Een cruise om nooit te vergeten

Zes must see bestemmingen met prachtig UNESCO Werelderfgoed langs populaire cruisehavens

Als je voor een cruisevakantie kiest, spendeer je vaak meer dan de helft van de tijd aan land. De cruise rederijen kiezen hun destinaties dan ook met veel zorg uit. Onderstaand een selectie van de zes populairste havens, in het Middellands zeegebied, die prachtige UNESCO Werelderfgoeden herbergen.

Barcelona

In Barcelona kan je enkele architectonische hoogstandjes van de Spaans Modernistische stijl bewonderen, waaronder 7 kunstwerken van Antoni Gaudi. Vanaf de cruisehaven bereik je het centrum gemakkelijk te voet of met het openbaar vervoer.
Reistijd vanaf de haven: 10 tot 15 minuten       Budget: €0-€5 pp

Rome (Civitavecchia)

Ook al heeft Rome geen haven, toch is het één van de populairste excursie bestemmingen. Cruiseschepen meren aan in Civitavecchia, zo'n 70 kilometer van De Eeuwige stad. Ook het historische centrum maakt deel uit van het Unesco Werelderfgoed met bekende monumenten als het Colosseum en het Romeinse Forum. Je kan het centrum makkelijk bereiken met de trein.
Reistijd vanaf de haven: 1 tot 1 uur 20 minuten     Budget: €9,50 pp

Carthago (La Goulette, Tunis)

Carthago, ooit de hoofdstad van het machtige Carthaagse rijk in Tunesië, werd ook door Unesco toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Vandaag vind je op deze site nog prachtige overblijfselen uit de vroege als Romeinse periode. Vanaf de cruisehaven kan je makkelijk zelf de trein/metro nemen.
Reistijd vanaf de haven: 10 minuten te voet, 25 minuten trein/metro     Budget: €1 pp

Dubrovnik

Het historische centrum van Dubrovnik is sinds 1979 erkend als Unesco Werelderfgoed. Ondanks de schade die de stad opliep tijdens de woelige onafhankelijkheidsoorlog is ze nog rijk aan prachtige monumenten , pleinen en musea. Cruiseschepen meren aan in de nieuwe haven Port Gruz op zo'n 1,5 kilometer van het historische centrum.
Reistijd vanaf de haven: 20 minuten te voet of tien minuten met de bus     Budget: €0-€4 pp

Valetta

Feniciers, Grieken, Romeinen en nog veel meer culturen lieten ieder hun sporen na op het eilandMalta. Vandaag de dag is de hoofdstad Valletta dan ook één van de meest geconcentreerde historische gebieden ter wereld. Op het Screberras plateau heb je prachtige vergezichten over Grand Harbor, één van de grootste natuurlijke havens in Europa. Cruiseschepen meren aan bij het Valetta Waterfond op wandelafstand van het centrum.
Reistijd vanaf de haven: 25 minuten te voet, 10 minuten per taxi     Budget: €0-€5 pp

Istanboel

Istanboel is de enige stad die op twee continenten gelegen is, heeft doorheen de geschiedenis een belangrijke rol gespeeld. Enkele impressionante bouwwerken pronken op de Unesco werelderfgoedlijst zoals Het Hippodroom, de Haggia Sophia en de Süleymaniye-moskee. Vanaf de cruisehaven kan je er te voet of met de tram heen.
Reistijd vanaf de haven: 30 minuten te voet, 10 minuten met de tram      Budget: €0- €1 pp

(TVV)