Greet De Keyser vanuit Washington: D-day nabij

Greet De Keyser

In het novembernummer van Feeling staat gastvrouw Greet De Keyser centraal. Op onze website geeft ze deze maand een exclusieve blik in haar wereld als Amerika correspondente tijdens de spannendste presidentsverkiezingen ooit. Lees hier de vierde blog van Greet De Keyser, recht vanuit Washington, vlak voor de verkiezingen.

 

Tijdens de laatste dagen voor de verkiezingen is campagne voeren vooral een kilometervreter bedoening. De kandidaten proberen zoveel mogelijk staten aan te doen waar ze nog niet zeker zijn van de overwinning.

Met man en macht achter Hillary

Dat zijn er trouwens voor beide partijen veel meer dan zeg maar 10 dagen geleden. Hillary Clinton verloor haar voorsprong op Trump in heel wat van de strijdstaten en moet dus noodgedwongen haar campagnesnelheid wat opvoeren. Ze krijgt hiervoor gulle hulp van de Obama’s, vice president Biden, haar dochter en haar man die bijna dagelijks voor haar op pad trekken.

Maar ook van entertainment sterren, zoals vandaag nog Pharrell Williams en zaterdag Cher en Jay Z die met muziek en toespraken op het podium staan om de kiezers ervan te overtuigen voor Hillary Clinton te stemmen. Dat hele leger aan wat ze hier ‘surrogaten’ of plaatsvervangers noemen, opereert dit hele weekeinde in gespreide slagorde.

Trump in de vergeetput

Donald Trump moet het met veel minder hulp doen. Zijn dochter Ivanka is al een tijdje voor hem op pad, zijn zonen twitteren, maar hij heeft geen klinkende namen die als surrogaten voor hem op pad trekken.

Zijn running mate Pence nam Ted Cruz mee, maar ook dat bleek geen groot succes. Bij Ted Cruz, die de grote opponent van Trump was tijdens de voorverkiezingen, zijn de wonden die hij toen heeft opgelopen nog niet helemaal geheeld, want op het podium daarstraks, ‘vergat’ hij zelfs de naam van Donald Trump in de mond te nemen. Hij had het enkel over Mike Pence als beste vice-president, maar niet over Trump als beste keuze voor het Witte Huis. Dat leidde meteen tot heel wat getwitter onder de perslui, zoveel zelfs dat Cruz zich genoodzaakt zag om voor de microfoons van de verzamelde journalisten zijn vergetelheid recht te zetten.

Trump’s grootste troef

Trump zelf zette vandaag zijn beste troef in, zijn vrouw Melania. We zagen haar regelmatig tijdens deze slopende verkiezingscampagne, maar ze speechte zelf nog maar 1 keer en dat was op de Republikeinse Conventie, afgelopen juli. Toen kreeg ze de wind vanvoren nadat bleek dat delen van haar speech gekopieerd waren van een Michel Obama speech. Die mislukking maakte haar speech van vandaag alleen maar belangrijker. Ze stond vooral in het begin wat onwennig op het podium, maar slaagde er toch in om een wat zachter beeld van haar man te brengen dan hoe wij hem meestal zien. Empathie opwekken heet dat.

Precies wat Trump nodig heeft om die kleine groep van twijfelende kiezers nog over de streep te trekken. Ik heb het dan vooral over de vrouwen, die op verkiezingsdag in verhouding in grotere getalen opdagen dan de mannen. Hillary Clinton heeft bij deze groep nog een voorsprong op Trump. Blijft de vraag of de Melania-troef niet te weinig en wat laat is uitgespeeld.

Lees hier de eerste blog van Greet De Keyser, waarin ze de strijd tussen Hillary Clinton en Donald Trump omschrijft als ‘sterker dan fictie’. Trump een ‘sore loser’? Ontdek wat Greet hiermee bedoelt in haar tweede blog. Haar derde blog beschrijft welk effect het ‘schandaal van Hillary’ kan hebben op de verkiezingsuitslag.

Partner Content

Gesponsorde content