11 tips voor meer lef in je leven van Elke Geraerts

Elke Geraerts (34), wetenschapper, consultant, psycholoog en schrijfster, heeft een nieuw boek: Het Nieuwe Mentaal. Een absolute must-read voor iedereen die mentaal sterker wil worden. Wij mogen vandaag al 11 tips verklappen voor meer lef in je leven, maar dankzij Feeling kan het nieuwe boek van Elke ook met 10% korting kopen.

 

Elke Geraerts bracht eerder al het boek Mentaal Kapitaal uit, waarin ze mensen leert om hun mentale veerkracht te exploiteren en zich te wapenen tegen stress, burn-out en andere mentale problemen. Met haar nieuwe boek Het Nieuwe Mentaal gaat ze een stap verder. Aan de hand van een wetenschappelijk onderzoek laat ze zien hoe we bewuster kunnen kiezen voor meer mentale groei. Hoe we als mens, leider en organisatie meer lef aan de dag kunnen leggen en voor ons brein die keuzes kunnen maken die ons op lange termijn succesvoller en ook gelukkiger zullen maken.

Uitdagingen voor mensen met lef

Op de laatste pagina’s van Elke Geraerts haar nieuwe boek lezen we 26 uitdagingen voor mensen met lef. Wij delen hieronder graag 11 uitdagingen die je op weg helpen naar geluk en succes. De uitdagingen zijn stuk voor stuk gebruikt in wetenschappelijke studies. De ene uitdagingen zal je meer aanspreken dan de andere. Begin daarom met de voor jou meest aantrekkelijke en vink ze nadien een voor een af.

1. Houd gedurende één week elke dag je smartphonetijd én je surfgedrag bij

Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de apps Moment en RescueTime. Maak voor je eraan begint een inschatting van het aantal uren dat je volgens jou op je smartphone en nietrelevante websites zult doorbrengen. Houd de gegevens zeven dagen na elkaar bij, zodat je zicht krijgt op de momenten waarop je je telefoon gebruikt of websites bezoekt die op dat moment niet relevant zijn. Op die manier krijg je een beeld van je omgang met technologie. Gebruik jij je smartphone of gebruikt je smartphone jou ? Hetzelfde kun je doen met je computer. Beslis na deze week of je je omgang met je smartphone en computer moet aanpassen om je aandacht en productiviteit te kunnen versterken. Bovendien krijgt je zo ook een beter beeld van wanneer je aandachtspieken en -dalen zijn.

2. Kies muziek om bij te dagdromen en zet die een paar keer per dag op

Niets wat het brein meer ontspant dan even wegdromen bij je favoriete muziek. Ga bewust op zoek naar een liedje dat dagdromen bij jou stimuleert. Kies niet voor droevige muziek of muziek waar je heel geconcentreerd naar wilt luisteren, maar voor een nummer dat je relatief goed kent. Zet het enkele keren per dag op, zodat ook je collega’s na een tijdje begrijpen dat je even tijd voor jezelf nodig hebt (niet doordat ze je muziek horen, maar dat ze zien dat je even oortjes in hebt). Plan deze momenten eventueel zelfs in je agenda.

3. Schakel een week lang na het werk telkens één uur alle media uit

Maak je vrije tijd even aandachtsvrij door jezelf te ontkoppelen. Maak er een ritueel van om alle apparaten uit te zetten en pas na één uur weer in te schakelen. Ondertussen mag je uiteraard dingen doen (zoals koken, praten, een wandeling of het huishouden), maar laat je hoofd weer even wennen aan de vrijheid van het niet-verbonden zijn. Probeer deze week ook of het je lukt om na een bepaalde taak duidelijk af te sluiten alvorens je een nieuwe taak start (zie p. 47). Dat zorgt ervoor dat je je eigen verwerkingsmoment creëert.

4. Vraag door wanneer iemand zegt dat hij/zij zich slecht voelt

Als iemand aangeeft dat het niet goed gaat, hebben we vooral de neiging te vragen naar de reden waarom. Er is echter nog een andere vraag mogelijk, die helpt om meta-emoties te stimuleren, en dat is de ‘hoe’-vraag : ‘Hoe voelt het dan ?’, ‘Welke gedachten gaan door je hoofd ?’, ‘Welke impact heeft dit gevoel op jou ?’ Ook daarmee stimuleer je kwetsbaarheid alsook een dialoog waarin gevoelens niet worden gemeden.

