Waar we enkele jaren geleden nog eender welke serum op ons gezicht smeerden, scannen we nu de ingrediëntenlijst als een volleerde dermatoloog. Zo helpt retinol tegen rimpeltjes, is vitamine C goed voor je glow en kan salicylzuur ingezet worden tegen acne. Een ingrediënt waar alle huidjes baat bij hebben? Hyaluronzuur. Maar wat doet het goedje nu precies?

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een zeer grote suikermolecule (een glycosaminoglycaan of GAG) die van nature door het lichaam wordt geproduceerd. Het komt voor in je kraakbeen, gewrichten, ogen, hoornvlies en tandvlees maar de grootste voorraad zit in je huid (maar liefst 50% van het hyaluronzuur dat in heel je lichaam aanwezig is). In de lederhuid geeft het volume aan de extracellulaire matrix, die verantwoordelijk is voor de structuur van het gezicht, en in de opperhuid houdt het water in de cellen vast om een goede hydratatie te verzekeren en rimpels en fijne lijntjes glad te strijken. Het is als het ware de vulling van de ‘huidmatras’. Hyaluronzuur is in staat om 1000 keer zijn gewicht in water vast te houden.

Wat doet hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is dus de ‘volumemolecule’ bij uitstek en houdt de huid vol en gehydrateerd. Maar het is ook onmisbaar voor de onderhouds- en herstelmechanismen van de huid. Als je ouder wordt, neemt het hyaluronzuurgehalte in je lichaam geleidelijk aan af. Tegen de leeftijd van 50 heeft onze huid al zo’n 50% van haar totale hyaluronzuur verloren. Zonder voldoende hyaluronzuur om zich te herstellen, te hydrateren en veerkrachtig te houden, kan de huid niet meer volledig bekomen van de dagelijkse agressies. Gevolg? Ze raakt stilaan meer en meer beschadigd.

Hoe werkt hyaluronzuur?

“Als je een serum met hyaluronzuur aanbrengt, werkt het als een soort spons. Het trekt vocht aan om de hydratatie aan de oppervlakte van je huid te boosten. Het vocht dat hyaluronzuur aantrekt, komt uit je omgeving. Eigenlijk absorbeert het dus vocht uit de lucht rondom je,” zegt Kate Bancroft, verpleegster en oprichtster van facethefuture.co.uk. Daarnaast kan topisch aangebracht hyaluronzuur het vocht in je cellen reguleren, zodat het geleidelijk hydratatie in de huid afgeeft.

Tekenen van hyaluronzuurtekort

  • verlies aan gezichtsvolume
  • minder elasticiteit
  • vorming van fijne lijntjes en rimpels
  • ingevallen wangen
  • dieper wordende neus- en mondgroeven

Serums met hyaluronzuur

Hoewel hyaluronzuur een natuurlijk component van je huid is, is het ingrediënt in serums en andere verzorgingsproducten een synthetische variant. Het is belangrijk om bovenop je hyaluronserum een moisturizer te smeren om het vocht een hele dag goed vast te houden. Hieronder een lijstje savers:

Liftactiv HA Epidermic Filler

Serum voor het gezicht en ogen met 1,5% hyaluronzuur van natuurlijke oorsprong uit gefermenteerde tarwe, 1 % hyaluronzuur met een laag moleculair gewicht om rimpels en lijntjes te corrigeren én 0,5 % hyaluronzuur met een hoog moleculair gewicht om de huid voller te doen lijken. Wie het serum twee keer per dag aanbrengt, compenseert 100% van het dagelijks verlies aan hyaluronzuur in de huid.

Vichy, € 39,95 voor 30 ml bij de apotheek.

Hyalu B5 serum

Als je snel resultaat wil, is dit kleine blauwe flesje jouw nieuwste vriend. Z’n unieke huidregenererende formule bevat een hoge concentratie aan hyaluronzuurmoleculen, vitamine B5 en madecassoside om de huid weer op te vullen en de herstellende huidvernieuwing te activeren.

La Roche-Posay, € 38,50 voor 30 ml bij de apotheek.

Revitalift 1,5% hyaluronzuur filler serum

Deze formule van L’Oréal Paris bevat hun hoogste concentratie hyaluronzuur tot nog toe en gebruikt een combinatie van twee verschillende types: macro hyaluronzuur helpt om intens te hydrateren en het huidoppervlak egaler te maken. Ondertussen dringt het micro hyaluronzuur diep in de huid en zorgt het zo voor een vullend effect van binnenin. Het pipetje maakt het mogelijk het juiste aantal aan te brengen (2 tot 3 druppeltjes is voldoende).

L’Oréal Paris, € 21,99 voor 30 ml bij Di.

Advanced Night Repair Synchronized Multi-Recovery Complex

Het iconische serum werd nog maar net verbeterd maar de zalige, olievrije textuur bleef onveranderd! Hij zit in een glazen flacon en bevat nu ook verstevigende stofjes. Hij blijft ongeparfumeerd – je ruikt enkel de typische, natuurlijke kamillegeur – en dat maakt ‘m ook prima geschikt voor de meest gevoelige huidjes. Hoewel de naam anders doet vermoeden, schakel je ‘m ook overdag in voor een gehydrateerde, beschermde huid.

Estée Lauder, vanaf € 45,55 voor 20 ml via esteelauder.be.

 

Thirst Trap Juice Serum

WISHFUL, het skincare merk binnen Huda Beauty, heeft naast het succesvolle Thirst Trap Cocoon Mask nu ook een Thirst Trap Juice Serum. Er zitten drie verschillende soorten hyaluronzuur in (vandaar de ‘HA3’ op het flesje): traditioneel hyaluronzuur, natriumhyaluronaat en gehydrolyseerd hyaluronzuur. Daarnaast zit er een gezonde dosis peptiden in, ook wel: korte ketens van aminozuren die fungeren als bouwstenen van onder andere eiwitten, collageen, elastine en keratine. Resultaat? Een stevige, volle huid met mooie glans.

WISHFUL, € 46,90 voor 30 ml bij Ici Paris XL.

Hyaluron Shot Fresh-Mix sheet masker

Deze combineert de sterkte van een serum met het wellnessgevoel van een sheet masker. Je krijgt er een grote dosis hyaluron mee, die bovendien ultravers is want: hij blijft gescheiden van het masker tot je ‘m gebruikt.

Garnier, € 4,29 bij Di.

Mineral 89 oogcrème

De combinatie van hyaluronzuur en het thermaal mineraal water van Vichy doen wonderen voor je ogen.

Vichy, € 18,95 voor 15 ml bij de apotheek.

Beautyproducten uitgetest

Openingsbeeld: Vichy