Ooit in Rome geweest? Dan heb je vast even halt gehouden bij de beroemde Trevi-fontein. Nòg waarschijnlijker heb je er ook een muntje in achtergelaten, dat je over je schouder hebt weggegooid en jou sindsdien tonnen geluk heeft bezorgd. Maar wat gebeurde er eigenlijk met die magische cent die je aan de voet van zeegod Oceanus wierp?

Plan je een roadtrip door Italië deze zomer? Deze plekjes mag je niet over het hoofd zien!

De legende

Wel, laten we eerst even nagaan van waar de legende eigenlijk komt. Het bijgeloof zou ontstaan zijn in de jaren 50, toen de film ‘Three Coins in the Fountain’ een Academy Award won. Het verhaal gaat als volgt: gooi een muntje in de beroemde Fontana di Trevi – de mooiste barokfontein van Italië – en op een dag zal je Rome opnieuw bezoeken. Gooi je er twee extra muntjes in, dan zal je een nieuwe liefde ontmoeten of een wondermooi Romeins huwelijk meemaken.

Klinkt als een geniale tourist trap, maar het werkt. Miljoenen toeristen zakken jaarlijks af naar de 18e eeuwse trekpleister om er deel te nemen aan de traditie. De Trevi-fontein vult zich dan ook razendsnel met duizenden muntjes waardoor de stadswerkers van Rome elke nacht de buit van de dag moeten verzamelen.

Een flink bedrag

In 2016 raapte de stad volgens NBC News zo’n 1,3 miljoen (!) euro bij elkaar. Maar waarvoor wordt dit geld eigenlijk gebruikt? Het gaat niet naar het onderhoud van de fontein – zoals in de meeste Romeinse kerken het geval is – maar wél naar Caritas, een katholieke liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor projecten over de hele wereld. Ze behandelen thema’s als gezondheid, rampen, migratie en het bestrijden van armoede. Zo brengt jouw geluksmuntje ook elders ter wereld een beetje happiness. Mooi, toch?

Dit wist je vast ook niet

SOURCE: Business Insider