In Leuven bulkt het van de speciality coffeebars. Wij selecteerden de tien plekken met de beste kopjes zwart goud. Honger? Dan bestel je bij die cappuccino een heerlijk stuk huisgemaakte taart.

10 x de beste koffiebars in Leuven

1. MOK: koffie klassieker

koffiebars in Leuven MOK 01

Die-hard koffiefans kunnen niet om MOK heen. Eigenaar Jens Crabbé ging jaren geleden op zoek naar de beste koffieboeren, begon zijn eigen koffie te branden in zijn micro branderij en zocht een tof, klein pand uit om z’n eerste koffiebar in te openen. Vandaag nip je niet alleen van z’n koffie in Leuven, maar ook in zijn tweede zaak in Brussel en in verschillende andere koffiebars in ons Belgenland. Hoewel de focus van MOK ligt op de kwaliteit van de koffie en de kennis van de barista’s, kan je er ook heerlijk gebak, een croissant of een toast bestellen. MOK is alle dagen open.

MOK, Diestsestraat 165 in Leuven.

2. Thelma Coffee & Design: koffie tijdens het shoppen

koffiebars in Leuven Thelma Coffee & Design 01

Ook Thelma Coffee & Design is veel meer dan een koffiebar alleen. Eigenaressen Stephanie en Simke wilden een vrolijke conceptstore creëren waarin mode, beauty, interieur én koffie een plekje kregen. Plof dus na het shoppen neer in hun zetels en bestel er koffie met huisgemaakte taart, een kopje golden milk, een smoothie of een glas bubbels. Niet-te-missen stop tijdens je citytrip Leuven.

Thelma Coffee & Design, Vaartstraat 12 in Leuven.

3. Koffie en Staal: alles-in-één adres

koffiebars in Leuven Koffie en Staal 04

Koffie en Staal combineert het beste van twee werelden: je drinkt er écht goede koffie en kan er meteen (met staal afgewerkte) meubels bestellen. Het unieke concept op de Dirk Boutslaan is het geesteskind van ondernemerskoppel Nouchka en Lino, zij runt de koffiebar en hij maakt de meubels in z’n atelier. Ga er dus inspiratie opdoen voor in je interieur terwijl je nipt van een perfect gezette flat white en smikkelt van een lekker ontbijt, een hartige lunch of iets zoet om vier uur. De eigenaars gaan prat op biologische ingrediënten en zetten ook veel vegetarische opties op hun kaart. Vergeet niet naar de juwelen naast de bar te kijken, die maakt Nouchka met veel passie.

Koffie en Staal, Dirk Boutslaan 12 in Leuven.

4. Madmum: werelds adres

koffiebars in Leuven Leuven Madmum

Eigenaar Pieter Claes liet zich voor Madmum inspireren door koffiebars in grote wereldsteden. Zowel in het hoekpand van de Tiensestraat als op de nieuwe locatie aan de Vaart moest alles kloppen: (h)eerlijke koffie met zelf geroosterde bonen, lekkere ontbijt- en lunchgerechtjes, vriendelijke bediening, een tof, stijlvol interieur en een zonovergoten terras. Voor wie het wat sterker mag zijn: er staat altijd een cocktail op basis van koffie op de kaart. De moeite om te testen.

Madmum, Tiensestraat 38 / Vaartkom 33 in Leuven.

5. Noir Coffeebar: koffie met een ster

koffiebars in Leuven Noir

Eigenaar Kris leerde de stiel van de besten: hij leerde koffie zetten bij de Caffenation crew en leerde z’n eigen bonen branden bij de Zweede koffiemaster Joanna Alm (Drop Coffee). Samen met zijn vrouw Murielle opende hij jaren terug Noir Coffeebar, ontmoetingsplek voor al wie van koffie houdt en ondertussen een vaste waarde in het Leuvense koffielandschap. Verwacht je er aan perfect gezette kopjes koffie, een gepassioneerd team en een übergezellig vintage interieur. Je vindt hun koffie ook in heel wat andere zaken trouwens: bij sterrenrestaurants EED en EssenCiel bijvoorbeeld.

