Gerechtjes om te delen lijkt zowat de nieuwe norm geworden op restaurant. Gelijk hebben ze, die koks, want zo kunnen wij zowat de halve menukaart uitproberen. Wij tippen je naast adressen voor Spaanse tapas in Antwerpen, ook plekken waar je andere keukens deelt.

Download hier ook onze gratis Feeling City Guide Antwerpen, een handige digitale gids met meer dan 60 adressen in de koekenstad. Bovendien krijg je er een handig kaartje bij. Zo zie je meteen waar elk restaurant, koffiebar, boetiek,… zich bevindt.

Ticketje naar Spanje: 3 x tapas in Antwerpen

1. Tapabar: Al jaren favoriet

De Tapabar vind je al sinds 1986 in de Pelgrimstraat vlak bij de Antwerpse kathedraal. Ze waren bij de eersten die de inwoners van ’t Stad de kleine Spaanse hapjes leerden kennen. Vandaag is het er nog altijd eerlijk Spaans eten zonder franjes in een gezellig drukke atmosfeer. Pan con tomate, boquerones frito, calamares a la romana, albondigas, … you name it they have it. Hier eet je traditionele tapas zoals je ze ook op vakantie in Spanje krijgt.

Tapabar, Pelgrimstraat 21 in Antwerpen.

2. TIO: Met een hip sausje erover

Tapasrestaurants Antwerpen Tio

Bij tapasbar TIO op de Antwerpse Marnixplaats bestel je Spaanse gerechtjes zoals pimientos de padron (groene pepers met grof zout), chipirones (baby inktvis met tartaarsaus) en croquetas de jamón ibérico (Spaanse ham kroketjes). Afsluiten doe je er ook op z’n Spaans: met churros en chocolade of crema catalana. Kies een tafeltje uit in hun hippe interieur of zet je bij mooi weer op hun terras. Na het eten blijf je gewoon op het plein hangen en ga je pintjes drinken bij het populaire Vitrin bijvoorbeeld.

TIO, Marnixplaats 7 in Antwerpen. (Foto: Raïs De Weirdt)

3. LAS MAÑAS: Ambiance verzekerd

Antwerpen Tapas Sharing Restaurants Las Manas

Ook restaurant LAS MAÑAS is een klassieker als het op Spaans eten aankomt, ondertussen staat de derde generatie in de familiezaak. Ga erheen voor hun specialiteiten: paella royal, gambas a la mama of zarzuela (een stoofschotel van vis en zeevruchten). Daarnaast serveren ze ook lekkere tapas: manchegokaas, pata negra ham, patatas bravas, tortilla, enzovoort.

LAS MAÑAS, Ankerrui 42 in Antwerpen. (Foto: Zino Beuckeleers)

 

5 x sharing restaurants

Geen zin in croquetas, patatas bravas of een portie jamón? Ook deze plekken serveren heerlijke gerechten om te delen. Grote gemene deler: ze schenken er alle vijf glaasjes natuurwijn bij.

1. Osaka: Talk of town

Antwerpen Tapas Sharing Restaurants Osaka 2

Osaka, eetadres van de Camino eigenaars, heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. Je bestelt er pure, verfijnde gerechtjes om te delen (oesters, ceviche, gegrilde spitskool, charcuterie met desembrood, …) met de beste glazen natuurwijn erbij. Extra leuk: je tafelt er in een uniek interieur (denk: betonlook, inoxen toog, Bruno Rey stoeltjes en glasdallen die doen dromen over de jaren 70) en de sfeer die er hangt is ongedwongen overgoten met een flink sausje cool. Opgelet, voor wie er nog niet geweest is: dit zou zomaar je favoriete nieuwe adres kunnen worden. Stoefen mag, toch?

Osaka, Bollandusstraat 17 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)

2. Glou Glou: Bar à faim

Antwerpen Tapas Sharing Restaurants Glou Glou

Wat het verhaal van wijnbar Glou Glou (van de eigenaars van het voormalige Bistrot Miro aan de overkant) zo sterk maakt, is de combinatie van de warme ontvangst, de verleidelijk lekkere sharing gerechtjes op de kaart en hun originele selectie natuurwijnen. Hier word je van het begin tot het einde van de avond gesoigneerd en keer je nadien gegarandeerd met een heerlijke herinnering huiswaarts. En daar draait een avondje uit om, toch?

Glou Glou, Moorkensplein 27 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)

3. Briquet: Hip & happening

Antwerpen Tapas Sharing Restaurants Briquet

Louis Devos en Jonas Van Sant leerden elkaar kennen in de zaal van restaurant Camino. Ze sloegen de handen in elkaar en openden samen Briquet in het hoekpand op het Vinçotteplein waar vroeger september. zat. Hun plek is hip, maar ongedwongen en je gaat erheen voor originele, smaakvolle gerechten om te delen bereid door chef Kuba met seizoensgebonden, korteketen ingrediënten. Zoals het een hippe plek bekoort, staat er ook een uitgebreide selectie natuurwijnen op de kaart. Vergeet niet te reserveren!

Briquet, Vinçottestraat 36 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)

4. Camionette: Plantaardig genieten

Antwerpen tapas sharing restaurants CAMIONETTE

Camionette maakt van de Antwerpse PAKT-site ook ’s avonds een bruisende go-to plek. En daar zorgen vriendinnen Camille en Boqion samen met hun al even charmante en ambitieuze team voor. Na het succes van Camion (Paleisstraat) beslisten ze dat Antwerpen klaar was voor een fine dining versie van hun plantbased restaurant. Hier kom je voor seizoensgebonden sharinggerechten op niveau die je de meerwaarde van vlees, vis en zuivel in no time doen vergeten. Reken daar zorgvuldig uitgekozen natuurwijnen, een hip interieur, een ongedwongen sfeer en leuke muziek op de achtergrond bij en je begrijpt waarom je dit adres niet wilt missen. Kies hun chef’s choice menu (€ 45 per persoon) en laat je verrassen met elegante gerechtjes om te delen. Hier blijf je graag een hele avond hangen.

Camionette, Regine Beerplein 1 in Antwerpen. (Foto: MORREC)

5. Middle Eats: Meet me in het Midden-Oosten

Antwerpen Tapas Sharing Restaurants Middle Eats

Ons favoriet Midden-Oosters adres van Antwerpen? Dat is Middle Eats. Hier ga je niet chic dineren, wel casual hangen en gerechtjes delen in een eettent waar luide muziek door de boxen schalt. Op het menu? Hummus met flatbread, gefrituurde courgettebloemen, carpaccio van rode biet, kersensalade, gegrilde aubergines met tahin, enzovoort. Geloof ons, elk hapje doet hunkeren naar het volgende.

Middle Eats, Graaf van Egmontstraat 2 in Antwerpen.

Download hier ook onze gratis Feeling City Guide Antwerpen, een handige digitale gids met meer dan 60 adressen in de koekenstad. Bovendien krijg je er een handig kaartje bij. Zo zie je meteen waar elk restaurant, koffiebar, boetiek,… zich bevindt.

Nog meer adresjes in Antwerpen:

Locatie openingsbeeld: Osaka, Foto: Marie Monsieur. 

Alles in één handige gids?

Download onze gratis digitale gids.
Zo heb je altijd een overzicht van de beste adressen in Antwerpen op zak.

Download onze gratis cityguide hier!