Ben je jaloers op je collega die élke dag weer succesvol door het leven dartelt? Zet die feelings even opzij en doe er gewoon wat aan. Hieronder leer je welke gewoontes, tactieken en routines de meest succesvolle vrouwen toepassen om hun baanbrekende prestaties te bereiken. Just go for it!

Schuif je vervelende taakjes nogal snel aan de kant? Op deze 5 manieren vermijden succesvolle vrouwen uitstelgedrag.

1. Doe een mindful ochtendritueel

Als je ‘s ochtends opstaat, is de wereld al volop aan het schreeuwen tegen je. Emails vragen naar God weet wat, je kinderen roepen je uit bed en er zijn dingen die je gisteren niet hebt afgemaakt en dus nu nog steeds in je hoofd zitten. Je start de dag dus al in reactie-modus, en in plaats van je doelen te verwezenlijken, antwoord je wanhopig op de dingen die de wereld naar je toe gooit. Jammer genoeg ga je daar niet echt succesvol van worden. Wat wél helpt is elke ochtend aan mindfulness doen. Maak je hoofd leeg en lijst je prioriteiten op zodat je heel de dag kan doen wat écht belangrijk is. Mindfulness ‘s ochtends zorgt ervoor dat je jezelf bewust wordt van je gedachten en minder emotioneel reageert. Je zou het geleidelijk aan moeten integreren in je dagelijkse routine en daarbij hoef te niet té ambitieus te zijn. Start gerust met maar één mindful breath in de morgen, het maakt je meer gefocust doorheen de dag. Deze 5 tips leren je om mindfulness in je dagdagelijkse leven toe te passen.

2. Verander je zwaktes in sterktes

Probeer je zwaktes niet te negeren maar zorg ervoor dat je ze net omzet in een superpower. Maak er een competitief voordeel van. Je moet beseffen dat je gebreken niet wetenschappelijk of feitelijk slecht zijn. Je moet ze beschouwen als kwaliteiten die tegen de stroom ingingen of gewoonweg onpopulair waren. Stel bijvoorbeeld dat je een radiopresentator bent die heel de tijd véél te stil praat en dan plots luid begint te schreeuwen. Mensen worden er zot van en zien het als een zwakte, maar tegelijkertijd ontwikkel je een signature stijl waaraan mensen je zullen herkennen.

3. Negeer de clichés niet

Stop met clichés te negeren en luister ernaar! Als je dieetboek een geheim receptje om af te slanken aanbiedt of je personal coach je dé ultieme work-out wil aansmeren om af te vallen: volg dan gewoon! “Eet minder en train meer” is een cliché dat je moet omarmen. Maak van woorden daden en start nu meteen met sporten – met deze 4 sporten verbrand je écht veel calorieën – en verander je manier van eten – dankzij deze 7 stappen houd je die gezonde eetgewoontes wél vol.

4. Las een overnight taak in

Schrijf je problemen neer voor je gaat slapen, laat je onderbewustzijn er ‘s nachts naar kijken en noteer er meer over de volgende morgen. Vaak helpt dit simpele proces het antwoord te krijgen dat je nodig hebt. Schrijf een vraag, project of situatie neer voor je gaat slapen en geef je onderbewustzijn de kans het te verteren en te herkauwen. Pen het eerste wat je ‘s ochtends denkt neer om hieruit een niet zo alledaagse oplossing los te krijgen. Of: ‘Never go to sleep without a request to your subconscious’.

5. Maak de weg vrij

Vandaag staan we vaak alleen stil bij wat is en wat niet is in onze jobbeschrijving: dit zijn mijn taken, dit zijn mijn plichten… Maar vrouwen die echt succes boeken doen meer dan dat. Ze anticiperen op problemen, doen taken waar ze eigenlijk niet om gevraagd werden en maken dingen pro-actief gemakkelijker voor diegenen die meer ervaren zijn dan hen. Hierdoor bouw je vertrouwen, loyaliteit en maak je van je baas eerder een mentor. Maak het pad dus vrij voor mensen boven jou, zo zal je ook een pad creëren voor jezelf.

6. Behandel volwassenen (soms) als kindjes

We gaan er vaak vanuit dat mensen gemeen zijn. Maar heb je er al eens aan gedacht dat ze ook moe, angstig of gefrustreerd kunnen zijn? Pin je niet vast aan oorzaken die je zelf hebt ontwikkeld, maar kijk wat er in front of you je gebeurt. Misschien heeft de persoon voor je net ruzie gehad, slecht geslapen zo weet je of je écht voldoende geslapen hebt of heel veel honger? Volwassenen zijn soms net als kinderen. Als baby’s aan het schoppen en huilen zijn, zeggen we ook niet ‘hij of zij heeft slechte bedoelingen’. We kunnen allemaal weleens kindjes zijn, mensen haten jou niet maar hebben vaak gewoon nood aan een powernap.

7. Onthoud de theorie van de 5 chimpansees

We zijn niet zo zelfstandig als we vaak denken dat we zijn. Mensen rondom ons hebben een enorme invloed, of we ons er nu bewust van zijn of niet. Net daar heeft de theorie van de 5 chimpansees het over. In de zoölogie kan je de mood en het gedrag van elke chimpansee voorspellen door te kijken bij welke 5 chimpansees hij het meeste rondhangt. Kies ook als mens je 5 chimps zorgvuldig uit. Je bent immers emotioneel, fysiek en financieel gelijkaardig aan diegenen waar je het meeste bij bent. Gedragen de mensen rondom jou zich dus zoals je zelf zou willen zijn?

8. Schakel je ‘morele kompas’ soms uit

Je mag je ‘morele kompas’ af en toe negeren, al is het maar voor één minuutje. Normen en waarden zijn immers dingen die we zelden uitschakelen of veranderen, en dat is goed. Maar als je jezelf er altijd door laat leiden en nooit naar de andere kant luistert, kan je er al snel in vastroesten. Je hoort na een tijdje zelfs niet meer wat anderen zeggen en hebt al een oordeel over hen klaar, voor je goed en wel geluisterd hebt. Iemand zwartmaken aan het begin van een gesprek of onderhandeling heeft succesvolle vrouwen nog nooit geholpen om iets te bereiken. Luister dus voor je een oordeel hebt en zet je ‘morele kompas’ af en toe opzij.

9. Maak een ‘successen-potje’

Onderzoek toont aan dat genieten van de leuke dingen een ongeloofelijk krachtige en ‘geluksboostende’ techniek is. Vier je verdiensten waarvoor je hard hebt gewerkt om er nu en in de toekomst happy bij te lopen. Vaak zijn mensen goed in dingen bereiken, maar slecht in ze te appreciëren. Neem dus de tijd om verwezenlijkingen toe te laten en ervan te genieten vooraleer je afstevent op een nieuw doel. Dat kan je doen door een ‘successen-potje’ aan te maken. Schrijf elke dag iets neer dat je hebt bereikt, plooi het papiertje op en drop het in het potje. Als je jezelf een beetje down of onsuccesvol voelt, grabbel er dan een briefje uit om te reflecteren op de goede dingen die je al verwezenlijkt hebt. Als je niet blij bent met wat je al hebt, zullen de dingen die je krijgt je nooit gelukkig maken. Bereik dus niet enkel, maar leer ook appreciëren.

Hop hop! Hard werken aan je succes nu, en loop ‘s avonds eens langs bij de DIY-winkel om jezelf een glitterend potje aan te schaffen ;-).

Meer tips van straffe madammen