Noir Coffeebar, Naamsestraat 49 in Leuven.

6. Barbóék: boeken en koffie

koffiebars in Leuven Barboek

Toen de eigenaars van Barbóék een voormalige drukkerij zagen leegstaan, wisten ze meteen dat dat de uitgelezen locatie voor hun magische formule ‘boeken en koffie’ zou worden. Vandaag is Barbóék een heerlijke plek voor iedereen die van een goed boek houdt en tussen het snuisteren door wilt nippen van een kop koffie, een glas wijn of een pintje. Bijzonder is het gezellige huiskamergevoel, denk: houten bureau’s, vintage leeslampen, fauteuils om in weg te zakken en boekenkasten die helemaal gevuld zijn. De eigenaars zijn – hoe kan het ook anders – de allergrootste boekenfans, vraag hen dus om advies als je een nieuw exemplaar wilt kopen.

Barbóék, Schrijnmakersstraat 17 in Leuven.

7. Onan: eerlijke koffie

koffiebars in Leuven Onan

In de charmante Parijsstraat in het hart van Leuven vind je Onan, een speciality coffeebar die inzet op direct trade ofte rechtstreeks contact met de koffieboeren. De eigenaars focussen dus naast de kwaliteit van hun bonen (die ze zelf branden in de Vaartstraat trouwens) ook op het humanitaire aspect dat bij het koffieproces komt kijken. Je bestelt er naast koffie ook lekkere thee’s: infusies, groene, witte of zwarte thee.

Onan, Parijsstraat 28, 3000 Leuven.

8. Bar Berlin: mikmak van mensen

koffiebars in Leuven Bar Berlin 01

Eigenaars Sue en Filou wilden hun Leuvense koffiebar dezelfde verrassende, leuke vibe van in Berlijn meegeven, een stad waar ze alletwee verzot op zijn. Hun Bar Berlin werd een plek waar een heerlijke mikmak van mensen samenkomt. Op vrijdag blijven ze extra lang open en serveren ze naast koffie en gebak ook cocktails, bier en wijn en bordjes met tapas. Houd hun Instagrampagina in de gaten want ze organiseren geregeld een intiem jazzconcertje.

Bar Berlin, Brusselsestraat 115 in Leuven.

9. Anna Speciality Bar: high tea

koffiebars in Leuven Anna Speciality Bar

Recht tegenover M Leuven ligt ANNA Speciality Bar, waar eigenares Anna of een van haar collega barista’s je met open armen ontvangt. Reserveer je een dag van tevoren dan zetten ze er high tea voor je klaar: vier hartige en vier zoete hapjes, scones met clotted cream, jam en lemon curd en verschillende soorten thee (of koffie). Smakelijk!

Anna Specialty Bar, Leopold Vanderkelenstraat 27 in Leuven.

10. Slō: meer dan alleen koffie

Slo Leuven

Sinds kort heeft Leuven er een nieuwe hotspot bij: slow food en living bar Slō in de Naamsestraat. De bar wordt uitgebaat door een interieurarchitecte en dat is eraan te zien: Slō heeft een erg minimalistisch en uniek interieur. Naast heerlijke koffies, kan je er ook proeven van verschillende seizoensgebonden gerechten, natuurwijnen en sapjes. Nog een pluspunt: ze draaien er geweldige jazz muziek.

Slō, Naamsestraat 16 in Leuven.

Nog meer adresjes in Leuven:

Tekst en beelden: Marie Monsieur.

Locatie openingsbeeld: Bar Berlin.

Alles in één handige gids?

Download onze gratis digitale gids.
Zo heb je altijd een overzicht van de beste adressen in Leuven op zak.

Download onze gratis cityguide hier!