Home Gastvrouw Interview met Caroline Pauwels, rector aan de VUB

Interview met Caroline Pauwels, rector aan de VUB

Interview met Caroline Pauwels, rector aan de VUB

Elke maand geeft straffe madam en Feeling gastvrouw Elke Jeurissen in haar ‘Make it work’-rubriek advies over hoe we onze professionele ambities waar kunnen maken. Deze maand strikte ze professor communicatiewetenschappen Caroline Pauwels (52) voor een interview. Ze is sinds september rector van de VUB.

 

Welke karaktereigenschap bracht je op deze positie?

“Mijn onwankelbare geloof en vertrouwen in wat mensen samen kunnen bereiken. Ik ben altijd voor een gemeenschappelijk doel gegaan. Humor en zelfrelativering helpen natuurlijk ook.”

Wat is de grootste misstap/fout/vergissing in je carrière?

“Alles wat er op mijn pad kwam, was een ongelooflijk boeiend leertraject. Ik heb misschien wel spijt dat ik niet ben ingegaan op een jobaanbod bij Columbia University in New York. Zo’n lange internationale ervaring zou me een ander mens en academica gemaakt hebben, ongetwijfeld.”

caroline pauwels

Welke andere vrouw maakte het meest indruk op jou?

“Alle vrouwen die voor rechtvaardigheid opkomen. Bijvoorbeeld politicologe Hannah Arendt, die als Joodse naar Amerika vluchtte tijdens de holocaust. Omdat zij voor zichzelf leerde denken, ook al is haar dat soms zuur opgebroken. Haar levenswandel en wetenschappelijke werk illustreren voor mij de moeilijke, eenzame weg naar vrijheid.”

 

cover-oktober_edited-2Lees nog meer tips van Elke Jeurissen in het oktober-nummer van Feeling.