Januari is nu officieel voorbij, bij velen zijn de sportschoenen alweer ergens achteraan een schoenenkast beland. Toch beseffen we maar al te goed hoe belangrijk beweging is voor een gezond lichaam. Dan maar gewoon wat extra stappen? 10.000 stappen wordt aangenomen als de norm, maar is dat nu echt zo’n magisch getal? BBC zocht het uit.

Liefst ook een paar kilo’s kwijt? Bewegen alleen is niet voldoende, lees hier waarom méér eten net het geheim is van een gezonder lichaam. 

Zeker vlak voor de feestdagen vlogen de sporthorloges en andere stappentellers weer massaal over de toonbanken. Want we willen allemaal wat meer bewegen, en we streven naar dat ene magische getal: 10.000. Want dagelijks 10.000 stappen zetten, maakt ons stukken gezonder, zo wordt aangenomen. Maar hoe zit dat nu precies? Gezondheidsjournalist Michael Mosley onderzocht voor een  de gezondheidsvoordelen van 10.000 stappen aan de hand van een experiment met professor Rob Copeland.

Goede marketing

Mosley ontdekte waar dat getal 10.000 vandaan komt. Er werden geen studies gevoerd of cijfers geanlyseerd. De 10.000 stappen werden namelijk voor het eerst geïntroduceerd tijdens een Japanse marketingcampagne in 1964. Een organisatie lanceerde de Manpo-Kei (Een 10.000-stappen-meter) om de Japanse bevolking te overtuigen actiever te zijn. En het was duidelijk een goede campagne, want 50 jaar later streven we nog steeds naar die 10.000 stappen per dag.

Mosley besloot nu de 10.000 stappen per dag te vergelijken met een alternatieve vorm van fysieke activiteit. De ‘Active 10’ is een campagne gesteund door de Britse overheid waarbij iedereen wordt opgeroepen om 3 x 10 minuten per dag te stappen aan stevig tempo. Het experiment werd uitgevoerd door werknemers van een fabriek in Sheffield. Ze werden verdeeld in twee groepen, eentje deed ‘Active 10’, goed voor zo’n 2,5 kilometer, de andere de 10.000 stappen of zo’n 8 kilometer.

Hoewel degenen die de ‘Active 10’ deden, minder beweging hadden in totaal, was het toch de meest voordelige activiteit van de twee voor de deelnemers hun gezondheid. “Ze deden 30% meer inspanning op matig of zwaar niveau. En dat blijkt meer effect te hebben dan 30 minuten aan 1 stuk bewegen aan een lagere intensiteit. Zit je aan een bureau de hele dag, dan is het bovendien gemakkelijker om 3 keer 10 minuten te bewegen dan aan je 10.000 stappen te geraken. Zo blijkt dus uit het onderzoek.

Meer over gezondheid: