Steilen creëert schade, daar winden we geen doekjes om. Toch kan je die tot een minimum beperken als je de juiste tools en trucs in handen hebt. Hoe (vaak) je jouw lokken kan strijken zonder ze te breken? Elk haartype vraagt een andere methode; lees hier hoe jij dit het beste aanpakt.

Zo steil je jouw haartype het best

De hoeveelheid ‘te verdragen warmte’ varieert naargelang je haartype, de gezondheid van je lokken én de techniek. Over het algemeen geldt dat je jouw haar maximaal twee tot drie keer per week mag steilen, al hangt ook dat vaak van je haarsoort af.

1. Kroeshaar

Het product

Over het algemeen moet jij jouw lokken zo veel mogelijk voeden om je krulletjes gezond en fris te houden. Producten met sheaboter, honing en oliën zoals ricinus-, kokos-, lijnzaad- en jojoba-olie zijn perfect om je haar voor te bereiden op een hittestyling. Smeer bijvoorbeeld dagelijks een leave-in conditioner en voeg daar nog en haarolie en definiërende crème aan toe.

Crème de jour Fondamentale – € 28 voor 150ml, Huile Sublime Repair – € 39 voor 50ml, Gelée Curl Contour € 28 voor 150ml. Bij de Kérastase-kapper.

De tool

Jij gebruikt best tools die ontworpen zijn voor véél haar. Voor jou zijn een föhn en sterke borstel perfect.

Dyson Supersonic haardroger – € 449 via debijenkorf.be.
Denman hittebestendige borstel – € 13,99 via amazon.be.

De techniek

  1. Start met handdoekdroog haar.
  2. Ga sectie per sectie te werk en trek het haar recht met je föhn en borstel.
  3. Eenmaal alles steil en droog is, kan je de ‘chase-methode’ toepassen. Hierbij neem je kleine plukjes die je nog eens extra glad maakt met een kammetje en steiltang. De temperatuur van je tang blijft best tussen 200 en 220°C. Tip: hou je tool steeds in beweging zodat de hitte niet te lang op één plek blijft.
  4. Werk je coupe af met een lichtgewicht product op basis van olie.

2. Krullend haar

Het product

Krullend haar smeekt om vocht dus hydraterende shampoos en conditioners plus gladmakende balsems zijn een must. Gebruik bij elke steilbeurt een hittebeschermer voor dikkere, grovere haartypes om je lokken te verzegelen en breuk te voorkomen.

Aveda smooth infusion™ perfectly sleek™ – € 37,50 voor 150 ml via aveda.eu.

De tool

Krullend haar is doorgaans beter bestand tegen hogere temperaturen en krijg je het best recht met een stijltang. Jouw haar heeft iets meer kracht en warmte nodig, zo tussen de 200 en 220°C is perfect. Idealiter wordt krullend haar niet vaker dan twee keer per week met hitte gestyled.

GHD Platinum+ Styler – € 245 (i.p.v. € 299) via jochenvanhoudt.be.

3. Golvend haar

Het product

Jij gebruikt het best een anti-frizz spray zodat je haar niet gaat pluizen. Kies voor een product dat de droogtijd verkort en je haar een hele week glad houdt; zo hoef je het minder te steilen.

Kevin Murphy BLOW.DRY EVER.BOUNCE – € 28,50 via kmstore.be.

De tool

Golvend haar is minder moeilijk om recht te trekken dan krullend en kroeshaar. De beste manier om het te steilen is met een speciale föhnborstel (in plaats van met een ronde borstel en gewone föhn apart).

BaByliss Hydro-Fusion Föhnborstel – € 79,90 via babyliss.com

De techniek

  1. Start met handdoekdroog haar.
  2. Vernevel je beschermende spray gelijkmatig over je lokken.
  3. Ga sectie per sectie te werk en verwarm je föhnborstel tussen 120 en 180°C. Je hoeft minder hard te trekken dan bij krullend of kroeshaar om het volledig glad te krijgen. Hoe zachter je bent voor je haar, hoe beter.
  4. Werk eventueel af met een keramische of toermalijn stijltang om het haar volledig recht te strijken. Ook hier hou je de temperatuur best zo laag mogelijk want het gaat enkel om een ‘nabewerking’.

4. Steil haar

Het product

Jij gebruikt het best eerst een primer die zachtjes ontwart. Zo kan je makkelijker door het haar glijden terwijl het gevoed en beschermd wordt.

Bumble and Bumble Prep Primer – € 28 via douglas.be.

De tool

Steilere, fijne lokken zijn doorgaans gevoeliger voor beschadiging. Gebruik een kwalitatieve steiltang (zoals de ghd Platinum+ van hierboven) en hou de temperatuur extra laag.

De techniek

Als je haar droog is, haal je er gewoon een steiltang overheen tot het glad is. Aangezien je haar al steil is, zou het niet meer dan vijf minuten moeten duren. Voorkom uitdroging door te starten op 170°C. Weet dat 190°C echt wel het maximum is voor dun en recht haar.

Meer haaradvies

Openingsbeeld: Launchmetrics.