Céline Dion, Lucy Liu, Gwen Stefani en Karin Swerink, -de Nederlandse hoofdredactrice van Vogue-: allemaal kregen ze hun baby toen ze de 40 gepasseerd waren. Betekent dat ‘40, fabulous and fertile’? Hier lees je hoe het écht zit.

1. 40-plus en volop in de luiers

Het moet gezegd worden: op latere leeftijd moeder worden heeft een aantal voordelen. Sociaal gezien is het zelfs gunstiger. De maturiteit die een vrouw van veertig heeft, kan van pas komen in de opvoeding van het kind. Vaak hebben vrouwen van die leeftijd ook meer financiële draagkracht en aangezien ze voorzichtiger zijn, zouden hun kinderen minder vaak op de spoed belanden. Daarnaast zouden hun kinderen zich sociaal en emotioneel sneller ontwikkelen en leren praten. Uit geen enkele studie blijkt dat het hebben van oudere moeders nadelig zou zijn voor kinderen.

2. Een gouden eitje

Toch is het niet altijd even gemakkelijk om op latere leeftijd zwanger te worden. Moeders die nog een kind krijgen terwijl ze al op tram vier zitten, spreken soms van hun ‘gouden eitje‘. “Hoe later je aan kinderen begint, hoe groter de kans dat het niet lukt”, zegt gynaecologe Petra De Sutter, diensthoofd van de Vrouwenkliniek aan het UZ Gent.

Lees verder op de volgende pagina

1 2
bekijk op één pagina

Lees hier ook de getuigenis van Cathérine die 6 jaar haar dochter niet zag.

Lees ook: