Home Gastvrouw Goedele op bezoek bij Gabrielle Bernstein

Goedele op bezoek bij Gabrielle Bernstein

Goedele op bezoek bij Gabrielle Bernstein

Gabrielle Bernstein is de razend populaire Amerikaanse spirit junkie die haar levenswijsheid live en online verspreidt. Met gastvrouw Goedele Leyssen deelt ze yoga teacher Gurmukh, én een passie voor geluk en groene smoothies.

Spiritualiteit is hipper dan ooit. Het leuke is dat het vandaag veel verschillende gedaantes heeft. Daardoor kun je het beleven op een manier die perfect bij je past. Sommige mensen vinden rust en richting op hun yogamat, anderen blijven zen en gefocust door dagelijks een meditatiemoment in te plannen of regelmatig de natuur in te trekken. Wat je ook doet, als het je gezonder, gelukkiger en creatiever maakt, ben je goed bezig.

Ook wanneer je ‘het’ nog niet hebt gevonden, is er geen reden tot paniek: een nieuwe generatie newagegoeroes en motivational cheerleaders is opgestaan om iedereen die daarvoor openstaat een duwtje in de goede richting te geven. De hooggehakte Amerikaanse Gabrielle Bernstein (35) is er daar één van. Gabby houdt – net als ik – van kundalini yoga en groene smoothies en we delen dezelfde yoga teacher, Gurmukh Kaur Khalsa. Haar missie is mensen gelukkiger en rustiger maken en ook dat klinkt erg vertrouwd. Als Feeling me vraagt of ik zin heb om Gabrielle te ontmoeten, moet ik dus niet lang nadenken en enkele weken later zit ik op het vliegtuig naar Berlijn, waar Gabby een workshop geeft.

De congreshal waar de workshop plaatsvindt, is op loopafstand van ons hotel. Het is nog vroeg wanneer fotograaf Duncan en ik aankomen. Tegen het raam kleeft een grote poster met een aankondiging van het event. ‘Happiness is a choice we make’ staat er naast een levensgrote foto van een zichtbaar erg happy Gabrielle.

HARDCORE PARTYGIRL WORDT NEWAGE THERAPEUT

Gabby was naar eigen zeggen ooit een ‘niet zo gelukkig meisje’. Op haar 21ste runde ze samen met een partner een succesvol New Yorks pr-bedrijfje. Overdag ging ze met potentiële klanten lunchen in het trendy Soho House. ’s Nachts frequenteerde ze de viprooms van de nachtclubs die ze vertegenwoordigde. Wilde feestjes waren part of the job en het duurde niet lang of alcohol en cocaïne waren dat ook. “Ik was niet alleen verslaafd aan drugs en alcohol, maar ook aan eten, romantische relaties en mijn werk”, vertelt ze. “Ik dacht dat ik succesvol moest zijn om mee te tellen en was voortdurend op zoek naar aandacht en bevestiging.”

Het keerpunt kwam op haar 25ste. “Ik werd wakker in mijn appartement in Manhattan met een vreselijke kater. Buiten kon ik het vrolijke gebabbel horen van mensen die naar hun werk wandelden, terwijl ik zelf met het gevoel zat dat ik nergens naartoe ging. Ik besefte dat er een mirakel nodig was om me uit mijn situatie te halen. En toen hoorde ik een stem vanbinnen die zei dat als ik zou afkicken van de drugs en de alcohol, ik een leven zou leiden dat mijn stoutste dromen zou overtreffen. Dat heb ik gedaan, en de stem heeft gelijk gekregen. Als ik niet had geluisterd, was ik nu waarschijnlijk dood geweest. Mirakels bestaan. Ik ben er het levende bewijs van.” Gabrielle Bernstein volgde een ontwenningsprogramma en leerde mediteren. Van hardcore partygirl transformeerde ze in een motivational speaker en newagetherapeut.

In plaats van pr-prinses te spelen voor Manhattans meest trendy nachtclubs, begint ze een moderne vorm van spiritualiteit te promoten die jonge, professionele vrouwen moet helpen om ‘de gelukkigste persoon te worden die ze kennen’. Aan de basis van Gabby’s teachings ligt A course in Miracles, een metafysisch werk waarin professor Helen Schucman een holistische visie op spiritualiteit geeft. De geschriften werden later geïnterpreteerd door Gabrielles mentor, de Amerikaanse spirituele teacher Marianne Williamson. Gabrielle herkauwde Williamsons ideeën, verpakte ze op een moderne manier en begon ze door te geven aan iedereen die er oren naar had. Ze is niet langer een gewone junkie, maar een spirit junkie.

