Home Gastvrouw Aan tafel met Dagny Ros en kids: zo krijg je ze wél...

Aan tafel met Dagny Ros en kids: zo krijg je ze wél aan het eten

Aan tafel met Dagny Ros en kids: zo krijg je ze wél aan het eten

Je zal het ook wel herkennen: die momenten aan tafel waarbij je mini-me met héél veel moeite die groentjes naar binnen werkt. Hoe formidabel je kookkunsten ook mogen zijn, ze zijn niet opgewassen tegen de smaak of zin van die kleine bengel(s). Dagny Ros, Scandinavië specialist én moeder van 3 kinderen geeft tips over hoe zij haar kinderen wél aan het eten krijgt.

1. één gerecht voor iedereen

Ik hoor vaak op feestjes dat er apart is gekookt voor de kinderen. Dat doe ik zelf nooit. Er is één gerecht voor iedereen. Doe toch gewoon, denk ik dan. Er is géén ‘ander’ eten.

2. Keep it simple

Hou het eenvoudig, je moet gerechten niet te ingewikkeld maken. Wat dat betreft is de IJslandse keuken ideaal natuurlijk.

3. Ook visgerechten

Je hoort vaak dat kinderen geen vis lusten, maar dat hangt ervan af hoe je het klaarmaakt. Ik kies vaak voor witte vis en geef er een heerlijke botersaus bij met wat aardappeltjes of puree. Inmiddels is dit het lievelingsgerecht van mijn 6-jarige dochter. Vroeger lustte ze totaal geen vis!

4. Geef het voorbeeld

Kinderen doen volwassenen na. Eet zelf ook gewoon alles op, de kinderen zullen wel volgen.

5. Eerst proeven

Ze zijn verplicht om te proeven, maar als ze het niet lusten moeten ze het niet opeten. Ze moeten van mij zelf beoordelen of iets lekker is of niet.

6. Fijn snijden

Snij ‘moeilijke’ ingrediënten zoals dadels en olijven heel klein, dat maakt het voor kinderen makkelijker om ervan te eten.

 

Meer lezen?