Vandaag is het feest want kroonprinses Elisabeth wordt 21 jaar. De dochter van koning Filip en koningin Mathilde heeft al heel wat pluimen verdiend in haar 21 lentes op de aardbol. Haar ouders en het Belgische volk mogen fier zijn op de oudste koninklijke telg.

De troonopvolgster rondde in 2021 haar eenjarige militaire opleiding af aan de Koninklijke Militaire School (KMS). Momenteel studeert ze History & Politics aan de gerenomeerde universiteit van Oxford. In 2019 vergezelde de prinses haar moeder, koningin Mathilde, op een humanitair veldbezoek in Kenia waar ze de harten van zowel haar ouders als menig Belg toch even week maakte. In datzelfde jaar vierde de hertogin van Brabant, Elisabeth’s officiële titel, haar achttiende levensjaar. Ook deze gebeurtenis deed Belgen thuis én de koning en koningin een traantje of twee wegpinken.

Beste modemomenten

Naast haar nu al talrijke militaire en academische prestaties, wordt Elisabeth ook wereldwijd als één der best geklede prinsessen gekroond. En daar hebben wij niets tegen in te brengen. De prinses leerde haar gevoel voor stijl natuurlijk van de besten, onder andere van haar mama koningin Mathilde. Elisabeth straalt dezelfde moeiteloze klasse uit, maar geeft ontegensprekelijk haar eigen twist aan haar garderobe. Wij doken de archieven in, op zoek naar de beste modemomenten van onze kroonprinses.

1. Princess in red

De kroonprinses heeft een voorliefde voor rood. Dat uitte zich opnieuw tijdens de Nationale Feestdag van 2022. Elisabeth koos een simpel silhouette met verrassend speelse cut-outs aan de schouders. De even rode diadeem straalt een zekere vorstelijkheid uit.

2. Klasse tot de tweede macht

Glunderend poseerde kroonprinses Elisabeth in september naast haar broer, prins Gabriël, tijdens militaire ceremonie van de Koninklijke Militaire School. Gabriël ontving zijn Blauwe Baret van zijn vader en Elisabeth straalde met haar kortgewiekd kapsel. De kroonprinses straalde één en al Kate Middleton-klasse uit in een middellange manteljurk.

3. Aan de zee

In juni 2022 mocht prinses Elisabeth haar eerste boot inhuldigen. Dat deed ze in een krakend witte overslagjurk.

4. Kerstrood

Voor het kerstconcert van 2019 koos de toen achttienjarige prinses voor een pak in rood fluweel. Very Christmassy! 

5. Lila laagjes

Op de viering van de achttiende verjaardag van Noorse prinses Ingrid Alexandra (januari 2021), stal Elisabeth de show met haar dromerige lila Armani-jurk. De strakke bustier in combinatie met de uitlopende rok geven ons echte prinsessenjurk-vibes.

6. Gesofisticeerd beige

In neutraal beige met gouden accenten woonde de prinses in juni 2022 de opening bij van een 3D-printing lab aan de Katholieke Universiteit in Leuven.

7. Ingetogen rood

Voor de Nationale Feestdag van 2020 volgden de Belgische royals een alternatief programma. Elisabeth en haar gezin brachten een bezoek aan een woonzorgcentrum om hun steun te betuigen aan al de zorgverleners. De prinses koos gepast voor een meer ingetogen rode jurk en nude muiltjes.

8. Leisure wear

Tijdens een koninklijk bezoek aan Bokrijk in 2020 toont de prinses dat ze ook vrijetijdsmode onder de knie heeft.

9. Zwart-wit

Op de begrafenis van de groothertog van Luxemburg in 2019, verscheen Elisabeth in een pied-de-poule mantel en Mary Jane-achtige hakken (die ze trouwens wel vaker draagt, kijk maar naar outfit nummer 2).

10. Eindejaarsbling

In december 2021 luisterde Elisabeth naar het jaarlijks kerstconcert in een hippe zwarte jurk met schitterende appliqué en rolkraag.

11. Een frisse start

Wit staat symbool voor een nieuwe start, een schone lei. Veel mensen pinkten een traantje weg tijdens de speech van Elisabeth, die gekleed ging in een frisse witte coat dress.

12. Bloemen voor België

Voor de Nationale Feestdag 2020 woonde prinses Elisabeth het Te Deum in Brussel bij in een bloemenjurk met speelse ruches en een aflopende zoom.

13. Op missie

In 2019 vergezelde Elisabeth voor het eerste haar mama Mathilde op buitenlandse missie. In Kenia droeg ze vaak simpele, luchtige blouses en comfortabele sneakers.

14. Wedding guest

Op de trouw van haar nicht, prinses Maria Laura, in september 2022 was Elisabeth – opnieuw – van kop tot teen gehuld in rood. Haar jurk met franjes combineerde de prinses met een grote rode hoed die worstelde met de felle windvlagen.

15. Classic with a twist

Voor haar introductie op de universiteit van Oxford in mei 2022 droeg onze prinses een klassieke mantel met dubbele knopen. Elisabeth gaf wel haar eigen draai aan de klassieker door een oranje-geel exemplaar uit te kiezen.

16. Ingesnoerd

In datzelfde jaar (2018) vierde de kroonprinses België in een zwarte jurk met bloemendessin van Maje, ingesnoerd in de taille.

17. Rosé goud

Voorafgaand aan het kerstconcert in 2020, poseren de kroonprinses en haar gezin voor de kerststal. Elisabeth slecteerde een feestelijke rosé gouden jurk met halve mouwen.

18. Kobalt blauw

Ook tijdens de Nationale Feestdag anno 2019 schitterde Elisabeth in een gebloemde jurk. Deze keer combineerde ze de jurk met opvallende kobalt blauwe sandalen met hak.

19. Moeder-dochter

Voor de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd van 2018 leek prinses Elisabeth haar broek te hebben afgestemd op de oranje jurk van koningin Mathilde.

20. Goud en rood

Op 21 juli 2021 droeg de kroonprinses – verrassing of niet? – een oranje-rode jurk met bloemenborduursel en een jeugdige split. Haar haar was langs achter vastgezet met een bijpassende hoed.

21. Militaire prinses

Al die glitter and glamour is wel eens fijn, lijkt ons. Maar onze kroonprinses lijkt zich even goed te voelen in haar legeruniform. Tijdens een militair zomerkamp in 2021 rockte Elisabeth deze camo outfit (euh, uniform).

Meer royals: