2017 zit er bijna op, tijd om terug te blikken dus. Er gebeurden heel wat opmerkelijke gebeurtenissen, goede én minder goede dingen. Maar er werden ook heel wat straffe prestaties geleverd. Wij zetten dus maar al te graag deze fantastische vrouwen in de bloemetjes. Wie is volgens jou dé vrouw van het jaar?

Hanne Gaby Odiele

Begin 2017 liet het Vlaamse topmodel in een video weten dat ze interesekse is. Ze werd geboren met de uiterlijke kenmerken van een meisje, maar had geen baarmoeder of eierstokken, wel ingedaalde teelballen. Deze werden operatief verwijderd. Ze roept op om geen operaties uit te voeren zonder het kind zelf te laten beslissen hoe het graag door het leven gaat. De video ging heel de wereld rond, het debat werd op gang getrokken.

Nafi Thiam

Op 16 december werd de 23-jarige Nafi opnieuw verkozen tot Sportvrouw van het Jaar. Niet zo vreemd, nadat ze al Olympisch kampioen werd in 2016, won ze in 2017 opnieuw goud op het WK van Londen. Wij waren dan ook vereerd toen we haar in augustus als gastvrouw konden strikken. Bekijk hier nog eens de beelden achter de schermen van haar modeshoot. 

 

Hilde Van Mieghem

Toen in Amerika Harvey Weinstein onder vuur kwam te liggen voor seksueel grensoverschrijdend gedrag, werd er massaal gereageerd met de #MeToo. De hashtag werd gebruikt om vrouwen aan te zetten om open te zijn over grensoverschrijdend gedrag en elkaar te steunen. In België werd er bij de VRT klacht ingediend tegen televisiemaker Bart De Pauw. Actrice Hilde Van Mieghem, zelf trouwens ook regisseur, nam het op voor de slachtoffers en werd een soort van spreekbuis.

 

Maye Musk

Op schoonheid staat geen leeftijd, dat wisten we bij Feeling natuurlijk al veel langer. Maar het wordt nog eens bewezen door Maye Musk. Op haar 69e werd zij de allernieuwste covergirl bij het gelijknamige beautymerk. Volgens Ukonwa Ojo, CEO bij CoverGirl, is Mye een tijdloze schoonheid. Bovendien is ze een fantastische moeder en sterke vrouw, een echte leider op ieder vlak.

Fleur & Julian

De kunstenaars Fleur Pierets en Julian Boom wilden elkaar in 24 verschillende landen eeuwige trouw beloven. Allemaal voor kunstproject ’22’ waarin ze het belang van het homohuwelijk benadrukken. Initieel konden ze pas in 22 landen trouwen, maar het werden er al 24. Toch behielden ze de naam van het project. “Zo tonen we dat er vooruitgang is”, klonk het. Maar het noodlot heeft vreselijk hard toegeslagen. Bij Julian werden er verschillende tumors in haar hart en hoofd ontdekt, de dokters schatten dat ze nog maximum 3 maanden te leven heeft.

Vrouwelijke wetenschappers

Dit jaar zou Marie Curie, winnaar van twee Nobelprijzen, pionier op het gebied van radioactiviteit en ontdekker van de elementen polonium en radium, 150 jaar geworden zijn. Toch is dat niet de enige reden om te vieren. Want hoewel het nog bijbenen is, worden steeds meer vrouwen wetenschapper. En dat is fantastisch nieuws! Wij vinden dan ook dat alle vrouwelijke wetenschappers een plaatsje in deze lijst verdienen.

Griet Op De Beeck

Ze is een fantastisch auteur en kwam dit jaar in het nieuws omdat ze zich dankzij therapie terug herinnerde dat ze als kind seksueel misbruikt werd. Ze kreeg – vooral via sociale media – zeer zware kritiek te verduren. Toch kreeg ze ook heel veel lovende reacties, vooral van vrouwen die het een hart onder de riem vonden, en zelf ook eindelijk durfden te spreken over wat ze meemaakten.

Nina Derwael

Ook de Limburgse Nina Derwael zorgde voor een hoogtepunt op sportief vlak. Want zij haalde op het WK in Canada een bronzen medaille voor haar prestatie aan de brug op de ongelijke leggers. En een WK-medaille was een primeur in de Belgische turngeschiedenis.

Francia Raisa

De naam Francia Raisa doet je misschien niet onmiddellijk een belletje rinkelen, de naam Selena Gomez doet dat natuurlijk wel. Toch is het dit jaar Francia die in de picture mag staan. Zij gaf vriendin Selena een nier, nadat die ze nodig had voor haar lupus. Een mooi gebaar én hopelijk een inspiratiebron voor velen om hetzelfde te doen voor een vriend in nood.

POLL: wie is dé Feeling-vrouw van 2017?

 

Meer sterke vrouwen: