Home Celebs Wetenschappelijk bewezen: zo beïnvloedt je gewicht je carrière

Wetenschappelijk bewezen: zo beïnvloedt je gewicht je carrière

Wetenschappelijk bewezen: zo beïnvloedt je gewicht je carrière

Je uiterlijk speelt een rol bij de jobkansen die je hebt, maar ook je gewicht heeft een invloed. Bovendien is het effect van gewicht groter bij vrouwen dan bij mannen. Zo zouden vrouwen met een normaal gewicht dat neigt naar overwicht, minder kans hebben om te worden aangenomen dan een man met overgewicht. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Voor het onderzoek in PLOS ONE werd aan 120 mensen – de helft mannen, de helft vrouwen – gevraagd om foto’s te bekijken van 40 vreemden. Ze kregen te horen dat de kandidaten dezelfde vaardigheden en kennis bezaten voor een job waar ze in contact komen met klanten. De deelnemers van het onderzoek moesten beantwoorden hoe groot de kans is dat ze een bepaalde persoon zouden aanwerven.

Tussen die foto’s zaten er ook 4 foto’s die 2 keer voorkwamen. Eentje van hun échte gezicht, eentje waarop ze door fotoshop zwaarder leken. Daarnaast werden ook andere foto’s van willekeurig gekozen mensen getoond. Zodat het niet zou opvallen dat de studie over gewicht ging.

De vrouwen wiens gezichten gemanipuleerd werd kregen een BMI van 24,06. (BMI tussen 18,5 en 24,9 valt onder normaal gewicht). De mannen kregen een BMI van 26,47 (Bij mannen betekent dit licht overgewicht.)

De resultaten

De onderzoekers stelden vast dat er een significant verschil is bij de vrouwen. De respondanten zijn minder geneigd een vrouw aan te nemen met een BMI van 24,06 voor jobs waarbij ze met klanten in contact moeten komen. Bij de mannen was er dan weer geen significant verschil, hun gewicht speelt dus geen rol bij aanwerving. De onderzoekers stelden dus vast dat vrouwen met een normaal gewicht, neigend naar overgewicht, minder kansen krijgen op de arbeidsmarkt dan mannen.

Laat deze studie je echter niet tegenhouden. Stap vol zelfvertrouwen naar je volgende sollicitatiegesprek. Hier lees je wat vrouwen tegenhoudt het best uit hun leven te halen.

Meer over vrouwen op de arbeidsmarkt:

SOURCE: Science of us