Yoga voor beginners met Goedele Leyssen: les 5 – ademhaling

Yoga voor beginners met Goedele Leyssen: les 5 - ademhaling

In onze serie yoga voor beginners met Goedele Leyssen zijn we toe aan yoga oefening 5: de buikademhaling. 

Schakel van een snelle, oppervlakkige borstademhaling over naar een langzame buikademhaling zoals we deden toen we nog een baby waren met deze yoga oefening. Het is de beste upgrade die je je lichaam kunt geven. Je normaliseert er je hartritme mee, het vermindert (spier)spanningen en het brengt rust in je hoofd.

Video: de buikademhaling

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hoe doe je het? 

  1. Laat alle spanningen in je keel, kaken en andere ademhalingsspieren los door via je neus heel diep in te ademen en op de uitademing ‘Aaaaaaaaaah!’ te zeggen, terwijl je je tong uit je mond laat hangen en uitademt. Het lijkt iets heel idioots om te doen, maar het geeft een heerlijk, bevrijdend gevoel. Doe het drie keer. TIP: Doe dit op elk moment van de dag wanneer je het gevoel hebt dat je onder hoogspanning staat. Is het ongepast? Ontspan dan gewoon je kaken, laat je mond lichtjes openhangen (zoals van verbazing) en adem langzaam uit.
  2. Ga op je rug liggen. Leg eventueel een kussen onder je knieën of buig je knieën en plaats je voetzolen op de grond, je tenen een beetje naar buiten toe. Leg één hand op je borst (die mag niet bewegen) en één hand op je buik (die moet bewegen).
  3. Ontspan je lichaam (je gezicht, je keel, je schouders, je buik, je bekkenbodem) en adem een drietal minuten heel langzaam en ontspannen in en weer uit. Volg de lucht van het moment dat ze door je neusgaten naar binnen stroomt tot op het moment dat ze je lichaam weer verlaat.
  4. Wat gebeurt er met je buik? Je buik moet naar boven gaan bij de inademing en je navel gaat richting je ruggegraat tijdens de uitademing. Doe het op een ontspannen, ritmische manier.
  5. Kantel je op je rechterzijkant en blijf enkele minuten liggen vooraleer je verdergaat met je dag.

Nog enkele tips

Laat je buikspieren werken bij deze yoga oefening. Duw met je hand je buik naar beneden (je ademt uit) en zoek naar de kracht in je buik om hem omhoog te duwen op de inademing. Overdrijf.

Probeer het trucje met de ballon. Beeld je in dat er in je buik ter hoogte van je maag een ballon zit die je vult met lucht via de navel en ook weer laat leeglopen via de navel. Leg je hand op je buik en zoek naar de kracht in je buik om hem naar boven (als je ligt) of naar buiten (als je zit) te bewegen. Voel ook hoe hij weer richting je navel beweegt op de uitademing.

 

Bekijk hier de andere yoga oefeningen:

Yoga oefening 1: De Neck Rolls

Yoga oefening 2: De Cat Cow 

Yoga oefening 3: De Frogs

Yoga oefening 4: de Triangle Pose 

 

Over Goedele Leyssen: 

Goedele Leysen

Feeling-gastvrouw Goedele Leyssen is een yogini in hart en nieren. Als trouwe beoefenaar van de Kundalini yoga (een totaalpakket van yoga oefeningen, ademhalingsoefeningen, mudra's, mantra's en meditaties) geeft ze yogalifestyleworkshop in heel Vlaanderen. Samen met ons maakte Goedele 6 'yoga voor beginners' video's waarmee je zelf aan de slag kan gaan en kan ontdekken hoeveel energie yoga geeft.