Ze zijn slecht voor onze riolering, de oceanen en stranden én bovendien nefast voor je huid. Maak je jezelf nog steeds schuldig aan het gebruik van reinigingsdoekjes? Lees dan even dit, het doet zonder twijfel je ogen openen.

3 redenen om doekjes te ditchen

We snappen het, reinigingsdoekjes zijn erg aantrekkelijke want simpelweg: handig. Ze verwijderen make-up in amper enkele seconden, ze kunnen mee in je handbagage én je hoeft er geen water of watjes voor te gebruiken. We begrijpen maar al te goed dat het moeilijk is ze op te geven, maar lees toch maar even dit…

1. Ze reinigen je gezicht niet echt

“Reinigingsdoekjes reinigen niet even grondig als een echte cleanser en water. Hierdoor blijft er nog make-up en olie achter die je poriën kunnen verstoppen en puistjes en irritatie kunnen veroorzaken,” waarschuwt Dr. Alexis Granite, consulterend dermatoloog bij Kiehl’s.

Emma Brown, schoonheidsspecialiste van heel wat celebs zegt: “Reinigingsdoekjes doen niets voor je huid. Ze zijn niet in staat je gezicht te reinigen. Ze zullen een deeltje van je make-up en oppervlakkige bacteriën verwijderen maar ze kunnen olie en vuil niet volledig afbreken waardoor je deze eigenlijk gewoon uitveegt over je hele gezicht.” Ieuw.

2. Ze zorgen voor roodheid en irritatie

“Naast het verhoogd risico op onzuiverheden zullen vooral gevoelige huidjes geïrriteerd geraken, alleen al door de harde ‘veegbeweging’ op zich,” zegt Dr. Granite. “Hierdoor kan er permanente roodheid ontstaan.”

Ook de chemicaliën die gebruikt worden in de doekjes zijn niet bepaald huidvriendelijk. Beautyexpert Jane Scrivner legt uit: “Reinigingsdoekjes zijn hard voor je huid omdat ze uitdrogende stofjes bevatten die de natuurlijke oliën uit je huid halen. Ze zullen ook de delicate zuurtegraad van je huid uit balans brengen, waardoor er sneller roodheid en irritatie ontstaat.”

3. Je krijgt er véél sneller rimpels van

Als je huid er na gebruik van reinigingsdoekjes toch goed uitziet, denk dan niet al te snel dat je een uitzondering bent op de regel. “Als je te lang doekjes gebruikt, kan dit leiden tot dehydratatie,” volgens Jane Scrivner. “Op korte termijn zal je huid irriteren, rood worden en zal je puistjes krijgen. Als je dan geen goeie reinigingsmethode in de plek gebruikt, zal je huid op lange termijn meer lijntjes en rimpels vertonen en er grauw uitzien.”

Deze nieuwste generatie reinigers

Complete Cleansing Microfoam

Shiseido
€ 47 voor 180ml – Koop het hier

Deze schuim verwijdert make-up grondig maar ook het vuil dat zich opstapelde doorheen de dag. Er zit Japans Kirishima mineraal bronwater in en ingrediënten die ervoor zorgen dat je huid gereinigd wordt maar ook haar eigen vocht en zachtheid bewaart.

Vinopure Zuiverende Reinigingsgel

Caudalie
€ 16,70 voor 150ml – Koop het hier

Een verfrissende gel zonder zeep of sulfaten, die de poriën diepgaand reinigt zonder de huid uit te drogen. Het bevat antioxiderende polyfenolen uit druivenpitten, lavendel en melisse uit Frankrijk, citronella uit Madagaskar, geranium uit Egypte, pepermunt uit India en rozemarijn uit Tunesie en Marokko. Er zit ook 100% natuurlijk exfoliërend salicylzuur in gemaakt van bergthee, een Aziatisch gewas..

Mousse Crème Éclat

Sisley
€ 92,50 voor 125 ml – Koop het hier

De mousse werd dit jaar vernieuwd en reinigt nu nog milder. Extract van pioenroos zorgt voor een zachte, comfortabel aanvoelende huid die niet trekkerig is na het afspoelen.
Grapefruitextract strijkt de huidtextuur glad en ginkgo biloba-extract laat de huid weer stralen.

 

Supreme Balm Cleanser

La Prairie
€ 132,50 voor 100 ml – Koop het hier

Als de formule in de huid gemasseerd wordt, versmelt de rijke balsem tot een olie. Voeg warm water toe en de olie verandert in een melkachtige emulsie. De balsem bevat ook antioxidanten en hydraterende bestanddelen én het exclusieve Cellular Complex van La Prairie dat het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid ondersteunt.

Openingsbeeld: IMaxTree

Meer over reinigen

SOURCE: glamourmagazine.co.uk