Home Celebs Tips van een expert: zo wapen je jezelf tegen het schoonheidsideaal in...

Tips van een expert: zo wapen je jezelf tegen het schoonheidsideaal in de media

Tips van een expert: zo wapen je jezelf tegen het schoonheidsideaal in de media

De glamoureuze mode-en mediawereld spreken tot de verbeelding van ontelbare jonge meisjes (en jongens!). Maar daarnaast ligt deze industrie ook steeds vaker onder vuur: hyperslanke modellen en het overmatig gebruik van fotoshop zouden zo bijvoorbeeld aanzetten tot eetstoornissen. Beschuldigingen die wel héél ver gaan en erg kort door de bocht zijn, want eetstoornissen zijn veel ingewikkelder dan dat. Toch zou een schild ter bescherming tegen eventuele negatieve invloeden enige handigheid bieden.

1. Wees kritisch

Leer jezelf kritisch kijken naar beelden in reclame, media en mode. Ga op zoek naar youtube-filmpjes en reportages die tonen welke fases een foto doorloopt vooraleer deze aan het publiek blootgesteld wordt, want die zijn talrijk! Op set staat namelijk een zorgvuldig geselecteerd team van visagistes, hairstylistes, fotografen en producers dat alles is perfecte banen moet leiden, en dus is een beeld nooit zomaar een beeld. Hoe strenger jouw blik hierop wordt, hoe minder deze plaatjes macht zullen hebben op jouw lichaamsbeeld.

2. Neem sociale media met een korrel zout

Sociale media zijn een nieuwe manier geworden om een droomwereld te creëren en daar moeten we ons bewust van worden. Duizend-en-één apps zorgen ervoor dat we er kunnen uitzien als een ‘perfecte’ versie van onszelf. Geen rimpeltjes, geen wallen, prachtige jukbeenderen… En ook qua inhoud wordt er duchtig gefilterd. Velen laten liefst hun beste, schoonste, meest ideale kant zien en daar is op zich niets mis mee, want iedereen doet met zijn account wat ie wil. Maar het kan alvast geen kwaad op hier ook vraagtekens bij te zetten. Nièmand heeft het ideale leven noch het ideale lichaam. En vele fitspirations zijn ook maar een een manier (vaak zonder medische kennis) om persoonlijk succes en aanzien te oogsten. Laat je dus niet verleiden door de wondere wereld van sociale media, ze zijn ook maar een fantasie.

3. Kom op voor jezelf!

Klaag unfaire praktijken aan! Laat van je horen! Jij bent als consument nog steeds koning, en zolang we het gebrek aan diversiteit op tv en in mode blijven accepteren zal er niets veranderen. Neem dus zelf het heft in handen en laat je stem weerklinken in de vraag naar bijvoorbeeld hippere plus size mode, meer verscheidenheid qua huidskleur en seksuele oriëntatie in reclame, of het weren van seksisme in vrouwen- en mannenbladen. Als we lang genoeg volhouden moéten de producenten wel luisteren, toch?

Wil je nog meer tips lezen van Sabine? Check dan hier haar 3 tips om positiever te kijken naar body image. 

Lees hier ook de tips van andere experten:

Tips van een expert: zo krijg je een gezonde dosis zelfvertrouwen 

Tips van een expert: 4 tips om jezelf minder druk op te leggen