Sinds woensdag ligt het novembernummer van Feeling met gastvrouw Greet De Keyser in de winkel. Ook op onze website geeft Greet De Keyser deze maand een exclusieve blik in haar wereld als Amerika correspondente tijdens de spannendste presidentsverkiezingen ooit. Lees hier de tweede blog van Greet, recht vanuit Las Vegas in het heetst van de strijd.

 

De gokstad Las Vegas heeft al alles meegemaakt, op het debat optreden van presidentskandidaat Trump na. ’The Donald’ slaagt er een volle 40 minuten lang in om zich te gedragen. Hillary Clinton gaat op haar eigen weinig inspirerende manier al haar campagnepunten af. De verwijten gaan over hoe de ene een leugenaar en de andere een oneerbiedige vrouwengek is.

Democratie in vraag

Tot de moderator Trump vraagt of hij zich op 8 november (verkiezingsdag) bij het verdict van de kiezer zal neerleggen. Trump heeft al de hele week getoeterd dat de verkiezingen dreigen frauduleus te worden. Enig steekhoudend bewijs kan ook zijn campagne niet aandragen en misschien zal Trump zich tijdens het debat wel herpakken -moet de moderator hebben gedacht- en zal hij zich echt presidentieel gaan gedragen.

Dit is voor het eerst in 160 jaar dat een presidentskandidaat, lang voor de stemmen zijn uitgebracht, het democratische kiesproces in de VS in vraag stelt.

Maar niet zo met Trump. ‘Dat kan ik je niet zomaar garanderen’ antwoordt Trump. In de spinroom, waar ik samen met 5000 andere journalisten zit, wordt er met ongeloof naar het antwoord geluisterd. Dit is voor het eerst in 160 jaar dat een presidentskandidaat, lang voor de stemmen zijn uitgebracht, het democratische kiesproces in de VS in vraag stelt.

Reden tot wantrouwen

Het internet staat gloeiend heet en de politieke commentatoren op radio en televisie praten over niets anders meer. Meteen staat Mike Pence, de running mate van Trump weer met de mond vol tanden. Hij had amper 24 uur voordien nog bevestigd dat Trump zich zal neerleggen bij het democratische proces. Ook zijn campagne manager Carey Ann Conway komt meteen de spinroom ingelopen om te zeggen dat we dat allemaal niet zo scherp moeten zien.

Maar zoon van, Donald Junior, komt mij parmant vertellen dat er wel degelijk reden is voor zoveel wantrouwen. Nog geen 12 uur later geeft Trump een persconferentie waarin hij alweer een nieuwe klacht lanceert. Hillary heeft de vragen van het debat op voorhand te pakken gekregen, zegt hij, en dat hij dus alweer benadeeld is.

Strijd nog niet gestreden

Weet je hoe ze dat hier in de VS noemen? Een ‘sore loser’, een bittere verliezer. Al is het nog niet zeker dat Trump de verslagen kandidaat is. Er zijn nog 3 weken voor verkiezingsdag. Hij weert zich als een duivel in een wijwatervat en een deel van de Amerikaanse bevolking heeft niet veel aanmoediging nodig om in een grote samenzwering tegen hun redder Trump te geloven. Dat zegt veel over Trump, maar nog meer over Clinton die van haar koude, corrupte imago niet af geraakt.

De race is dus nog niet gelopen. Tot volgende week!

Greet De Keyser, Las Vegas, Nevada

Lees hier de eerste blog van Greet, waarin ze de strijd tussen Hillary Clinton en Donald Trump omschrijft als ‘sterker dan fictie’.