Vrouw met Feeling, Inge Waeles: ‘Bloopers mogen bij ons jaaroverzicht niet ontbreken’
Ze hebben voeling met de wereld, met wie ze zijn en wat ze willen – en al zeker met kerst. Dit is het eindejaar volgens Vrouw met feeling Inge Waeles, Masterchef-jurylid en gastvrouw van restaurant Boury.
Dit is kerst voor mij: Gezellig samenzijn met ons gezin; wij met vier rond de cadeautjes bij de open haard.
Mijn ideale kerstavond: Vroeg beginnen met eindeloos aperitieven. Ik vraag ook altijd aan mijn dochters om in de aanloop naar kerst na te denken over het voorbije jaar, voor een soort bezinningsmomentje. Daarbij mogen de bloopers zeker niet ontbreken. (lacht)
Wat me bezighoudt deze tijd: We gaan met het gezin skiën. Ik probeer dan zo weinig mogelijk aan het werk te denken en eindelijk te ontkoppelen.
Nieuws dat me dit jaar geraakt heeft: Het plotse overlijden van Jonnie Boer (Nederlandse chef-kok die samen met zijn vrouw Thérèse De Librije in Zwolle uitbaatte, red.). We zijn wel jonger, maar ook wij runnen een driesterrenrestaurant met veertig man personeel. Het stemde tot nadenken...
Mooiste kerstcadeau ooit: Ik heb hotelschool gedaan en sinds mijn zestiende altijd gewerkt in de weekends, tijdens vakanties en in feestperiodes. Vijf jaar geleden hebben we uiteindelijk beslist om met kerst twee weken te sluiten: het schoonste cadeau ooit.

Favoriete kerstfilm: Falling for Christmas (uit 2022 met Lindsay Lohan, red.) en Home Alone zijn wel toffe kerstfilms, maar doe ons maar James Bond; een beetje spanning, een beetje romantiek, en sowieso een happy end. (lacht)
Mijn playlist voor de feesten: Dat is een combinatie van verschillende lijstjes. Het begint bij rustige, sfeervolle pianomuziek van o.a. Ludovico Einaudi. Dan kan er wat lounge soft house op. En Italiaanse klassiekers om mee te zingen aan het einde van de avond.
Wat niet kan ontbreken in deze tijd: Intimiteit, spektakel en veel eten.
Wat mijn huis gezellig maakt: Van die typische, gepersonaliseerde kousen aan de haard, aangepaste kussens in de zetel, een kerstboom... Al heb ik zelf de tijd niet om hem te versieren – ik ben er vijf uur mee bezig; dat doet mijn mama met de kinderen.
Mooiste kerstherinnering: De handgeschreven brief die ik van Tim (Boury, haar man, red.) ooit heb gekregen. Hij is een man van weinig woorden, en allerminst romantisch, maar toen ben ik toch even moeten gaan zitten.
De look van mijn kerstboom: Ik heb geïnvesteerd in een duurdere kunstboom; een dikzakske. Er zit héél veel in, en allemaal goudkleurig, dat past het best in mijn living. De lichtjes zijn in één kleur en mogen vooral niet flikkeren.

Gedroomde gasten op mijn kerstdiner: Inspirerende, ondernemende vrouwen die het – door juiste beslissingen en berekende risico’s – ver hebben geschopt, zoals Conny Vandendriessche (mede-oprichter van Accent Jobs en House of HR, red.). David Beckham komt ook in aanmerking; hij is tenslotte evengoed een ondernemer, hé.
Op mijn kerstmenu: Tim maakt elk jaar iets anders, meestal met kroketjes; gebraad in bladerdeeg, rollade of een stukje rundsvlees. Qua hapjes gaat het van ‘Bugles’-chips tot een potje kaviaar, krabbenpoten of garnaaltjes. Het dessert móét warm zijn; tarte tatin, crêpe normande, crêpe suzette. Dat bolletje vanille-ijs dat erop smelt: een bom.
Zo dek ik mijn feesttafel: Voor kerst doe ik een extra effort; dat draagt bij aan het slagen van de avond. Met nieuwe prulletjes van bij Zara Home of kook- en woonwinkel Dhondt in Roeselare, bloemen, kaarsen, versierde servetten. Op onderleggers komen laagjes servies. Voor de gelegenheid leg ik mijn verzilverde bestek van Christofle.
Wat ik draag met kerst: Altijd iets sexy; een zwart kleedje of zo. Ik ben geen vrouw die vaak hakken draagt, maar voor de show en het feestgevoel doe ik het dan wel. Of toch voor even.

