Het fijnproevers festival door de ogen van onze foodjournaliste

Evelien Rutten

Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Ditmaal in de kijker: festivals voor fijnproevers.

Drie dagen slechte rosé, modder, muggen en een boze Nick Cave. Dat heb ik onthouden van Dranouter 1999, mijn eerste serieuze muziekfestival. Frappante anekdote: mijn man, die ik pas in 2008 zou leren kennen, moet heel dicht bij mij gestaan hebben toen Nick Cave begon te foeteren over de slechte techniek. We herinneren ons dat moment allebei haarscherp en ook hoe gênant het was. Waar ik me echter niets van herinner, is wat ik op de wei allemaal gegeten heb. Waarschijnlijk een voedzame melange van frieten, hotdogs en broodjes kaas.

Als ik ‘food festival’ zeg, heb ik het niet over de omgebouwde camionette-trend’

In 2017 waag ik me niet meer aan zulke modderachtige avonturen. De avonturier die ervan genoot om drie dagen in een tent te slapen op een ongemakkelijk matje, heeft plaats geruimd voor een gastronomische snob die liever champagne slurpt in een ergonomische design zetel, met een plateau aperitiefhapjes binnen handbereik. Gelukkig bestaat er voor mijn soort ook een cultureel evenement: het food festival. Ik heb het echter niet over de omgebouwde camionette-trend: fiets deze zomer langs eender welke dorpskern en ik wil wedden dat je op een foodtruck botst. Drie van die beschilderde ‘trucks’ op een rijtje noemen ze tegenwoordig al een foodtruck-festival, maar daar ben ik niet meer in geïnteresseerd. Je krijgt er alleen maar taaie pulled pork, zompige haute dogs en slechte vegan cheesecake.

De moeder van alle culinaire festivals is de Week van de Smaak (november), maar dat is eerder een verzameling van kleinere food happenings over heel Vlaanderen. Interessanter zijn evenementen die op één locatie plaatsvinden, zoals Antwerpen Proeft, Gent Smaakt, Kookeet Brugge en A L’Ostendaise. Op het podium staan geen muzikanten, maar sterrenchefs die voor een groot publiek een demonstratie geven van hun kunnen. Je flaneert langs tientallen standjes waar je kleine hapjes degusteert. Zelfs Tomorrowland heeft de allures van een culinaire happening, met een keur aan sterrenchefs die er hun speciaal voor de gelegenheid gecreëerde gerechtjes duur verkopen aan geprivilegieerde festivalgangers.

Antwerpen Proeft

Daarnaast waren er dit jaar ook de intieme, iets luxueuzere food festivals, zoals Brew & Stew in Berchem of Flavour Fair in Gent. Soms worden dit soort evenementen ook georganiseerd door chefs zelf. Bij ’t Vijfde Seizoen in Aalter kon je onlangs naar High Five: chef Broes Tavernier nodigde vijf grote chefs uit (o.a. Geert Van Hecke), die gedurende vijf opeenvolgende dagen bij hem kwamen koken. Voor een vast bedrag kon je aanschuiven aan de gemeenschappelijke tafel, kreeg je een aperitief, vijf heerlijke gerechten, wijn à volonté en een optreden van het Gentse duo The Antler King. Ik was erbij op de avond van Michaël Vrijmoed, die koos voor het thema ‘Van Kop tot Staart’. Bij Vrijmoed kun je trouwens jaarlijks naar Fourchette, eveneens een mini-food festival dat hij met zijn vrienden organiseert. Je ziet dus meer en meer chefs die elkaar opzoeken en samen naar buiten komen met avontuurlijke initiatieven. Zolang ze geen foodtrucks beginnen te schilderen, ben ik fan.

Zelf naar een food festival?

  • Walking Dender (25 augustus)
  • Kookeet Brugge (23 tot 25 september)
  • Vrienden van de Smaak (verschillende data)

Meer van Eveliens ongezouten mening:

Partner Content

Gesponsorde content