Home Gastvrouw De favoriete balletvoorstellingen van Hanne Decoutere

De favoriete balletvoorstellingen van Hanne Decoutere

De favoriete balletvoorstellingen van Hanne Decoutere

Onze gastvrouw houdt van ballet, tijd dus om haar favorieten op te lijsten! 

1. Roméo & Juliette

"Deze voorstelling zag ik al minstens tien keer in verschillende steden door telkens andere compagnieën. Ongetwijfeld de allermooiste was die door les Ballets de Monte Carlo met Bernice Coppieters en Chris Roelandt in de titelrollen. Decor, muziek en vertolkingen zijn subliem. Eén keer zag ik ze dansen in open lucht bij volle maan en de tranen rolden over mijn wangen."

2. De Boléro van Ravel door Béjart

"Dit is een heel bekend stuk, dat zestien minuten duurt. Midden op de scène staat een grote, ronde tafel, waarop de danseres of danser een solo uitvoert. Je moet echt uitverkoren zijn om daar op te mogen staan. Daarrond bewegen zich ook dansers, maar alle aandacht gaat naar de solo."

3. De Notenkraker

"Een klassieker op de mooie muziek van Tsjaikovski. Als je van ballet houdt, is dit een must, samen met Het Zwanenmeer. Het blijft mooi. In elke balletschool die zichzelf ernstig neemt, wordt ooit De Notenkraker opgevoerd. Uiteraard heb ik er zelf ook op gedanst."

4. La fille Mal Gardée

"Dit was de allereerste balletvoorstelling die ik zag, samen met mijn mama. Toen wist ik: ik wil balletdanseres worden. Het gaat over een meisje dat zich niet schikt naar wat haar ouders willen, dat niet helemaal in de pas loopt. Ik heb mezelf daar jaren nadien altijd in herkend."

5. Het repertoire van Balanchine

"Deze choreograaf heeft in 1948 het New York City Ballet opgericht. Hij heeft schitterende choreografieën gemaakt voor lange, slanke dansers. Van de zussen Brabants, die onze examens afnamen in de balletschool, kreeg ik altijd te horen: 'Zij is een echt Balanchine-type'.