Home Gezond 10 redenen waarom koffie goed voor je is

10 redenen waarom koffie goed voor je is

10 redenen waarom koffie goed voor je is

Koffie is gezond en vermindert het risico op een aantal ernstige ziektes. Dat hebben honderden wetenschappers al bewezen. Al neem je dat soort wetenschap misschien best met een korreltje zout. (of een lepeltje suiker, natuurlijk.)

De ene wetenschapper bejubelt koffie, de andere raadt het ons af. Toch hebben wij 10 redenen gevonden die ons overtuigen om elke dag een kopje van het zwarte goud te drinken. Al drinken wij koffie – net zoals alcohol – altijd met verstand.

1. Koffie maakt je geest scherper

Cafeïne houdt je niet alleen wakker, het scherpt ook je hersenen aan. Meerdere studies tonen aan dat koffie de hersenfunctie verbetert. Zo zou het je geheugen versterken, je gemoedstoestand verbeteren, je waakzaamheid en reactievermogen verscherpen en je algemene cognitieve functies verbeteren.

2. Koffie verbrandt vet

Cafeïne is een natuurlijke vetverbrander, omdat het de stofwisseling stimuleert. Een onderzoek heeft zelfs aangetoond dat zwaarlijvige koffiedrinkers 10% meer vet verbranden en slanke koffieslurpers wel 29%.

Een kleine kanttekening: na langdurig koffiedrinken zouden die geweldige effecten helaas weer verdwijnen.

3. Koffie boost je uithoudingsvermogen

Cafeïne verhoogt de adrenaline in je lichaam. Daarom is een kop koffie voor je gaat fitnessen absoluut geen slecht idee.

4. Koffie bevat essentiële voedingsmiddelen

Naast water en cafeïne bevat koffie ook riboflavine (vitamine B2) , pantotheenzuur (vitamine B5), kalium en magnesium. Kortom, allerlei belangrijke voedingsmiddelen die je niet zo snel uit andere voeding haalt.

5. Koffie vermindert de kans op depressie

Studenten aan de Universiteit van Harvard ontdekten dat vier kopjes koffie per dag de kans op een depressie vermindert met 20%. Een andere studie bij 208.424 mensen toonde eerder al aan dat diezelfde hoeveelheid koffie ook zelfmoordneigingen met 53% vermindert.

6. Koffie is een bron van antioxidanten

Geloof het of niet, maar de meeste mensen nemen meer antioxidanten op via koffie dan uit groenten en fruit. Die antioxidanten versterken je immuunsysteem en vertragen het verouderingsproces.

7. Koffie bevat bijzonder weinig calorieën

We hebben het natuurlijk niet over caloriebommen als die caramel latte of frappuccino met extra shot chocolade. Een gewone kop zwarte koffie van 250 ml daarentegen bevat slechts 2 calorieën.

8. Koffie vermindert stijfheid na het sporten

Sporten is geweldig, de spierpijn achteraf net dat tikkeltje minder. Gelukkig kan cafeïne het herstel van je spieren versnellen. De reden? Koffie zou je hersenen en ruggenmerg op een pijnverzachtende manier beïnvloeden.

9. Koffie verlost je van darmobstructie

Koffie is een natuurlijk medicijn tegen een verstopte stoelgang.  Het versnelt niet alleen de snelheid waarmee je voeding verteert, maar stimuleert ook je gastro-intestinale spieren om samen te trekken.

10. Koffie is gewoon lekker

Of koffie echt de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, darmkanker, Parkinson en Alzheimer vermindert (dat is tenminste wat wetenschappelijke onderzoeken beweren), koffie is gewoon vooral heel lekker en het is harstikke gezellig om samen met je vriendinnen een kopje naar binnen te slurpen. Is dat niet reden genoeg?

 

Lees ook:

Daarom wordt je mooi van koffie.

5 tips voor de perfecte cappuccino.

Dit zijn de leukste koffieaccessoires voor bij je espresso