5. 12 positive experiences a day, keeps the doctor away

Om je brein in staat te stellen het positieve beter op te zuigen, heb je voldoende positieve ervaringen nodig. Zoals verteld in het boek (hoofdstuk 2), stelt Rick Hanson een minimum van twaalf per dag voor, van een koekje bij de koffie tot een vrijpartij met je partner. Het belangrijkste is niet hoeveel het er precies zijn of wat ze inhouden, maar wel dat je er bewust naar op zoek gaat. Zeker op momenten waarop het minder goed gaat, zul je er baat bij hebben om goed bij te houden hoeveel positieve ervaringen je hebt gehad op een dag. Bijna altijd zal de balans doorslaan naar het positieve, zelfs al voelt het niet zo aan.

6. Sta stil bij elk moment waarvan je geniet

Versterk je aandacht voor het positieve door stil te staan bij het goede dat je overkomt. Begin ’s morgens vroeg (bijvoorbeeld door appreciatie te hebben voor de smaak van de tandpasta of je mooi opgeruimde badkamer) en eindig pas ’s avonds laat (bijvoorbeeld door extra te genieten van de gezelligheid met familie en vrienden). Spreek (waar mogelijk) je appreciatie hardop uit.

7. Vraag bij je werkgever op wat het missiestatement van het bedrijf is

Bijna alle bedrijven, verenigingen en instellingen hebben een missie, maar helaas is die niet altijd bij het hele personeel of ledenbestand bekend. Vraag bij de bedrijfsleiding (of raad van bestuur) naar die missie, lees die zorgvuldig en ga na in welke mate die aansluit bij jouw waarden en normen. Probeer deze week om alerter te zijn op situaties op de werkvloer die deze missie ondersteunen. Bekijk ook welke delen van de missie jou warm maken en zet daar meer op in tijdens je werk.

8. Zoek thuis naar je favoriete ‘verplichte activiteit’

Nadat je van je werk gekomen bent, is er ongetwijfeld een aantal dingen die je nog moet doen (koken, eten, kinderen in bed stoppen …) Probeer na te gaan van welke ‘verplichting
je het meest energie krijgt en waar je je het best bij voelt. Misschien kun je die activiteit wat rekken?

9. Ga op zoek naar wat je intrinsiek motiveert

Probeer er op het werk of daarbuiten achter te komen welke activiteiten je energie en een goed gevoel geven. Wanneer je die gevonden hebt, probeer dan te achterhalen hoe ze je
intrinsiek motiveren : wat vind je er zo leuk aan ? Welk aspect trekt je het meest aan ? Misschien kun je dat gevoel ook op andere manieren activeren ?

10. If it’s broken, fix it !

Dat ene ding waar je je al maanden aan ergert omdat het niet werkt. Die piepende deur, het lampje van de koelkast, die vlek op de muur of het tekort aan bekers bij de waterautomaat: wacht niet langer tot iemand anders die problemen oplost, maar neem zelf het initiatief. Door zelf verantwoordelijkheid te nemen, zullen je engagement en arbeidsvreugde toenemen.

11. Maak tijd voor veerkrachtgesprekken

Plaats de motivatie van je medewerker, collega of kinderen centraal. Stel vragen, zoals : ‘Wat heeft je dit jaar een kick gegeven?’, en : ‘Wat wil je in de toekomst meer doen ?’, ‘Wat geeft jou energie ?’, maar ook : ‘Op welk moment was je uitgeput ?’, en : ‘Hoe beïnvloedt je werk je persoonlijk leven ?’. Op deze manier toon je interesse in de ander en kunnen jullie samen nagaan wat je in de toekomst aanpast om hem meer enthousiastgemotiveerd en bevlogen te maken.

Wil je graag alle 26 tips van Elke Geraerts lezen? Lees dan hieronder hoe je haar boek met 10% korting kan aankopen.

het-nieuwe-mentaal-elke-geraerts-boek-cover-9789401438711Elke Geraerts – Het Nieuwe Mentaal – “Hoe lef je op weg zet naar geluk en succes.” 

 

Bestel meteen!

Als Feeling-lezeres kun je profiteren van een exclusieve korting van 10% en een gratis verzending op de boeken van Elke Geraerts.


Surf nu naar www.lannooshop.be/nieuwementaal en gebruik de code: ‘Mentaal‘ bij je winkelmandje.

Actie geldig van 1/10/2016 t.e.m. 31/12/2016, zolang de voorraad strekt. Niet cumuleerbaar met andere acties of promoties. OP=OP.

Voor nog meer leuke acties kun je terecht op deze pagina. Lees hier ook over 5 dingen die succesvolle mensen doen na hun werk. 

Lees ook deze tips van expert Nathalie Arteel :

 

 

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content