Zo’n zeven jaar geleden was het van dat: prins William ging op de knie – temidden van de Big Five in Kenia – en vroeg zijn Kate ten huwelijk. Sindsdien schittert er een verlovingsjuweeltje van zo’n 423.000 euro rond haar rechtse ringvinger, en achter deze prachtige saffier blijkt nu ook een al net zo prachtig verhaal te schuilen.

Trouwbroche van koningin Victoria

De verlovingsring van Kate Middleton is immers geïnspireerd op een gelijkaardige broche die koningin Victoria uit 1840 droeg. Haar man, prins Albert, had aan de Britse juwelier Garrard gevraagd om een broche van saffier en diamanten te ontwerpen. Koningin Victoria droeg deze op haar huwelijk als het something blue. De broche werd een erfstuk van de Britse koninklijke familie waardoor ook koningin Elizabeth II hem regelmatig op haar jurken speldt.

Wist je dat Queen Elizabeth op één handtassenmerk verzot is? Ze heeft er maar liefst zo’n 200 (!) exemplaren van.

Queen Elizabeth II in 1980 met de blauw saffieren en diamanten broche.

Replica voor Diana

Koningin Elizabeth heeft de broche al vaak gedragen. Tijdens haar ontmoeting met John F. Kennedy bijvoorbeeld, en op de doop van haar kleinzoon prins William en het Royal Ascot van vorig jaar. Omdat haar zoon, prins Charles, de broche zo vaak zag, werd hij helemaal verliefd op het ontwerp. Toen hij zich met de prachtige Lady Diana wilde verloven, keerde hij dan ook terug naar Garrard voor een ring die precies op koningin Victoria’s trouwbroche leek.

Prins Charles en Lady Di met de Marguerite ring.

Een koninklijk erfstuk

Jarenlang droeg Lady Di deze Marguerite ring. Na haar tragische dood kregen haar zonen Harry en William uiteindelijk het juweeltje, samen met haar favoriete Cartier-horloge. Hoewel prins William oorspronkelijk voor het horloge koos, kreeg hij de ring van Harry cadeau nadat-ie hoorde dat zijn broer met Kate – die niet één maar twee bruidsjurken droeg – wilde trouwen.

Kate Middleton met haar verlovingsring uit blauw saffier en diamanten.

“Het is de verlovingsring van mijn moeder, voor mij is het heel speciaal, zoals Kate ook speciaal voor mij is. Het was logisch om de twee samen te brengen,” zei prins William toen hij het huwelijk aankondigde. Niet moeilijk dat daar nu een derde kindjeKate is uitgerekend op deze datum! – van komt…

Meer over het Britse Koningshuis