Home Celebs Ijslandse vrouwen protesteren op originele manier tegen loonkloof

Ijslandse vrouwen protesteren op originele manier tegen loonkloof

Ijslandse vrouwen protesteren op originele manier tegen loonkloof

Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen in dezelfde job, dat is in Ijsland niet anders. De Ijslandse vrouwen hebben een originele manier bedacht om die loonkloof aan te klagen.

Nochtans staan vrouwen en mannen nergens zo gelijk als in Ijsland. Maar ook hier is de loonkloof nog een probleem. Vrouwen verdienen er 14% tot 18% minder dan de mannen, en dat voor dezelfde jobs in dezelfde sectoren. Dat wil dus zeggen dat een Ijslandse vrouw niet betaald wordt voor het werk dat ze na 14.38 uur doet. Tijd voor actie dus, besloten de Ijslandse dames.

Lees ook: met deze jobs verdienen vrouwen het meest

Staken

En hoe kun je je punt beter duidelijk maken dan door je werk neer te leggen vanaf het moment het ‘onbetaald‘ is. Maandag hebben duizenden Ijslandse vrouwen dus het werk neergelegd om 14.38 uur. Terwijl de mannen waarschijnlijk met de handen in het haar zaten, kwamen de vrouwen samen om hun rechten te verdedigen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Krimpende loonkloof

De loonkloof krimpt langzaamaan. Maar het tempo is niet zo rooskleurig, het zou nog zo’n 52 jaar duren voor een vrouw hetzelfde verdient dan een man. Dankzij dit soort acties wordt er aan de alarmbel getrokken.

Lees ook: Opslag vragen doe je zó! 

België

In de lijst waarin landen worden vergeleken op basis van hun gendergelijkheid, staat België op de 19e plaats. Bij ons is er dus nog wat extra werk aan de winkel.

Meer artikels over vrouwen & maatschappij: