Waar we enkele jaren geleden nog eender welke serum op ons gezicht smeerden, willen we nu wéten wat erin zit. Zo helpt retinol tegen rimpeltjes, is vitamine C goed voor je teint en kan salicylzuur ingezet worden tegen acne. Een ingrediënt waar alle huidjes baat bij hebben? Dat is hyaluronzuur. Maar wat is dat nu precies?

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is volgens La Roche-Posay een zeer grote suikermolecule (een glycosaminoglycaan of GAG), die een belangrijk bestanddeel van de extracellulaire matrix in je huid vormt. Het is als het ware de vulling van de ‘huidmatras’. Hyaluronzuur is
in staat om 1000 keer zijn gewicht in water vast te houden.

Wat doet hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is de ‘volumemolecule’ bij uitstek en houdt de huid vol en gehydrateerd. Maar het is ook onmisbaar voor de onderhouds- en herstelmechanismen van de huid. Als je ouder wordt, neemt het  hyaluronzuurgehalte in je huid geleidelijk aan af. Tegen de leeftijd van 50 heeft onze huid al zo’n 50% van haar totale hyaluronzuur verloren. Zonder voldoende hyaluronzuur om zich te herstellen, te hydrateren en veerkrachtig te houden, kan de huid niet meer volledig bekomen van de dagelijkse agressies. Gevolg? Ze raakt stilaan meer en meer beschadigd.

Hoe werkt hyaluronzuur?

“Als je een serum met hyaluronzuur aanbrengt, werkt het als een soort spons. Het trekt vocht aan om de hydratatie aan de oppervlakte van je huid te boosten. Het vocht dat hyaluronzuur aantrekt, komt uit je omgeving. Eigenlijk absorbeert het dus vocht uit de lucht rondom je,” zegt Kate Bancroft, verpleegster en oprichtster van facethefuture.co.uk. Daarnaast kan topisch aangebracht hyaluronzuur het vocht in je cellen reguleren, zodat het geleidelijk hydratatie in de huid afgeeft.

Tekenen van hyaluronzuurtekort

  • verlies aan gezichtsvolume
  • minder elasticiteit
  • vorming van fijne lijntjes en rimpels
  • ingevallen wangen
  • dieper wordende neus- en mondgroeven

Beautyproducten met hyaluronzuur

Hoewel hyaluronzuur een natuurlijk component van je huid is, is het ingrediënt in serums en andere verzorgingsproducten een synthetische variant. Het is belangrijk om bovenop je hyaluronserum een moisturizer te smeren om het vocht een hele dag goed vast te houden. Hieronder een lijstje savers:

Hyalu B5 serum

Als je snel resultaat wil, is dit kleine blauwe flesje jouw nieuwste vriend.

La Roche-Posay, € 38,50 voor 30 ml bij de apotheek.

Hyaluron Shot Fresh-Mix sheet masker

Deze combineert de sterkte van een serum met het wellnessgevoel van een sheet masker. Je krijgt er een grote dosis hyaluron mee, die bovendien ultravers is want: hij blijft gescheiden van het masker tot je ‘m gebruikt.

Garnier, € 4,19 via di.be.

Pure Hyaluronic serum

Dé favoriet van onze beautyredactrice. Dankzij het multi-moleculaire gewicht penetreert dit serum tot de verschillende lagen van je huid.

Pestle & Mortar, € 42,95 via zalando.be.

Mineral 89 oogcrème

De combinatie van hyaluronzuur en het thermaal mineraal water van Vichy doen wonderen voor je ogen.

Vichy, € 18,95 voor 15 ml bij de apotheek.

Hydro Boost gel-crème moisturizer

Hou je van less is more, dan hou je van deze crème. De alles-in-één formule bevat hyaluronzuur én een moisturizer om je hydratatie te boosten en tegelijkertijd vast te houden.

Neutrogena, € 12,99 via kruidvat.be.

 

Beautyproducten uitgetest

Openingsbeeld: For Love & Lemons