Getest: modebibliotheek Les ReBelles d’Anvers

Getest: modebibliotheek Les ReBelles d'Anvers

Ecologisch door het leven gaan is niet altijd gemakkelijk. En al helemaal niet wat je kleding betreft. De fast fashion industrie is een van de meest vervuilende indrustrieën ter wereld. Maar dankzij de modebibliotheek Les ReBelles d'Anvers – een initiatief van Veerle Spaepen en Emelie Vervecken – kan je je ecologische voetafdruk gemakkelijk verkleinen. 

Les ReBelles d'Anvers opende op 21 april haar deuren in het centrum van Antwerpen. Voorlopig zal het project drie maanden duren. Maar wat is een modebibliotheek eigenlijk en hoe werkt het? Wij testten het voor je uit!

Een bibliotheek voor kleren

Veerle: "Onze modebibliotheek is eigenlijk gewoon het concept van een bibliotheek vertaald naar de mode-inudstrie. Dat wil zeggen dat je je bij Les ReBelles d'Anvers kan aansluiten via een lidmaatschap of een beurtenkaart. Zo kan je dan kleren bij ons komen lenen, zoals je ook boeken leent bij een (gewone) bib.

En zoals dat gaat bij een bibliotheek breng je de kleren na 14 dagen (of eerder) gewoon terug. Als je te laat bent, treedt er wel een boetesysteem in werking. Logisch, want Veerle en Emelie moeten hun bib/winkel natuurlijk wel gevuld houden.

Hoe werkt het?

Het systeem is heel simpel. Je koopt een maandabonnement (dit kost €50) of een beurtenkaart (€120 voor een 10-beurtenkaart). Met beide kan je telkens maximum drie kledingstukken mee naar huis nemen. Na 14 dagen breng je de stukken terug en kan je weer nieuwe kleding uitlenen.

Het idee achter dit concept is dat je nieuwe merken of bepaalde kledingstukken kan uitproberen zonder dat je meteen je bankrekening moet leeghalen. Les ReBelles d'Anvers zet daarbij hard in op Belgische en duurzame merken zoals Doriane Van Overeem, Eline Van Ree, Howlin', Filippa K,… Dus, try before you buy!

Nadat je de kledingstukken hebt uitgeleend, worden ze gewassen door de modebibliotheek. Je mag de kledingstukken ook zelf wassen tijdens het lenen, maar dit is op eigen riciso. Als je een kledingstuk beschadigt, zijn de herstelkosten ook voor jouw rekening.

Toekomstplannen

Veerle en Emelie zijn alvast heel blij met de positieve reacties die ze krijgen. Veerle: "We hadden gehoopt dat we 100 klanten zouden hebben na twee maanden, maar die 100 hadden we al na drie weekends! Het is voor ons dus een groot succes, maar ik ga toch nog eventjes hout vasthouden want we hebben wel nog twee maanden te gaan. Maar het zal ongetwijfeld nog een leuke tijd zijn!"

Je vindt de modebibliotheek in het hartje van Antwerpen: Begijnenvest 66. De winkel is open op donderdag en vrijdag van 12u tot 19u30 en tijdens het weekend van 10u tot 16u. Meer informatie vind je op hun website: www.lesrebellesdanvers.be

 

Lees ook: 

World Recycle Week: breng je oude kledij naar H&M

De 10 milieuvriendelijkste steden in Europa


Bekijk hier welke items wij mee naar huis namen

Voor 2 weekjes…