Dunas (c) Stijn Vanoverbeke

Van Michelinster tot uniek zeezicht: 7 x fine dining restaurants in Knokke

Proeven van zilte smaken terwijl je naar de golven in de branding kijkt: in deze restaurants te knokke tafel je zee-geïnspireerd, ver voorbij de tourist traps. Smakelijk!

1. Brasserie Bristol: perfect bereide klassiekers

© Kim Vanhaelemeersch

Al sinds 1927 vormt Brasserie Bristol een vaste waarde op de dijk van Knokke. De grote letters op de gevel zijn de enige barrière tussen jou en het zeezicht. De menukaart verandert elke maand en biedt een mooie selectie aan klassiekers, zoals sint-jakobsvruchten, langoustines en zeetong. Kortom: geweldige producten, perfect bereid.

Zeedijk 291, Knokke-Heist, brasseriebristol.be

2. Bartholomeus: intiem met de zee

© Heikki Verdurme

In een brutalistische doch intieme setting gecreëerd door Glenn Sestig, installeer je je bij Bartholomeus in Knokke aan een keukentoog met ingekaderd uitzicht op de Noordzee. Tweesterrenchef Bart Desmidt serveert je eigenhandig een zesgangenmenu dat bestaat uit nobele producten die hij minimalistisch dresseert.

Zeedijk-Heist 267, Knokke-Heist, restaurantbartholomeus.be

3. Dunas: tussen de duinen

© Tom Corremans

Bij Dunas in Duinbergen stroomt het exterieur bijna naar binnen, want dankzij de grote ramen lijkt het wel alsof je de duinen en de zee kunt aanraken. De natuurlijke materialen in organische vormen versterken dat gevoel nog. Op het bord serveert Fran Mertens je haar vrije interpretatie van Noordzeeproducten.

Zeedijk-Duinbergen 300, Duinbergen, dunasdine.be

4. Cuines: een ervaring

1 menu, 5 ruimtes, 16 gasten: dat is Cuines 33. Het restaurant wordt gerund door 2 klasbakken: Fleur Boussy zorgt in de zaal voor een uitmuntende service, Edwin Menue bereidt in de keuken, op het ritme van de seizoenen, een verrassend experience menu. In Cuines 33 is eten een ervaring: je weet nooit wat het volgende gerecht is en elke gang heeft een eigen belevingsruimte. Terecht bekroond met een Michelinster.

Smedenstraat 33, Knokke-Heist, cuines33.be

5. Sel Gris: vijftig tinten grijs

Fine dining restaurants in knokke

Ook lid van de Michelinsterrenfamilie: Sel Gris. Zoals de naam doet vermoeden, bestaat het sobere, maar moderne interieur uit vijftig tinten grijs. Veel heb je natuurlijk niet nodig wanneer je pal op de zeedijk zit en over het strand uitkijkt. Ook de gerechten spreken voor zich. Chef-kok Frederik Deceuninck, die eerder bij gerenommeerde restaurants als De Karmeliet werkte, gaat voor een moderne interpretatie van grootmoeders keuken.

Zeedijk-Duinbergen 314, Knokke-Heist, selgris.be

6. Caillou: kei goed

Fine dining restaurants in knokke

Eentje is geentje, moet Frederik Deceuninck gedacht hebben. In 2019 opende hij een tweede gastronomisch restaurant, Caillou. Zijn trouwe souschef Sander Van De Walle staat er aan het roer. De naam van het restaurant is niet lukraak gekozen, maar komt terug in elk detail: van de kiezelsteenkleurige stoelen tot de amuses, die op keien worden gepresenteerd.

Knokkestraat 282, Knokke-Heist, restaurantcaillou.be

7. Si Versailles: verse vangst

Fine dining restaurants in knokke

Vaste stop tijdens een weekendje aan de kust: een visrestaurant, liefst met zicht op zee. Daarvoor is er in Knokke één adres: Si Versailles, al meer dan dertig jaar een favoriet bij de locals. Chef Laurent Willemarck, een geboren en getogen Knokkenaar, heeft een passie voor de zee en dat proef je. Hij creëert innovatieve gerechten (zoals koningskrab op oosterse wijze), maar er staan ook klassiekers op het menu. De onberispelijke bediening van geboren gastvrouw Trui Ponjaert is de kers op de taart.

Zeedijk-Het Zoute 795, Knokke-Heist, siversailles.be

Door Marlies Beckers & Eva Nijborg.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise

Commerciële boodschap