Acht weken, zo lang is het inmiddels geleden dat baby Archie Harrison Mountbatten-Windsor, de veelbesproken en langverwachte zoon van Meghan Markle en prins Harry, het levenslicht zag. Ook over zijn nakende doopfeest is al aardig wat gezegd en geschreven.

Erg lang zullen christelijke festiviteiten nu niet meer op zich laten wachten: naar alle waarschijnlijkheid zal Archie deze zaterdag onder het doopvont gehouden worden. Daarom nog snel: alles wat we nu al weten op een rijtje!

Lees ook: Prins Harry & Meghan Markle tonen zoontje Archie voor de tweede keer

1. The place to be

Lang werd gedacht dat Archie net als zijn vader, zijn grootvader en diens vader voor hem in St. George’s Chapel in Windsor gedoopt zou worden – de kerk waar overigens ook zijn ouders in het huwelijk traden – maar dat blijkt nu toch niet het geval. Om te kunnen rekenen op iets meer privacy besloten Harry en Meghan immers om de ceremonie in de privé kapel van Windsor Castle te laten plaatsvinden. Een keuze die – als je het even bekijkt – perfect past bij de manier waarop het koppel Archie wil opvoeden: niet als royal, en een beetje weg van de publieke spotlights.

Kiezen voor een privé-aangelegenheid wanneer het het doopsel van een nieuwgeboren royal betreft, is bovendien niet zo uitzonderlijk, zo wist historicus Marlene Koenig van ‘Royal Musings’ aan Harper’s Bazaar te vertellen“Voor de komst van de fotografie hadden Britse Royals al een eeuwenoude traditie van privé-doopsels. Eén enkele ‘court correspondent’ werd dan uitgenodigd en die schreef één verslag voor alle kranten en tijdschriften.”

2. Privé-aangelegenheid

“Met de komst van de fotografie is dat gegeven een beetje veranderd, maar nog steeds wordt het doopsel in royal-kringen eerder gezien als een familiale aangelegenheid waar het kind officieel voor de eerste keer wordt opgenomen in de ‘Kerk van Jezus Christus’. We hebben de laatste jaren aardig wat geluk gehad met Kate en William die er wel voor kozen om hun kinderen vrij publiek te laten dopen, maar dat is eigenlijk maar ‘good gesture‘ van de twee, en helemaal niet de te verwachten norm.”

Dat laatste zal vooral de Britse paparazzi – maar ook een aardig gedeelte van het Britse volk – worst wezen. Hen zint het namelijk helemaal niet dat Meghan en Harry de doop van Archie een beetje ‘verborgen’ houden voor het publieke oog, al helemaal niet nadat bekend raakte hoeveel (publiek) geld er naar de renovatie van Frogmore Cottage is gegaan. “Wie zoveel geld van de staat gebruikt om z’n eigen huis te laten renoveren, heeft niet het recht om dingen privé te houden”, zo klinkt het blijkbaar bij de felste criticasters.

3. De gastenlijst

Dat Harry en Meghan kiezen voor een eerder privaat doopsel, maakt ook dat de vooraanstaande gasten veel minder makkelijk door de pers op beeld vast te leggen zullen zijn. Desalniettemin wordt elke gast die een voet binnen de deur mag zetten, sowieso officieel gekiekt, dus daar hoeven we ons alvast geen zorgen over de maken.

Wie er precies allemaal geïnviteerd werd om Archie’s eerste christelijke event bij te wonen? Vooral familie en dichte vrienden van het ouderlijke koppel zo blijkt: naar verluidt zijn sowieso alle leden van de Britse koninklijke familie uitgenodigd voor de ceremonie, net als Meghan’s eigen moeder, Doria Ragland en enkele van Meghan en Harry’s meest close vrienden.

4. Geen Queen Elisabeth

Grote afwezigen op de gastenlijst zijn Koningin Elisabeth II en haar man Philip: de koningin gaf namelijk eerder al aan niet op de ceremonie aanwezig te kunnen zijn wegens andere verplichtingen. Het is bovendien niet uitzonderlijk dat de Britse monarch niet present tekent op het doopsel van een van haar achterkleinkinderen. Zo liet ze bijvoorbeeld ook de eerste christelijke zegening van Prins Louis aan zich voorbijgaan.

Grootouders Prins Charles en zijn vrouw Camilla Parker Bowles nemen dan ook de organiserende taken van de overgrootmoeder en ‘ruler of the nation‘ over.

5. De peetouders

Ook over wie nu eigenlijk de langverwachte peetouders van baby Archie zullen worden, is al druk gespeculeerd. Op die vraag krijgen we zaterdag dan hopelijk ook ein-de-lijk het antwoord. De meest gehypte optie van het moment zijn George en Amal Clooney, maar ook Serena Williams is volgens de bookmakers zeker niet uitgesloten.

Nog meer in de running: Meghans beste vriendin Jessica Mulroney en haar man, maar ook prinses Eugenie – niet alleen een royal, maar ook nog eens erg close met zowel Meghan als Harry – en jeugdvrienden van de prins, Charlie van Straubenzee en Jake Warren, maken nog kans. Die laatste koos prins Harry trouwens zelf al uit om peetvader te zijn van zijn jongste dochter, dus wie weet kan de prins bij deze een kleine ‘wederdienst‘ doen.

6. Doopkleed

Wat de outfit van baby Archie op zijn eerste ‘grote dag’ betreft, kunnen we wél zeker zijn: de prins zal gedoopt worden in exact dezelfde plunje als alle andere royal babies voor hem sinds 1841, toen het ‘royal’ doopkleed voor de eerste keer door Koningin Victoria gebruikt werd voor haar dochter Prinses Victoria.

Omdat de stof van het vintage doopkleedje na 62 babies zijn flair wel een beetje verloren had, besliste Koningin Elisabeth wel dat het tijd werd voor een nieuwe versie: baby Archie zal dan ook de eerste baby zijn die gedoopt wordt in een exacte replica van het model uit 1841.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Meteen ook de reden waarom een ‘royal baptism‘ niet echt lang op zich kon laten wachten: absoluut niets in model van het gewaadje mocht worden aangepast, dus langer wachten zou betekenen dat de baby risico-gewijs misschien niet meer in het doopkleed zou passen.

Om af te sluiten: privé-aangelegenheid of niet, feit is dat we zaterdag dus een langverwachte nieuwe foto van de kleine Royal mogen verwachten, en nu hopelijk eentje waar niet alleen zijn voetjes of de helft van zijn hoofdje zichtbaar is. Fingers crossed!

 

Lees ook:

Openingsbeeld: Getty Images.

SOURCE: Elle.com / Vogue.nl