Home Celebs 9 tips om een beter mens te worden
9 tips om een beter mens te worden

Eigenlijk willen we het allemaal, een beter mens worden. Zowel op het vlak van werk, huishouden als in onze omgang met mensen. 9 tips om jezelf te verbeteren.

We maken allemaal wel eens fouten, de ene al groter dan de andere. En perfect zullen we helaas nooit zijn. Maar we kunnen wel ons best doen, en met deze tips kom je al een eind. 

1. Geef jezelf complimentjes

Het lijkt een beetje vreemd, maar om echt een beter mens te worden, moet je starten met jezelf krediet te geven. Zelfrespect en zelfvertrouwen zijn noodzakelijk. Daarom is het belangrijk jezelf complimenten te geven. Neem daarom iedere morgen even de tijd om jezelf een compliment te geven. Een leuke outfit, iets belangrijks gerealiseerd op je werk of een heerlijk onbtijt gemaakt voor je partner… Sta er even bij stil en geef jezelf een schouderklopje. Zo word je vrolijker, en je goede humeur is ook fijner voor de mensen in je omgeving. Ben jij vaak te kritisch voor jezelf? Hier lees je wat je er tegen kunt doen.

2. Laat boosheid los

Ongetwijfeld zijn er dingen in het leven waar je boos om bent. Of het nu een collega is die met je pluimen gaat lopen, een vriendin die je heeft gekwetst of een ex-partner die je heeft bedrogen, het is belangrijk je boosheid los te laten. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar het is belangrijk voor je gezondheid. Verschillende onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat boosheid slecht is voor je spijsvertering, voor je slaapkwaliteit en zelfs voor je hart. Los laten is dus de boodschap. Gelukkig kan je het leren, hier ontdek je hoe je dat doet in 6 stappen.

3. Zoek geen excuses

Je maakt fouten, dat doet iedereen. Met de schuld bij iemand anders zoeken, bereik je niets. In plaats van de schuld te leggen bij anderen over waarom je niet succesvol of gelukkig in het leven staat, kun je beter je fouten accepteren en er van leren. Je zal er een beter mens van worden. Bovendien is het vermoeiend om excuses te zoeken en gefrustreerd te zijn over anderen. Steek liever tijd in jouw leerproces om dezelfde fouten niet meer te maken. Op die manier zul je meer respect hebben voor jezelf, en dat is de basis van welzijn. Meer tips voor zelfrespect vind je hier.

4. Wees eerlijk en direct

Hoe voel je je als iemand die je graag ziet tegen je liegt? Inderdaad, slecht. Wil je dus echt een goed mens zijn? Wees dan eerlijk, geef opbouwende kritiek en zeg altijd wat je denkt. Durf je gevoelens dus uit te spreken, op een beleefde manier. Doe dit zowel in je privé- als in je beroepsleven. Heb je echt geen tijd voor een extra taak op je werk of voor een etentje met vrienden? Kom er eerlijk voor uit, en leer neen zeggen. Hier lees je 6 tips om neen te leren zeggen.

5. Wees behulpzaam

Ongetwijfeld een van de meest voor de hand liggende manieren om een beter mens te worden: help anderen. Dat kan op verschillende manieren. Help een collega die een probleem heeft, ondersteun een oudere die de weg wilt oversteken of doe vrijwilligerswerk bij een (lokaal) project. Je wordt er een beter mens van, maar zult ook merken dat het je zelf voldoening geeft en dat je er gelukkiger van wordt. Hier vind je nog tips die leiden naar geluk.

6. Luister naar anderen

Een luisterend oor bieden aan anderen is niet alleen aangenaam voor die persoon. Je leert er van bij. Andere ideeën en visies zijn namelijk een ware inspiratiebron. Dus wees een luisterend oor: zowel voor collega's, je partner, je baas, je ouders als je vriendinnen. Je leert er van bij, en bent vooral een fijne vriend bij wie ze altijd terechtkunnen. Luisteren doe je uiteraard ook naar jezelf, dankzij deze tips ontdek je wat je onbewust denkt.

7. Wees altijd vriendelijk en beleefd

Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet. Wees altijd vriendelijk en beleefd. Zeg dankjewel en glimlach vriendelijk naar iedereen. Je zult vanzelf merken, anderen doen het terug, en het maakt écht een wereld van verschil. Geef bovendien ook eerlijke complimenten. Je vrienden zullen je dankbaar zijn, en ook die zijn essentieel voor een gelukkig leven. Hier vind je 7 tips voor levenslange vriendschappen.

8. Blijf leren

Dat kan je doen op verschillende manieren. Schrijf je in voor een cursus, volg de actualiteit, maar vraag ook meningen en visies aan anderen. Op die manier leer je andere culturen, mensen en meningen kennen. Zo vergroot je jouw kijk op de wereld en op gebeurtenissen. Sta hiervoor open, dat maakt je écht een beter mens. Je kunt ook veel bijleren of jezelf en de wereld, door op reis te gaan. Herken je dit? Hier vind je 8 dingen die je zeker herkent als je een echte reisfreak bent.

9. Verras mensen

Hoe goed voelt het als je onverwacht een klein geschenkje of een complimentje krijgt? Geef dit ook aan anderen. Denk niet meteen aan dure cadeaus, maar eerder aan kleine gebaren zoals een bloemetje of snoepjes. Of een mooi compliment. Je wordt er zelf ook gelukkig van. Heb je geen inspiratie? Trakteer op een etentje. Hier vind je 3 heerlijk hotspots die je moet ontdekken.

Uiteraard is het ook belangrijk om af en toe wat tijd te nemen voor jezelf. Hier leer je hoe je er tijd voor creëert in 5 stappen.

 

Lees ook:

Dit bepaalt (helaas) hoe gelukkig we zijn

5 redenen waarom stress ook positieve eigenschappen heeft

Onderzoek: is smaak hét recept van de liefde?