Een nieuw verlengd weekend en dat wil dus zeggen: tijd om even helemaal tot rust te komen. Vind jij het moeilijk om te ontspannen? Dan is ‘shinrin-yoku‘ echt iets voor jou. Wij vroegen aan dokter Qing Lee wat het nu precies is én gingen zelf bosbaden.

Shinrin-Yoku is de Japanse term voor bosbaden. Het wordt ook wel bostherapie genoemd. Je gaat de natuur in om helemaal tot rust te komen door je zintuigen te gebruiken. In Japan, waar twee derde bos is, doen ze het al jaren. Wij willen het ook wel eens proberen dus vragen tips aan Qing Lee.

Een gezonde wandeling maken dus? 

Ja, maar bosbaden gaat verder dan dat. Het is de bedoeling dat je bewust bent en dat je al je zintuigen gebruikt. Dat wil zeggen: voelen, ruiken, proeven, horen,… In Japan zijn er zelfs speciale badbossen en therapeuten die je meenemen. Maar je kunt het ook perfect in België doen en zelfs thuis als dat nodig is.

Oké, hoe pakken we dat aan? 

Je gaat als het ware baden in de bosatmosfeer. Neem het bos op via je zintuigen, via je ogen, oren, smaak, reuk en tast. Ruik bijvoorbeeld de bloemen, hoor de volgens, proef de frisse lucht,… Thuis kun je dat doen door etherische oliën  te gebruiken en uiteraard planten in je interieur te zetten.

Wat zijn die gezondheidsvoordelen dan precies? 

Wel, eerst en vooral word je er rustig van en neemt het je stress weg. Maar dat is zeker niet het enige. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat twee uur bowandelen goed is voor een lagere bloeddruk, minder stress, een stabielere bloedsuikerspiegel, een betere concentratie, minder kans op een depressie, een beter immuunsysteem én meer energie.

Hoe vaak en hoe lang moeten we gaan bosbaden om van de gezondheidsvoordelen te bieden? 

Een bosbad van 4 uur zou perfect zijn, maar alle beetjes helpen. Als je dat zo’n 3 keer per week doet, gaat je gezondheid er hard op vooruit. Het vergt wel wat tijd, maar je gaat merken dat je je onmiddellijk beter voelt en hey, om gezond te zijn moet je nu eenmaal soms wat moeite doen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Enkele tips voor een geslaagd bosbad: 

In het boek ‘Shinrin Yoku‘ staan tal van tips om het bosbaden goed aan te pakken. Dit stappenplan helpt je alvast op weg:

 • Laat telefoon en camera thuis. Je wilt zonder afleiding rondwandelen.
 • Zoek het perfecte plekje, dat stukje bos waar jij je helemaal top voelt.
 • Focus op je zintuigen:
  • Luister naar de wind in de bomen en de vogels
  • Kijk naar de verschillende tinten groen
  • Snuif de geur op
  • Ga eens op de grond liggen, zet je handen op een boomstronk en voel.
  • Voel het bos, neem het in je op.

Baadt het niet, dan schaadt het niet. Wij gaan het dit weekend alvast proberen.

Meer tips voor het weekend: