Op 15 oktober 2018 kwam Kensington Palace aanzetten met een waar bommetje: amper vijf maanden na hun huwelijk kondigden Prins Harry (34) en actrice Meghan Markle (37) aan zwanger te zijn van hun eerste kindje. Quasi onmiddellijk konden de ‘royale’ speculaties beginnen: hoe lang zou Meghan al zwanger zijn? Zou het een jongen, een meisje of misschien wel een tweeling worden? En welke naam krijgt de koninklijke spruit straks mee?

Hoewel het voor sommige zaken onverbiddelijk afwachten blijft tot Meghans due date, geven wij u toch alvast een paar eerste begeerlijke feitjes mee.

1. Klaar voor het vaderschap

Hoewel de royal baby na slechts vijf maanden huwelijksbootje van zijn (of haar) ouders moeilijk ‘langverwacht’ genoemd kan worden, komt een eerste telg van the Duke en Duchess van Sussex toch niet uit de lucht vallen. Zowel Meghan als Harry lieten zich in de maanden na hun huwelijk al hoopvol uit over nakende gezinsuitbreiding. Prins Harry bereidt zich momenteel dan ook duchtig voor op het vaderschap.

Tijdens een speech in het kader van een Commonwealth jeugddiscussie liet hij verstaan wat voor soort vader hij wil worden: eentje die mee instaat voor “een veerkrachtige wereld” die de volwassenen van nu aanzet hun verantwoordelijkheid te nemen voor het welzijn van de volgende generatie – waaronder nu dus ook zijn eerste telg zal gaan behoren.

2. Due date?

Dat Meghan Markle van haar eerste kind zal bevallen in het voorjaar van 2019, is algemeen geweten. Voor welke datum de Duchess precies is uitgerekend, daarnaar blijft het voorlopig een beetje gissen. Tijdens een recent bezoek aan Birkenhead zou de hertogin zich echter per ongeluk al wel hebben laten ontvallen in welke maand ze zal bevallen: namelijk in april.

Leuk weetje: ook Prins Louis – het derde kind van prins William en zijn vrouw Kate – werd geboren in april. Met een beetje geluk worden de koninklijke cousins dus ook verjaardagsgenootjes.

3. Meisje of jongen?

Ook naar het geslacht van de kleine royal to be, blijft het – ook voor het echtpaar zelf zo blijkt – voorlopig enkel raden : tijdens een bezoekje aan Merseyside vroeg een jong meisje uit het publiek Meghan naar het geslacht van haar baby en haar antwoord luidde klaar en duidelijk: “Dat weten wij ook nog niet”.

Hoewel het voor iedereen dus gissen blijft tot de dag van de bevalling zelf – dan zal Kensington Palace een persbericht uitsturen met de naam, het geslacht en het geboortegewicht van de kleine spruit – heeft de algemene Britse opinie wel al een duidelijke voorkeur: ‘It’s a girl, zo klinkt het bij de bookmakers.

Ook de vader zelf liet zich over mogelijke vrouwelijke gezinsuitbreiding al hoopvol uit: toen er tijdens de Australische rondreis van het echtpaar een fan vanuit het publiek hen toejuichte met de woorden ‘Ik hoop dat het een meisje wordt!’, riep de prins vrolijk terug: ‘Ik ook!’.

4. What’s in a name

Of vrijgevochten Amerikaanse actrice Meghan zomaar vrij zal zijn om de naam van haar koningskind te kiezen, is niet zeker. In het Britse koningshuis heerst namelijk de gewoonte de naam van een nieuwe telg te laten refereren aan die van een vooraanstaand familielid. Zo kozen broer William en Kate achtereenvolgens voor George, Charlotte en Louis. Volgens de speculaties zullen ook Harry en Meghan daarom hoogstwaarschijnlijk voor een eerder klassieke naam gaan. Bovenaan in de publieke running momenteel: Victoria, Diana en Arthur.

Dat de naam ook wel eens op iets heel anders zou kunnen uitdraaien, kunnen we afleiden uit een uitspraak van de mommy to be: “We hebben van veel mensen hele lange lijsten met namen gekregen, die zullen we nog eens allemaal goed moeten doornemen”, zo zei ze aan Hello Magazine. Wat de achternaam van de kleine royal betreft, daar kan wel al min of meer zekerheid over bestaan: die zal waarschijnlijk Mountbatten-Windsor worden.

5. Lord, Lady of toch liever helemaal niets?

Ook met welke titel de nieuwe koninklijke telg zal mogen worden aangesproken, blijft een beetje afwachten. Voor de titel ‘prins’ of ‘prinses’ komt het kind normaal gesproken niet in aanmerking, daarvoor komen er te veel personen voor hem of haar in de lijn van troonopvolging. Ook de aanspreking ‘his Royal Highness’ gaat daarom in principe aan hem of haar voorbij, tenzij The Queen herself daar anders over beslist. Net zoals ze dat overigens deed voor de kleine broer en zus van Williams eerstgeborene prins George: dankzij een speciaal daarvoor door koningin Elizabeth ingediend amendement, heten Charlotte en Louis – net zoals hun broer die wél op tijd in de lijn van troonopvolgers prijkt – ook ‘prins’ en ‘prinses’.

Andere mogelijke titels voor Meghan en Harry’s kind zijn Lord of Lady, Duke of Duchess of misschien wel helemaal niets. Zo besliste ook prinses Anne – de enige dochter van koningin Elizabeth II – in het verleden al haar kinderen niet met de titel ‘HRH’ op te zadelen, om hun kansen op een min of meer normaal bestaan (lees: eentje buiten de koninklijke spotlights) te vergroten.

6. Waar zal Meghan bevallen?

Volgens bepaalde bronnen zou Meghan Markle haar eerste kind niet – zoals de royale traditie het voorschrijft – in de Lindo Wing bij het Sint Mary’s Hospital in Londen willen baren, maar wel in het Frimley Park Hospital in Surrey, dat in afstand veel dichter ligt bij het huis in Windsor waarin het koppel tegen dan zijn intrek genomen zal hebben.

De naam van die nieuwe stulp: Frogmore cottage, een landhuis vlakbij Frogmore House, waar het koppel eerder al de kans kreeg om elkaar ver weg van de Londense drukte beter te leren kennen en waar ze ook hun huwelijksreceptie hielden. Bij Meghan en Harry’s nieuwe huis komt ook zo’n 14 hectare aan groen, idyllisch aangeharkt parklandschap waarin hun royale uk naar hartelust zal kunnen spelen.

7. Milieuvriendelijke kinderkamer

Nog een opmerkelijk feitje is dat de kinderkamer van de kleine royal op en top ecologisch verantwoord zal zijn. Voor het schilderwerk kozen de jonge ouders voor veganistische bioverf en ook de rest van het interieur zal volgens strikt milieuvriendelijke richtlijnen worden uitgekozen.

Ook qua opvoeding kiest het jonge koppel duidelijk voor een progressieve aanpak: “Ons kind zal niet verwend worden”, zo klinkt het resoluut aan US Weekly. Ook al zal de zoon of dochter van Meghan en Harry van koninklijken bloede zijn, ze willen hun kind wel degelijk de waarde van het gewone en het alledaagse meegeven. “Meghan zal met haar kind gewoon de metro nemen, de kinderen zullen net als andere zoons en dochters klusjes in het huishouden moeten opknappen en zullen later net als elke andere jongvolwassene een job moeten uitoefenen: Meghan wil het leven van haar kinderen zo dicht bij dat van gewone mensen als het koninklijke protocol het toelaat.”

8. Wil Meghan een doula bij haar eerste bevalling?

Geruchten gaan dat Meghan de bevalling van haar eerste kind niet alleen met de nodige medische staf – en haar man – wil doorstaan, maar dat ze er ook graag een doula bij zou hebben. Een doula – of ook wel een birth companion genoemd – heeft geeft geen medische bijstand, maar verleent daarentegen wel emotionele en praktische steun tijdens en ook nog in de maanden ná de bevalling.

Volgens een Britse website van professionele doula’s zouden Mgehan en Harry zelfs al een begeleidster gekozen hebben. De naam van die gelukkige: Lauren Mischon.

9. Baby shower of baby moon?

Erg Brits is het niet, maar als het van Meghans Amerikaanse en Canadese vriendinnen afhangt, komt er misschien toch wel een babyshower. Zo hield bestie en succesvol tennister Serena Williams ter ere van háár recente spruit bijvoorbeeld een etentje in jaren 50-stijl. Benieuwd wat de Queen daarvan zal zeggen.

De eerste cadeautjes voor het nakende koningskind zijn overigens ook al in ontvangst genomen. Zo kregen de jonge ouders tijdens een bezoek aan de Australische gouverneursresidentie in Sidney vast een pluchen koala (met baby) toegestoken. Ook een stel schattige mini-Ugg botjes kon het tweetal niet ontlopen.

10. Donkere prinses of Windsor-ears?

Tot slot is ook het uiterlijk van de kleine prins of prinses to be al hot topic onder de koningsgezinde Britten. Eén forensisch kunstenaar ging zelfs zo ver in dat hij op basis van recente foto’s van Meghan en Harry een potentieel portret opstelde van hun aanstormende afsprong. Wordt het een meisje, dan zal ze de donkere lokken, bruine ogen en donkere wenkbrauwen van haar moeder meekrijgen.

Een zoon zou volgens de ‘kunstenaar’ dan weer niet onder de welbekende Windsor-oren uit komen, en ook niet onder Harry’s ‘blozende wangetjes’. Waarheidsgetrouw of niet, het resultaat is in elk geval behóórlijk schattig.

Lees ook: