Home Gastvrouw De onmisbare ingrediënten in de keuken van Dagny Ros

De onmisbare ingrediënten in de keuken van Dagny Ros

De onmisbare ingrediënten in de keuken van Dagny Ros

Onze Feeling-gastvrouw Dagny Ros is chef-kok en helemaal in de ban van haar thuisland Ijsland. Eten hoort voor haar in de eerste plaats gezond, puur en natuurlijk te zijn. Wij doken mee in haar keuken waar ze ons verklapt welke essentiële ingrediënten ze altijd in huis heeft.

 

1. Citroen

Citroen gebruik ik om vlees of vis te marineren of om een salade die frisse toets te geven waarvan ik hou (mengen met olijfolie: zo simpel is het!). Om een gerecht af te werken, snij ik ze in partjes en dat in combinatie met een stukje gebakken vis. Wanneer ik zin heb in een fris drankje voeg ik een schijfje citroen toe.

2. Zure room

In tal van bereidingen vervang ik mayonaise of gewone room door zure room, bijvoorbeeld in tonijnsalade of als ik lasagne maak. Ik vervang de béchamelsaus door zure room en ik voeg een snuifje nootmuskaat toe. Zelfs bij een biefstuk met pepersaus kun je de room vervangen.

3. Grof zeezout

Meestal gebruik ik zeezout uit IJsland, de textuur is veel fijner dan gewoon keukenzout. Je kunt ook fleur de sel of maldonzout gebruiken.

4. Zwarte peper

Zwarte Peper uit de molen maakt alles lekkerder zonder dat het te pikant wordt. Ik doe het echt op alles: van boterhammen tot eieren. Er is maar één gerecht waarbij ik witte peper gebruik: een brandade van vis.

5. Kaneel

Ik ben een echte kaneelfreak. Ik doe het in zalmballetjes (supercombinatie!), op mijn cappuccino, in havermout met appel… Gezond, want dan heb je geen suiker meer nodig. De stokjes kun je toevoegen aan stoofpotjes zoals chili sin carne: een aanrader! Ik koop kaneel wel altijd in de biowinkel, niet uit massaproductie, omdat de smaak vaak beter is.

Ook benieuwd naar de onmisbare ingrediënten in de keuken van Pascale Naessens? Die ontdek je hier.

Kom meer te weten over Dagny:

Het aprilnummer van Feeling met Dagny Ros Asmundsdottir ligt vanaf 21/03 in de winkel.