In de zomer zijn zweetpuistjes één van de meest genoemde kwaaltjes. Hoe ontstaan ze en wat doe je eraan? Wij vroegen het aan twee ervaren dermatologen.

Hoe krijg je puistjes door zweten?

De meeste mensen hebben vooral tijdens de zomer last van zweetpuistjes op het lichaam. “Door het warme weer zwellen de cellen in de opperhuid op waardoor zweetkanaaltjes verstoppen en de ontsteken,” verklaart dermatoloog Niels Horst, verbonden aan het UZ Antwerpen.

Het verschil tussen zweetpuistjes en acne

“Puistjes door zweten, zien er heel anders uit dan acne,” zegt dermatoloog Niels Horst. “Zweetpuistjes zijn doorzichtige bultjes die eruitzien als kleine, waterachtige blaren. De huid errond kleurt vaak rood. Bij acne is het een heel ander verhaal: hier gaat het om een ontsteking van de talgklier en het haarzakje waardoor er witte, etterige puntjes ontstaan.”

Hoe pak je zweetpuistjes aan?

Dermatoloog Samira Baharlou, Kliniekhoofd dienst Dermatologie in het UZ Brussel raadt het volgende aan: “Vooral als je gaat sporten, is het belangrijk om direct erna te douchen. Wacht niet tot je thuis bent, want de bacteriën op je huid kunnen irritaties uitlokken. Draag op warme dagen kledij die ademt.” Ook dermatoloog Niels Horst tipt: “Vermijd de hitte als je zweetpuistjes wil voorkomen. Draag geen te strakke bikini en kies voor losse kleren.”

Of er speciale producten zijn die zweetpuisten kunnen voorkomen? “Was je met ontsmettingszeep om je flora in evenwicht te houden – opgelet, doe dit niet als je zwanger bent of borstvoeding geeft,” zegt Samira Baharlou. “Gebruik ook zeker géén producten tegen acne, want die gaan je huid te hard uitdrogen en irriteren.”

Volgens dermatoloog Niels Horst kan ook een ruwe handdoek als je uit het water komt de verstoppingen wegscrubben. “Als je écht last hebt, raad ik aan om naar de dermatoloog of huisarts te gaan. Die schrijft dan doorgaans een cortisone- of antibioticazalf voor om het probleem te verhelpen.”

Shop ademende kledij

Geknoopt hemd met citroenen

Rails
€ 154 – Shop oa. bij Cosi Cosi in Antwerpen

Linnen bermuda

Mango
€ 39,99 – Shop het hier

Wikkeltop

Edited
€ 39,90 – Shop het hier

Luchtige zomerjurk

AERON
€ 320 – Shop het bij Enes Antwerpen

Wijde broek uit tencel en linnen

Les Soeurs
€ 139 – Shop het hier

Openingsbeeld: Sézane

Lees ook: