Home Celebs Tips van een expert: zo krijg je een brandschone keuken en wasplaats

Tips van een expert: zo krijg je een brandschone keuken en wasplaats

Tips van een expert: zo krijg je een brandschone keuken en wasplaats

Na het succes van ons eerste boek Trek je plan in 50 stappen deelden we onze beste huis-, tuin- en keukentips in verschillende columns en rubrieken. Daaruit groeide het idee van een ultieme huishoudbijbel: Snel gefikst! Voor alle huishoudprobleem(pjes) komen we met veel liefde to the rescue met de handigste tips en weetjes om het leven aangenamer te maken. Bij de schoonmaak, de afwas, de was, het opruimen of het klussen. Daarbovenop vind je in het boek nog een pak lifehacks die je gewoon moét ontdekken.

Vandaag alvast drie tips voor een brandschone keuken en wasplaats.

1. Een kraaknette oven

Sommige vlekken zijn heel moeilijk te verwijderen met gewoon afwasmiddel. Verwarm je oven voor op ongeveer 200 °C. Neem een kommetje en vul het voor de helft met water en de helft met ammoniak. Plaats het in het midden van de oven terwijl die uit staat. Wacht enkele uren, zodat het vuil de tijd heeft om los te komen. Nadien kan je het makkelijk verwijderen met een doekje. Om de ammoniakgeur tegen te gaan, kan je erna een kommetje met warm water en citroen in je oven plaatsen. Zo ziet je oven er weer als nieuw uit én krijg je er een frisse geur gratis bovenop!

2. Een propere afwasbak

Maak om de siliconen randen van je wasbak schoon te maken een oplossing van een derde azijn en twee derden water. Het kan handig zijn om het mengsel in een plantensproeier te gieten, daarmee kan je het makkelijk aanbrengen op de siliconen. Daarna ga je er gewoon eens over met een zacht borsteltje. Voor ernstige vlekken raden we aan het mengsel eerst tien minuten zijn werk te laten doen en dan pas met de borstel aan de slag te gaan. De wasbak zelf is een ander paar mouwen. Je begint best met een laagje bakpoeder, dat je goed open wrijft met een sponsje. Hierna giet je ook hier weer azijn bij. Schrik niet: dit zal even stevig bruisen. Azijn desinfecteert en zorgt ervoor dat er geen watervlekken achterblijven in de wasbak. Ga nog eens met het sponsje door de gootsteen en spoel dan goed uit.

3. Vermijd dat je droogkast in brand schiet

Maak telkens de filter van je droogkast schoon. Verwijder de pluisjes met een stofzuiger. Doe je dit niet, dan kan je droogkast in de fik schieten. No kidding! Om de kast en het bedieningspaneel te reinigen, gebruik je een ruitenreiniger en een propere vod. Vermijd detergenten met oplosmiddel of schuurmiddelen. Ze kunnen het plastic oppervlak en andere delen van het toestel beschadigen. Droog goed af met een doek.

Snel gefikst, tips en tricks voor in en rond het huis (bij Manteau), vanaf 3 november in de boekhandel.

Wil je nog meer tips van experten lezen?

Tips van een expert: zo krijg je een gezonde dosis zelfvertrouwen

Tips van een expert: zo leg je minder druk op jezelf