Wallen en donkere kringen onder de ogen? Zo kan je ze snel weer wegwerken

Wordt je blik van tijd tot tijd al eens opgeschrikt door ontzettend vermoeide ogen? Donkere kringen en wallen wegwerken met ‘wondermiddeltjes’ en vaak peperdure oogcrèmes lukt niet altijd en dat zou weleens aan de oorzaak ervan kunnen liggen.

Wat zijn donkere kringen en wallen?

Wie donkere kringen en wallen efficiënt wil wegwerken, moet eerst zo precies mogelijk proberen te definiëren over welke soort het gaat. Een ander type betekent immers een andere oorzaak en ook een andere behandeling. Mensen die last hebben van donkere kringen onder hun ogen hebben vaak last van een dunne huid rond de ogen, waardoor hun bloedvaten door het huidoppervlak heen schemeren, wat de donkere – meestal blauwachtige – kleur teweeg brengt. Net als bij spataderen is het al dan niet last hebben van blauwige kringen onder de ogen vrij genetisch bepaald. Toch kunnen nog tal van andere factoren van invloed zijn.

Naast de blauwgrijze kringen, zijn er daarnaast ook mensen die last hebben van bruine kringen onder de ogen, wat dan weer kan wijzen op hyperpigmentatie. Voor die mensen is het zaak wat uit de zon te blijven en een SPF te smeren want uv-stralen kunnen kringen verergeren.

Wie tot slot last heeft van wallen – verhoogde ophopingen onder de ogen – zonder verkleuring, heeft dan weer af te rekenen met het uitpuilen van het vet van de oogkas of het vasthouden van vocht onder de ogen – al dan niet met een bijkomende verslapping van de huid. Ook hier kunnen verschillende oorzaken aan de basis liggen en voor het wegwerken van wallen heb je dan ook heel wat behandelingsmethoden.

De oorzaak van wallen

1. Oververmoeidheid

Bij wie het ‘oogprobleem’ zich manifesteert in de vorm van opgehoopte zakken onder ogen, doet er goed aan in de eerste plaats in de richting van zijn slaaphygiëne te kijken. Wie onvoldoende slaapt (grosso modo zou een nachtrust van om en bij de 7 á 8 uur ideaal moeten zijn) zal zowel zijn fysieke gezondheid, als zijn mentale inspanningsvermogen, als zijn gemoed, zijn geheugen, z’n seksleven en dus ook z’n ‘stralende blik’ erop achteruit zien gaan.

2. Leeftijd

Jammer maar helaas: ook bij opgehoopt vet of vocht onder de ogen, speelt leeftijd een rol. Bij het ouder worden zullen zowel de huidelasticiteit als de stevigheid van de huid immers afnemen. Ook het omringende oogweefsel en de spieren rond de ogen, zullen verzwakken bij het ouder worden. Dit zorgt ervoor dat de huid rond de ogen sowieso een beetje uitzakt.

Daarenboven verandert ook de vetverdeling rond het oog: het vet dat vroeger de ogen ondersteunde, zakt een beetje af, waardoor die gevreesde wallen ontstaan.

3. Genetische aanleg: botstructuur

Ook wie gezegend is met een ‘minder goede’ botstructuur zou wel eens pech kunnen hebben, want ook op jonge leeftijd zou het dan zo kunnen zijn dat behoorlijk wat vet zich al afzet op het onderste bot van de oogkassen, waardoor wallen en een vermoeide blik hun weg naar je gezicht vinden.

4. Vochttekort

Water, water en nog eens water is de boodschap, want ook uitdroging kan zorgen voor een ophoping van vet aan de ogen.

5. Slechte skincare-routine

Nog een verbazende oorzaak voor wallen, is een slechte skincare routine. Vooral mensen die niet grondig reinigen en geen goede oogcrème gebruiken, zouden hier wel eens de pineut kunnen zijn: wie niet grondig reinigt, loopt immers het risico dat make-up resten en dode huidcellen zich vastzetten in de dunne huid onder de ogen.

Ook wie in plaats van een goede oogcrème, zijn heil zoekt bij een gewone dagcrème loopt het risico dat ook overtollige restjes van dat product zich ophopen in de huidcellen onder ogen, met als resultaat een wal van jewelste.

