Home Celebs Dit is de winnares van de 8ste Marie Popelin-prijs

Dit is de winnares van de 8ste Marie Popelin-prijs

Dit is de winnares van de 8ste Marie Popelin-prijs

De Vrouwenraad heeft voor de achtste keer de Marie Popelin-prijs uitgereikt. Dit jaar gaat die naar gyneacologe Marleen Temmerman voor haar levenslange strijd voor vrouwenrechten.

De prijs wordt om de vijf jaar uitegereikt aan iemand die in en vanuit Vlaanderen een uitzonderlijke geleverd hebben aan de verbetering van de situatie van vrouwen en aan de gelijkheid van kansen. Onder andere onze hoofdredacteur An Brouckmans mocht in de jury van beroepsjournalisten zetelen. De jury koos ervoor dit jaar de prijs toe te kennen aan Marleen Temmerman.

"Het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen over hun lichaam blijft het fundament van alles. Marleen Temmerman heeft zich nooit in één hokje laten opsluiten, ze combineert de expertise van de veldwerker met de autoriteit van de wetenschapper en de invloed van de beleidsmaker. Ze stond naast jonge moeders in Vlaanderen, maar ook in Kenia en andere delen van de wereld. En ze stond in de cenakels van de macht, van de Belgische politiek tot internationale instellingen", klinkt het in de motivatie.

"Met haar consequente en authentieke engagement is ze een voorbeeld voor velen. Haar strijd voor vrouwenrechten is er tegelijk een tegen armoede, tegen dogma's en discriminatie, voor mensenrechten. Het is een strijd die iedereen aangaat en waar iedereen inspiratie uit kan putten."

 

De andere genomineerden

  • Darya Safai : Iraanse tandarts en vrouwenrechtenactiviste, voorgedragen door de Socioculturele Liberale Vrouwen vzw en gesteund door de Open VLD-Vrouwen

  • Lorrie Vandeginste : vredesvrouw, voorgedragen door Soroptimist

  • Anne De Paepe : rector UGent, voorgedragen door Zonta International

  •  Maria Vindevoghel : ACV-activiste, voorgedragen door ACV Gender en Gelijke Kansen

  • Jennie Vanlerberghe : bezielster Vrouwenhuis Istalif, vredesvrouw, voorgedragen door Femma

  • zuster Jeanne Devos: vredesvrouw, voorgedragen door Vrouw & Maatschappij

 

Feeling-gastvrouw Axelle Red kreeg vorige maand nog de kans om Marleen Temmerman te ontmoeten. Lees het volledige interview hier