In het novembernummer van Feeling is Greet De Keyser onze gastvrouw. Op de website geeft ze deze maand een exclusieve blik in haar wereld als Amerika correspondente tijdens de spannendste presidentsverkiezingen ooit. Lees hier de vijfde blog van Greet De Keyser, twee dagen voor de verkiezingen.

 

Terwijl de laatste marathonlopers in New York over de eindmeet strompelen, wordt de politieke wereld alweer geschokt door een opvallende mededeling van FBI baas Comey. We zijn minder dan 2 dagen (1,5 dag) voor het openen van de stembussen en daar is er weer een brief aan het Congres.

Geen gerechtelijke vervolging

Herinner je de mokerslag voor de Clinton campagne toen de FBI op 28 oktober in een brief aan het Congres meldt dat het e-mail onderzoek tegen Hillary opnieuw wordt geopend. Wel, sinds zondagmiddag is dat onderzoek afgesloten, liet Comey weten. Hij beschrijft dat hij alle beschikbare manschappen in zijn diensten heeft ingezet om dit onderzoek zo snel mogelijk af te ronden. We krijgen geen details over de e-mails zelf, dat blijft het geheim van het onderzoek, maar Comey maakt aan de Congresleden wel de conclusie van het onderzoek over. Er is geen enkel element gevonden dat een mogelijke gerechtelijke vervolging van Hillary zou kunnen verantwoorden.

Met andere woorden Hillary Clinton heeft niets onwettelijks gedaan. Je kan je afvragen of de schade aan haar campagne niet onherroepelijk is? Het is wel duidelijk dat Comey onder heel zware druk is gezet om zich uit dit wespennest te wringen, zonder teveel gezichtsverlies voor de FBI.

Wisselende stemming

Toen ik afgelopen vrijdag de kans had om met het campagneteam en Hillary Clinton een deel van de dag door te brengen, kon je duidelijk voelen dat er heel wat pessimisme in de rangen heerste. De andere journalisten die al maanden met haar meereizen vertellen me dat sinds de vorig brief van 28 oktober er een overlevings-sfeer boven de campagne hangt.

Het gaf Donald Trump heel wat ammunitie om zijn tegenstander een kopje kleiner te maken. Clinton verloor haar grote voorsprong op Trump en Trump was triomfantelijker dan ooit. Sinds vandaag reageert de Trump campagne weer erg bitter. Ze halen hun soundbites over een corrupt systeem weer boven. De eerdere complimenten aan het adres van Comey door de Trump campagne hebben ze sinds zondagmiddag alweer ingeslikt.

Steun van Beyoncé en Jay-Z

Trump bezoekt zes verschillende staten en trekt nog steeds duizenden en duizenden mensen voor elke verkiezingstoespraak. Hij doet dat helemaal alleen, bij hem geen reeks van bekende entertainment figuren op het podium. Hillary trekt enkel overvolle zalen als ze Katy Perry of Jay-Z en Beyonce aan haar zijde heeft. Het maakt dinsdag er in elk geval nog heel wat spannender op. Ik durf geen voorspelling te doen, al ligt Clinton in de staten met de meeste ‘electoral votes’ op voorsprong. Het Brexit scenario is nog altijd mogelijk.

Tot na de verkiezingen!

Lees hier de eerste blog van Greet De Keyser, waarin ze de strijd tussen Hillary Clinton en Donald Trump omschrijft als ‘sterker dan fictie’. Trump een ‘sore loser’? Ontdek wat Greet hiermee bedoelt in haar tweede blog. Ook haar vierde blog toont aan dat de strijd om het witte huis nog lang niet is gestreden.