Sinds gisteren is in het Zuidoost-Aziatische land Brunei een wet van kracht die toelaat om homo’s of overspeligen te veroordelen tot de dood door steniging. Het bekendraken van dat nieuws, ging uiteraard gepaard met luid internationaal protest en ook met een Hollywood-boycot op de negen hotels van Hassanal Bolkiah, president van Brunei. De man zou zijn miljardairs-status te danken hebben aan het geld dat hij verdiende op de kap van de oliereserves van de staat waar hij leider van is. Onder de negen hotels waar hij zich eigenaar van mag noemen, ook twee superbekende hotspots waar menig Hollywood A-lister zijn gezicht al eens liet zien: the Beverly Hills Hotel en the Hotel Bel-Air.

Ondanks het feit dat zowel verschillende internationale mensenrechtenorganisaties, alsook een aantal bekende gezichten waaronder George Clooney and Ellen DeGeneres, door middel van actievoering en protest nog probeerden te verhinderen dat de mensonterende wet er zou komen, is dat toch gebeurd.

Hieronder alles wat je over het absurde voorval moet weten.

Hoe kan het dat zo’n archaïsche wet er anno 2019 nog doorkomt?

De wet die toelaat homoseksualiteit en overspel met de dood te bestraffen, maakt deel uit van de Shariah, een juridisch systeem waarbij voor het opstellen van de wetten naar de Koran en andere Islamitische, religieuze geschriften gekeken wordt. Naast homoseksualiteit en overspel, kunnen ook abortus, verkrachting en sommige vormen van blasfemie of ketterij met de dood bestraft worden. Voor vrouwen die aan lesbische seks doen, tellen 40 zweepslagen als strafmaat. Diefstal mag dan weer bestraft worden met de amputatie van een ledemaat.

Bovendien gelden de strafregels niet alleen voor volwassenen: iedereen die de leeftijd van een puber bereikt heeft, is aan deze wettelijke geboden verbonden. Ter verdediging tegen het luide internationale protest liet de eerste minister van Brunei in een statement horen, dat de rest van de wereld ‘geen zaken heeft met hoe het land zijn burgers wenst te bestraffen’: “Brunei is een soevereine Islamitische en volledig onafhankelijke staat. En zoals alle onafhankelijke landen mag Brunei dan ook zelf kiezen welk gerechtelijk systeem het hanteert.”

George Clooney roept op tot een collectieve boycot van alle Bolkiah-hotels

In een opiniestuk voor Deadline roept acteur George Clooney dan ook op tot een algemene boycot van alle hotels die onder het eigendom van de president van Brunei vallen. “Het zijn mooie hotels, de mensen die er werken zijn erg vriendelijk en behulpzaam en zijn geen mede-eigenaars van het vastgoed in kwestie”, zo begint hij. “Maar, we moeten eerlijk zijn: elke keer we een kamer reserveren, een meeting volgen of een tafel boeken in één van deze hotels, stoppen we rechtstreeks geld in de handen van mannen die ervoor kiezen om burgers te laten stenigen of met de zweep te bewerken, gewoon omdat ze niet heteroseksueel zijn of omdat ze overspel gepleegd hebben.”

“Over de jaren heen heb ik geleerd dat er tegen dat soort van moorddadige regimes moreel weinig te beginnen valt: je kan ze niet doen inzien dat wat ze doen schandelijk, gruwelijk en mensonterend is, maar wat je wel kan doen is hun grootste geldschieters dat doen erkennen, zodat deze de geldkraan toedraaien”, zo vervolgt hij.

Het is overigens niet de eerste keer dat Hollywood er openlijk voor kiest om de Bolkiah-hotels te boycotten. “Enkele jaren geleden al werden het Bel-Air Hotel en het Beverly Hills Hoten in Los Angeles al eens gesaboteerd om op te komen voor de rechten van homo’s in Brunei.” Tot op zekere hoogte was die boycot effectief ook, maar na verloop van tijd doofde het protest uit, volgens Clooney omdat de actie verdronk tussen de massa aan mensenrechten schendende praktijken en dingen om protest voor te voeren die er wereldwijd elke dag voorvallen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Maar volgens Clooney, kan wat er nu in Brunei gebeurt niet meer stilzwijgend gedoogd worden: “Stel je voor dat je zoon of dochter over 20 jaar vraagt: klopt het dat in 2019 ergens in Zuid-Azië er nog mensen gestenigd werden, gewoon omdat ze van hetzelfde geslacht hielden. En jij moet ja zeggen, en je zoon of dochter vraagt dan: en toch gingen jullie daar nog steeds heen?” Ondenkbaar, toch. 

Ook Ellen Degeneres en Elton John roepen op tot verzet

Ook Amerikaans actrice en stand-upcomediènne Ellen DeGeneres riep op tot algemeen protest. Op haar Twitter-account postte ze: “Morgen zal Brunei officieel starten met het stenigen van homo’s. We moeten NU iets doen. Boycot alsjeblieft nu de hotels van de Sultan van Brunei. Raise your voices now. Spread the word. Rise up.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ook zanger (en zelf homoseksueel) Elton John uitte zijn ongenoegen en zijn consternatie via Twitter: “De behandeling van gays in Brunei is absoluut onaanvaardbaar. Daarom weigeren ik en David al jarenlang om in deze hotels te blijven. We hopen dat ook jullie ons daarin solidair zullen bijstaan”, zo klonk het.

Hoewel Elton John erkent dat de boycot ook een impact zal hebben op de vele erg aardige (en bovendien zelf vaak niet heteroseksueel van aard zijnde) werknemers van het hotel, vindt hij actie toch absoluut nodig: “We moeten het land en zijn president een duidelijke boodschap sturen”.

Lees ook:

 

SOURCE: Elle.com/uk