Nu het eindejaar voor de deur staat, stijgt ook de stress voor het perfecte diner. Een goede gastvrouw ontvangt haar gezelschap uiteraard graag met een sprankelende cocktail. Een cocktail die in het oog springt én waarvan je gasten maar al te graag een foto op Instagram posten. Onze Feeling-gastvrouw Hannah Van Ongevalle, dé bekendste vrouwelijke bartender van België, toont je alvast welke cocktailtools je absoluut in huis moet hebben voor je aan je creaties kan starten.

 

1. Suiker & water

“Ik gebruik altijd verse, zelfgemaakte siropen om mijn cocktails een lekker smaakaccent te geven. Dat is veel lekkerder dan siropen uit de winkel. Doe in een kookpot 1 liter water met 1 kilo suiker en laat zachtjes verwarmen tot alle suiker is opgelost. Doe er dan je ingrediënt in (bv. tijm, salie, rozemarijn…) plus een snufje zout en laat 12 tot 24 uur trekken in de koelkast. Giet door een zeef in flessen die je goed kunt afsluiten. Daarna kun je de siroop nog tot 1 maand bewaren.”

2. Jigger

“Een jigger is een klein maatbekertje dat je vaak gratis krijgt bij een fles drank. Het is heel belangrijk om je ingrediënten juist af te meten, anders kun je nooit twee keer dezelfde cocktail maken. Het is volgens mij zelfs belangrijker dan een cocktailshaker. Daarvoor kan je eventueel zelfs een confituurpot met deksel gebruikten.”

3. Vers fruit

“Als er in een cocktailrecept staat dat je bijvoorbeeld limoen-, sinaas- of ananassap moet nodig hebt, gebruik dan al-tijd vers sap. De smaak is zo veel beter. Je kunt ook verse coulis maken van bessen en die in de diepvries bewaren, dat is ook lekker in cocktails.”

4. Ijs

“Voor 95 procent van alle cocktails heb je ijsblokjes nodig. Zonder ijs dus geen cocktails. En vergeet die piepkleine blokjes die je uit een plastic vormpje haalt, je hebt echt grotere ijsblokken nodig. Hoe kleiner ze zijn, hoe sneller ze smelten en hoe sneller je cocktail verwatert.”

5. Een gids

“Ik heb zelf een cocktailboek geschreven (Come take a sip with me) met een heleboel fijne recepten. Of neem je toevlucht tot een goede website, zoals www.diffordsguide.com. Je vindt er duizenden recepten en veel informatie. Ook als je bijvoorbeeld een fles Campari thuis hebt staan en je wil weten wat je daar allemaal mee kunt doen, is het nuttig om eens op zo’n site te kijken.”

Ook zo’n fan van Hannah Van Ongevalle als wij? Check dan hier de exclusieve video behind the scenes tijdens onze shoot met Hannah. 

Meer over gastvrouw Hannah Van Ongevalle lees je in het decembernummer van Feeling. Te koop vanaf woensdag 23 november 2016.

Lees ook:

Video: voor deze cocktail schuif je de klassieke margarite meteen aan de kant 

De favoriete bars van gastvrouw Hannah Van Ongevalle