In het novembernummer van Feeling staat gastvrouw Greet De Keyser centraal. Op onze website geeft ze deze maand een exclusieve blik in haar wereld als Amerika correspondente tijdens de spannendste presidentsverkiezingen ooit. Lees hier de derde blog van Greet De Keyser, recht vanuit Washington in het heetst van de strijd.

De laatste rechte weg naar verkiezingsdag is ingezet, dacht ik eind vorige week. Donald Trump heeft net al lachend zijn aanhangers verteld dat hij zichzelf zo goed vindt als president dat we evengoed de verkiezingen meteen maar konden afgelasten en hem president kronen.

Breaking news

Hillary Clinton heeft voor het eerst op hetzelfde podium staan schitteren naast de ongelooflijk gracieuze en welbespraakte Michelle Obama. Hillary Clinton staat voor in de meeste opiniepeilingen en gaat nu zelfs de traditioneel dieprode Republikeinse staten als Arizona en Nevada op haar campagneschema zetten, om die staten van Trump af te snoepen.

Maar vrijdag is nog niet halfweg of daar komt alweer een ‘Breaking News’ op het CNN scherm. Van die rechte weg naar de verkiezingen blijft niks meer over. De weg blijkt een duistere afgrond te zijn. Een nieuw schandaal is geboren.

Onderzoek heropend

Deze keer zit het schandaal aan Hillary’s kant. FBI-directeur Comey schrijft de congresleden in een open brief dat hij het onderzoek tegen Hillary Clinton en haar e-mail gebruik heeft heropend. Het grote zwaard van Damocles dat al de hele verkiezingsstrijd boven Hillary’s hoofd hangt is neergekomen met een daver van formaat en dreigt de laatste week van campagne voeren danig in de war te sturen.

Nochtans had diezelfde FBI-directeur in juli de wereld laten weten dat hij na alle onderzoeken naar de e-mails van Clinton geen basis kon vinden voor een in beschuldiging stelling van de presidentskandidate. Na al die maanden van onderzoek en tientallen uren van ondervraging kon ze eindelijk dat probleem van zich afschuiven, liet haar campagne aan ons – de pers – weten.

Bezweken onder Trump?

Presidentskandidaat Trump beschuldigt de FBI-baas woedend van politieke beïnvloeding en het bevoordelen van Hillary Clinton. Sinds die dag staat Comey trouwens onder zeer zware druk van de Republikeinen om die e-mailzaak verder in leven te houden. Is hij onder die druk bezweken en heeft hij daarom een onderzoeksdaad die normaal gezien niet openbaar wordt gemaakt, toch openbaar gemaakt? Het blijft onduidelijk.

Donald Trump heeft hem ogenblikkelijk na het bekend maken van het nieuws de meest betrouwbare FBI-baas genoemd. Amper 4 maanden geleden eistte Trump nog zijn ontslag. Nu is het Clinton die de betrouwbaarheid van Comey in vraag stelt. Ze eist meer details, want zegt ze, ze is er van overtuigd dat ook deze mails niet onwettelijk zijn.

FBI-baas Comey moet toegeven dat hij niet weet wat er in de mails staat. Maar dat dit slecht nieuws is voor Clintons campagne laat geen twijfel. Trump hoopt er dan weer zijn voordeel mee te doen. Het houdt de campagne in elk geval spannend tot het laatste moment.

Happy Halloween!

Lees hier de eerste blog van Greet De Keyser, waarin ze de strijd tussen Hillary Clinton en Donald Trump omschrijft als ‘sterker dan fictie’. Trump een ‘sore loser’? Lees wat Greet hiermee bedoelt in haar tweede blog.