Mijn make-up voor de feesten: Ik ben niet voor de volle 100 % poppemie, maar ik draag wel bijna elke dag make-up. Vaak zijn dat dezelfde producten: veel van Dior, Charlotte Tilbury, Shiseido, de ‘PureBrow Brow Gel’ van Jane Iredale en een dagcrème van Nuxe ‘Merveillance’ voor de glow.
De Geur van kerst: Geurkaarsen, kroketten, glühwein.
Een podcast voor onderweg: Ik zit amper in de wagen en ben blij als ik eens de radio hoor. Ik heb op aanraden van mijn man nu wel de podcast klaargezet met Werner Loens, gepensioneerd Michelin-inspecteur. (De aflevering van de VRT MAX-podcast ‘Voorproevers’, met Werner Loens en culinair journalist Yannick Vermeire, red.)
Favoriete eindejaarsbestemming: Een ski-oord, dat kiezen we voor de kinderen. Het zijn gezinsvakanties vol sfeer, actie en gezelligheid.
Boek dat ik cadeau zou doen: Ik heb geen tijd om te lezen: ik vertrek ’s ochtends om 8 uur naar Boury en ben om 2 uur ’s nachts thuis. Al ligt er wel wat klaar waar ik als zakenvrouw iets uit kan opsteken. The diary of a CEO van Steven Bartlett bijvoorbeeld; daar heb ik al fragmenten uit gelezen en zou ik oprecht ook cadeau doen.
Kunstwerk dat ze me cadeau mogen doen: Iets van Thomas Gromas (hedendaagse kunstenaar die op tekst gebaseerde sculpturen maakt, red.). Een toepasselijke spreuk zou wel in onze gang mogen. Iets als ‘Welcome to the circus’.
Hoe ik 2025 zal onthouden: Als een héél druk jaar. Maar het is niet voor niets geweest: we hebben goeie zakelijke resultaten behaald en mooie prijzen gewonnen (o.a. de titel ‘Viskok van het Jaar 2025’ voor chef Marco Santoni, ‘Eerste Maître d’Hôtel van België 2025’ voor sommelier Niel Delameilleure, en de hoogste onderscheiding bij de Best Chef Awards voor Tim Boury, red.). En met Boury Bottled (hun collectie van ambachtelijke dranken en producten, red.) heb ik net zowel mijn eigen glaswerklijn ‘Kioo’ gelanceerd als ‘Sorelle’, een lijn van alcoholvrije dranken.
Wat ik verwacht van 2026: Meer balans. Ik ben niet alleen op mijn eigen limieten gestoten, maar ook op die van mijn gezin; mijn kinderen hebben al iets te veel hun plan moeten trekken. Ik wil er meer voor hen zijn.
Goede gewoonte die ik meeneem naar volgend jaar: Die twee uur personal training per week. Ik doet het graag en ben er zeker van dat het bijdraagt aan mijn mentale gezondheid.
Mijn wensen voor 2026: Dat iedereen zijn eigen geluk vindt, hoe dan ook.
Wie is Inge Waeles (42)?
• Studeerde aan de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde en Spermalie in Brugge.
• Begon haar carrière in de keuken van Comme chez Soi, waar ze haar latere echtgenoot Tim Boury leerde kennen.
• Werkte als chef de partie in Hof Van Cleve en later als souschef in L’Auberge du Pêcheur.
• Opende in 2010 Boury in Roeselare. Een jaar later kreeg hun restaurant een eerste Michelinster, in 2022 werden het er drie.
• Verschijnt sinds 2023 als jurylid in MasterChef Vlaanderen (Play4).
• Heeft twee dochters, Félice (16) en Anaëlle (12).
Meer lezen