Wat de naamgeving betreft, zit de Britse Royal family niet om een lettergreepje meer of minder verveeld: denk maar aan William Arthur Philip Louis Edward bijvoorbeeld, of Albert Christian George Andrew Patrick David. Maar hoeveel blauw bloed er ook door je aders mag stromen, echt geen zinnig mens dat eraan denkt deze kleppers steevast voluit te gebruiken. Voor haar voornaamste leden, kwam de Royal family dan ook al snel met een paar voor de hand liggende (lees: publiek te gebruiken) nicknames aanzetten: ‘Will’ voor Prins William bijvoorbeeld, of ‘Harry’ voor Prins Henry.

Binnenskamers mag het echter ook voor de Britse royals al wel eens wat ‘origineler’ zijn. Geniet even mee!

Cath, wombat en ‘Squeak’

En plein publiek wordt Duchess of Cambridge, Kate Middleton, al eens aangesproken met ‘Catherine’. Buiten het bereik van de camera’s, durft Prins Harry die nickname blijkbaar ook al eens afkorten tot ‘Cath’. Toen de Hertogin echter nog maar een ordinary opgroeiende tiener was, sprak haar omringende girl squad haar blijkbaar ook wel eens aan met het geestige ‘Squeak‘, wat letterlijk vertaald kan worden als ‘tsjilpen’ of ‘kwetteren’.

Waarom Kate precies tot ‘squeak’-er omgedoopt werd, daar hebben we natuurlijk het raden naar, maar afgaand op de betekenis van de bijnaam, zou het wel eens kunnen dat de Duchess gezegend is met een, uhm.. goed functionerend spraakorgaan.

Prins William zou dan weer van kindsbeen af als ‘Wombat’ door het leven gaan. Die schattige nickname zou hij te danken hebben aan zijn moeder Prinses Diana, die hem sinds een gezinsreisje naar Australië naar het schattige locale, springerige diertje genoemd heeft. “Nee, ik heb die naam dus niet te danken aan het feit dat ik op een wombat zou lijken. Of misschien toch”, grapte hij in een interview met NBC in 2007.

Prins Harry heeft volgens zijn grote broer dan weer tal van toepasselijke bijnaampjes, gaande van het ludieke, maar doorzichtige ‘ginger’ tot het meer obscure ‘Spike’. Van die laatste wordt trouwens vermoed dat Harry er ook ettelijke jaren een Facebook-profiel mee onderhield. De meeste nicknames waren volgens William echter niet voor de oren van het grote publiek bedoeld: “De rest kan ik jullie echt niet vertellen, ze zijn namelijk een beetje, je weet wel.. beledigend.”

Lady Di II

De nieuwste aanwinst van de Britse Royal family, Meghan Markle, zou door haar schoonvader dan weer ‘Tungsten’ (vertaald: wolfraam) genoemd worden, omwille van haar kracht en sterke persoonlijkheid. Volgens Vanity Fair zou het paleis Markle dan weer omgedoopt hebben tot ‘Di2’. Een anonieme bron van het hof zei aan het magzine namelijk het volgende: “In de wandelgangen hoorde ik de Britse royal family regelmatig al eens refereren aan Meghan als Di2.”

“Dat koosnaampje is erg liefdevol bedoeld en wordt gebruikt om uit te drukken dat ze veel gelijkenissen zien tussen Harry’s lawfully wedded wife en zijn overleden moeder, Prinses Diana.” En, zo voegde de bron eraan toe: “Ik geloof dat ze wel eens gelijk zouden kunnen hebben”.

Prins Charles en zijn tweede vrouw Camilla Parker Bowles kozen dan weer een stel waterdichte ‘troetelnamen’ uit voor elkaar: want zelfs voor een volle zaal zijn ‘Fred’ en ‘Gladys’ nu niet meteen de meest juicy en uit de biecht klappende varianten.

Gan-Gan, Cabbage of Lilibet

De Queen of all nicknames echter, behoort misschien wel toe aan de Queen herself. Zo weet iedereen die ooit een oog legde op de sublieme Netflix-reeks The Crown dat Elizabeth II voor haar naasten al sinds jaar en dag als ‘Lilibet‘ door het leven gaat. Prins Philip zou zijn vrouw dan weer vaak toespreken onder de liefhebbende noemer ‘Cabbage‘ (of volgens sommigen zelfs ‘Sausage‘).

Ook ‘Gary’ zou tot een van de Queen’s indoor aanspreektitels behoren. Die heeft ze dan weer te danken aan haar oudste kleinzoon, William die toen hij klein was het woordje ‘granny’ niet over zijn lippen kreeg, en er dan dus maar ‘Gary’ van maakte.

Prins George, de oudste telg uit de next generation-lijn van Britse Royals, zou zijn oma dan weer aanspreken met het guitige ‘Gan-Gan’. Cuteness alert! Wat George’s eigen troetelnaam betreft, dat zou volgens een toevallig passerende hondenwandelaar wel eens ‘Archie’ kunnen zijn. Gevraagd naar zijn eigen naam toen de wandelaar Prins George samen met nana Carole Middleton tegenkwam op het platteland, antwoordde die immers verrassend: “My name is Archie“. (En niet George dus.)

Tot slot hebben William en Kate ook voor hun vier jaar oude dochtertje Charlotte een compleet schattige bijnaam: tegen een blogster op bezoek in het paleis refereerde mama Kate immers aan haar enige dochter als zijnde ‘Lottie‘. Snoezig toch!

Lees ook:

BRON: vogue.com.au