6. Te veel zout

Ook wie te veel zout eet, loopt een risico op oogophopingen: probeer daarom toch niet meer dan 2,3 mg van het smakelijke goedje per dag binnen te spelen.

7. Slechte leefgewoontes

Tot slot kunnen ook slechte leefgewoontes – denk: roken en een overmatig alcoholgebruik – aan de basis van je wallen liggen.

Daarnaast kunnen trouwens ook vrouwen die zwanger zijn plots last krijgen van gezwollen oogleden, beweert health.com dat ook een overmatig gebruik van kunstmatige zoetstoffen niet goed zou zijn (grondig wetenschappelijk onderzoek dat die stelling onderschrijft, bestaat er echter nog niet) en kan ook een slechte contactlens-hygiëne puffness veroorzaken.

Lees ook: deze 6 fouten maak jij waarschijnlijk ook met je concealer

De oorzaak van donkere kringen

1. Holle botstructuur

Bij wie last heeft van een holle botstructuur, zullen de ogen iets dieper in de oogkassen liggen dan gemiddeld. Daardoor kan er een beetje een schaduw ontstaan die op het onderste ooglid valt, wat ervoor kan zorgen dat dat donkerder lijkt.

2. Allergieën

Ook seizoensgebonden allergieën kunnen bij sommige mensen – soms zelfs vrij groot uitvallende en rode – kringen onder ogen veroorzaken. Door hun allergie komt er namelijk histamine vrij in het lichaam: een stofje dat ervoor zorgt dat de bloedvaten verwijden, waardoor het risico op een blauwe schijn veel groter wordt.

3. Computergebruik

Elke dag langdurig naar een computerscherm staren, kan niet alleen gevolgen hebben voor je ogen – denk maar aan het nare Computer Vision Syndrome waarbij de ogen rood gaan kleuren, branderig gaan aanvoelen en zelfs je zicht een beetje troebel kan worden – ook voor donkere kringen onder de ogen is het nefast. Wie lang naar een scherm staart zal zijn ogen immers uitputten, wat de dunne huid vatbaarder maakt voor kringen.

4. Slaaptekort

Hoewel dus zéker niet de enige oorzaak voor donkere kringen, blijft slaaptekort wel een belangrijke. Nachtje doorgewerkt of op café blijven plakken tot de vroege uurtjes? Dan kan je er donder op zeggen dat donkere kringen je lot zullen zijn.

5. Leeftijd

Helaas: je huid verdunt bij het ouder worden. Hoe ouder, hoe groter de kans op het ontwikkelen van donkere kringen dus. Daarnaast verliezen mensen met het ouder worden een deel van het vet en ook het collageen rond de ogen, waardoor de bloedvaten nog meer kans krijgen om zichtbaar op te flakkeren. Op dezelfde manier krijgen we veranderingen in de traanbuis, ofte: de groef die aan de binnenkant van je oogkas loopt. Deze wordt prominenter waardoor er meer schaduw ontstaat.

6. Stress

Last van een stressvolle job of een hectisch leven? Dan plan je maar beter snel een paar mindful momentjes of meditatie-sessies in, want ook stress blijkt een belangrijke factor in de ontwikkeling van kringen. Mentale spanning slaat immers al snel over op het lichaam: verkrampte spieren, vastzittende schouders en een knoop in de maag. En blijkbaar blijft dus ook je gelaat niet gespaard.

7. Eczeem

Ook eczeem of andere huidaandoeningen (denk: een droge huid of een chronische huidziekte) kan kringen veroorzaken. Vooral bij deze vorm kunnen oogcrèmes op basis van hormonen het kwaad alleen maar erger maken.

8. IJzertekort

Donkere kringen kunnen bovendien ook wijzen op een tekort aan ijzer in het bloed. IJzergebrek kan er immers voor zorgen dat het bloed niet meer in staat is om voldoende zuurstof aan het oogweefsel af te leveren.