NIEUW ROLMODEL VOOR CARRIE BRADSHAW

Gabby organiseerde haar eerste meditatieen lifecoachingsessies voor een handvol vrouwen uit de pr-, mode- en reclamesector in haar West Village-appartement. Op dit moment huurt ze grote yogastudio’s af waar maandelijks honderden vrouwen neerstrijken op meditatiekussens om live naar haar te luisteren, terwijl duizenden spirit junkies haar events online volgen.

Gabrielle Bernstein

In 2010 publiceerde Gabby haar eerste bestseller: Add more -ing to your life (waarbij -ing staat voor inner guide, red.). “Omdat het zo slecht ging met de economie, had mijn omgeving er zijn twijfels bij dat ik mijn concept ooit verkocht zou krijgen”, vertelt Gabby. “Ik heb er toen heel bewust voor gekozen om te vertrouwen op een mirakel en drie maanden later had ik een bookdeal op zak.” De naam en faam van Gabby begon zich ook buiten de VS te verspreiden en langzaam maar zeker werd ze een vaste waarde in het internationale sprekerscircuit. Ze kreeg een wekelijkse Hay House radioshow waardoor ze wekelijks 10.000 mensen bereikte en in 2012 werd een droom werkelijkheid toen talkshow host Oprah Winfrey haar uitnodigde als gast voor Super Soul Sunday. Ook tijdschriften als ELLE, Marie Claire, Health, SELF, Women’s Health, Glamour UK, Sunday Times UK, US Weekly, The New York Times Sunday Styles stonden te popelen om Gabby voor te stellen aan hun lezers. De Huffington Post omschrijft Gabrielle als een ‘Zen Bombshell’ en de ‘Dalai Lama for the Gossip Girl Set’. De New York Times noemt haar een nieuw rolmodel voor Carrie Bradshaws en Oprah Winfrey klasseert Gabby samen met Mastin Kipp and Marie Forleo als een Next-Generation Thought Leader. Na Add more -ing to your life volgden nog andere boeken, waaronder Spirit Junkie – A Radical Road to Self-Love and Miracles. In 2013 verscheen May Cause Miracles, a 40-Day Guidebook of Subtle Shifts for Radical Change and Unlimited Happiness en haar laatste boek – een compilatie van de vorige drie – kreeg de titel Miracles Now – 108 Lifechanging Tools for Less Stress, More Flow and Finding your True Purpose.

VAN ALARMKLOK-APP TOT MIRAKELMANTRA

Gabby reist de wereld rond om workshops te geven, maar of ze nu in Hongkong is of in Parijs, haar publiek hoeft haar geen minuut te missen. Ze is niet alleen lifecoach, maar ook digital coach. Naast gratis videomateriaal – YouTube selecteerde haar als een van de 16 YouTube Next Video Bloggers – verkoopt ze via haar site (gabbyb.tv) ook lezingen, meditaties en online courses. Ze liet zelfs een spirit junkie alarmklok-app ontwikkelen die je elke dag inspireert met een nieuwe uitspraak. Wanneer je je inschrijft voor Get more Gabby, krijg je toegang tot podcasts, audiodownloads van meditaties en lezingen, en kun je video’s bekijken en mirakelmantra’s downloaden die je op Instagram, Facebook en Twitter kunt sharen. Op het moment dat ik dit artikel schrijf, staat de teller van Gabby’s FB-pagina op 169.000 likes. Ze heeft 128.000 followers op Twitter en 93.100 followers op Instagram. Gabby heeft een schitterend businessmodel en onder het motto Elevate your brand, serve the world, staat ze ook open om iedereen te helpen die met evenveel succes een spirituele business wil runnen. Zelf creëerde ze haar eerste business toen ze 16 was. “Behalve God heb ik nooit een baas gehad”, zegt ze al grappend. Bernstein staat in de Forbes List van 20 best gebrande vrouwen en Self-Made Magazine zette haar niet alleen op de cover, maar ook in hun top 50 van succesvolle business vrouwen. Wie haar boekt voor een event, betaalt minstens zoveel als voor topmodel Linda Evangelista, die ooit zei dat ze voor minder dan 10.000 dollar haar bed niet uitkwam. Business expert Tory Johnson van Women For Hire noemt Bernstein een hustler. “Gabby zal niet rustig afwachten tot de wereld ontdekt hoe briljant ze is”, zegt hij. “Ze trekt er zelf op uit om zichzelf en haar boodschap te promoten. Veel van haar concurrenten zijn bescheidener, en dat zie je ook aan hun bankrekening.” Spiritualiteit en business is voor veel mensen een moeilijke match, maar niet voor Gabby: “Ik ben een spirituele teacher, maar dat betekent niets zolang ik mijn ideeën niet kan delen met het grote publiek. Mocht ik geen promotie maken, dan zat ik nu alleen in mijn woonkamer te mediteren.”