9. Medicijngebruik

Ook verschillende medicijnen hebben als bijwerking dat ze de bloedvaten verwijden. De bloedvaten zijn dan in principe verdund, waardoor er meer bloed door kan stromen. Hoe meer bloed aanwezig, hoe meer kans op een blauwige tint. Daarnaast kunnen sommige medicijnen ook nog eens een uitputting van de bijnieren veroorzaken, wat de kans op donkere kringen ook weer vergroot. Altijd goed die bijsluiter lezen dus!

10. Schildklier- of leveraandoening

Tot slot kunnen donkere cirkels soms ook een symptoom zijn van een ernstigere aandoening – zoals bijvoorbeeld hypothyreoïdie of een ziekte van de lever. Loop je dan ook al enige tijd rond met donkere kringen zonder dat je een idee hebt van de oorzaak, dan is het misschien geen slecht idee even langs de huisarts te passeren.

Zo kan je wallen en donkere kringen voorkomen

  • Zelfzorg: ten eerste is een goede zelfzorg alles. Leg koude compressjes om je opgezwollen ogen te verlichten en de huid er opnieuw te laten samentrekken. Ook een koud lepeltje of een zak diepvrieserwten zal wallen wegwerken.
  • Snijd eens een plakje komkommer: ook goed om te verlichten. Koude schijfjes komkommer – nee, het is dan toch geen fabeltje. Voor een optimale werking: bewaar de schijfjes minstens een half uur op voorhand in de frigo.
  • Drink zo min mogelijk cafeïne: dat stofje vernauwt de bloedvaten en is nog eens vochtafdrijvend ook.
  • Eet zo weinig mogelijk zout als je wallen wil wegwerken.
  • Slaap voldoende (last van slapeloosheid: deze trucjes zouden wel eens kunnen helpen).
  • Probeer je ogen voldoende te laten rusten – ook gedurende de dag. Kijk niet 24 uur aan één stuk naar je scherm – of het nu iPad, laptop, computer of televisiescherm betreft.

Zo kan je wallen en donkere kringen wegwerken

  • Als het dunner worden van je huid de oorzaak is, is de eerste aanpak het collageen in de oogzone weer verhogen. Maak je de huid dikker, dan worden de blauwe structuren eronder minder zichtbaar. Je kan hiervoor een speciale retinol oogbehandeling gebruiken die de activiteit van de fibroblasten stimuleert mer een dikkere, sterkere huid als resultaat.
  • Zijn zwakke en kwetsbare bloedvaten het probleem, zoek dan naar voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine K (denk aan groene bladgroeten, zuivelproducten en plantaardige oliën. Ze helpen fragiele bloedvaten stabiliseren. Ook voeding met een behoorlijke dosis Vitamine C (denk: sinaasappels, aardbeien en rode paprika) en Kalium (denk: broccoli en banaan) kan helpen. Let op: natriumrijke voeding is niet aan te raden, zeker niet vlak voor het slapengaan.
  • Als je kringen worden veroorzaakt door een teveel aan melanine als gevolg van een ontstekingsproces, zoals eczeem, dan pak je best de ontsteking eerst aan. Net als bij acne kan de pigmentatie beduidend langer aanhouden dan de ontstekingsdermatose zelf. Door deze onder controle te houden, zal de pigmentatie na verloop van tijd verbeteren en verdwijnen.
  • Donkere kringen als gevolg van hyperpigmentatie kunnen aangepakt worden met een krachtige ingrediënten-toolkit van vitamine A, B en C.
  • Injecties en laserbehandelingen: echt last van donkere kringen of vetophoping, dan zijn er ook een pak medische behandelingen die wallen kunnen wegwerken. Bekijk wel eerst met een oculoplastisch chirurg welk type behandeling voor jouw type oogprobleem het beste zou zijn. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor blepharoplastie om de oogcontouren te herstellen of een traanbuisvuller met hyaluronzuur om deze groef te helpen verminderen.
  • Tot slot: wanneer er niets anders meer opzit – want helaas: donkere kringen zijn nu eenmaal vaak genetisch bepaald, en dus gewoon onbehandelbaar – ga dan over tot de camouflage: gebruik een hydraterende concealer met oranje of perzik ondertoon die het blauw in je kringen helpt neutraliseren.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content