Home Gezond 10 regels voor een écht gezond leven

10 regels voor een écht gezond leven

10 regels voor een écht gezond leven

Dankzij deze 10 regels leef je gezond op een funky manier.

Mich Baron was net 40 geworden toen ze besloot haar levensstijl te veranderen. In haar boek 'Healthy is funky' leert ze ons wat ze geleerd heeft uit haar zoektocht naar het perfecte dieet

"Toegegeven, ik had een leuke baan, maar de werkdruk was torenhoog en de stress navenant", legt Mich uit in het boek. "Tel daar de dagelijkse file nog eens bij. In het weekend voelde ik me een uitgewrongen vod, vaak lag ik een volledige zondag op de bank. Met een sigaret. En een glaasje, of twee. In die periode kwam ik tien kilo bij, en ook mijn huid en haar zagen er slecht uit." Tijd voor verandering dus. Na een lange zoektocht heeft ze een levenswijze gevonden die bij haar past, geen dieet, maar enkele eenvoudige tips.  In haar boek deelt ze die tips en geeft ze meer uitleg. Geen saai boek vol strenge regeltjes, maar net zo funky als de gelijknamige muziekstijl. Wij zetten haar 10 tips alvast op een rijtje. 

 

1. Geef je 100.000.000.000 cellen water

Je lichaam bestaat voor 70% uit water, dus het heeft elke dag vers water nodig. Water biedt onnoemelijk veel voordelen. Hier lees je wat dagelijks 1,5 liter drinken doet met je lichaam. Mich raadt het volgende aan: drink bij het opstaan minstens 1 glas water, 's morgens is het fijn als het water een beetje lauw is, doe er wat citroen bij voor de smaak. Citroen helpt mee je metabolisme op gang te brengen. Bovendien heeft citroenwater drinken nog wat gezondheidsvoordelen, hier lees je welke. Drink nog eens 1 groot glas water voor elke maaltijd en snack. Het is bewezen dat je, als je voor elke maaltijd een glas water drinkt, minder eet. Daarnaast drink je nog eens een groot glas water voor het slapengaan. 

2. Plantaardige eiwitten zijn sexy en funky

Eiwitten zijn essentiële voedingsstoffen. Je hebt ze nodig om gezond en sterk te blijven. Eiwitten worden geknipt tot bouwstenen voor lichaamscellen. Je spieren, bloed en cellen consumeren graag deze bouwstenen. Je haalt eiwitten onder andere uit vlees, vis en eieren. Maar je kan je eiwitten ook perfect halen uit plantaardig voedsel. Denk onder andere aan: soja, seitan of quinoa. 

3. Funky koolhydraten zijn complex

Koolhydraten zijn naast vetten en eiwitten de belangrijkste energieleveranciers van je lichaam. Ze worden door het lichaam omgezet in glucose (suiker): energie voor je hersenen en spieren. Er bestaan 2 soorten: trage of complexe koolhydraten en enkelvoudige koolhydraten. Je kiest best voor de complexe variant. De complexe koolhydraten zijn goed omdat ze traag verteren en zo langzaam suikers in je bloed brengen, waardoor je suikerspiegel mminder snel stijgt en minder snel daalt. Gevolg: Geen suikerpieken- en dalen. Door die dalen kun je je futloos en hongerig voelen, waardoor je vavak naar suiker- en vetrijke voeding grijpt. Complexe koolhydraten zijn onder andere bruine rijst/pasta, zoete aardappelen, quinoa en fruit

Gezond

4. Vezels, de BFF's van je darmen

Een goede spijsvertering is erg belangrijk! Hoe beter je vertering werkt, hoe meer voedingsstoffen je lichaam opneemt. Wat je eet, bepaalt mee hoe goed je maag en darmen zich gedragen én hoe goed het gaat met je stoelgang. Vezels dragen bij tot een goede spijsvertering. Je vindt ze onder andere in groenten, fruit, volle granen, noten en zaden

5. Gezonde vetten zijn een MUST

Het is een grote misvatting dat je geen vet mag eten als je gewicht wilt verliezen en dat vet ongezond is. Vetten zijn een belangrijke leveranciervan energie en ze zijn onontbeerlijk voor het goed functioneren van je lichaam. Wel zijn er gezonde vetten en ongezonde vetten. De ongezonde vetten zijn ongezond omdat ze je lichaam belasten, onder andere omdat ze moeilijk verteerbaar zijn en ook niet goed zijn voor je hart en bloedvaten. Denk onder andere aan de vetten in patisserie en fastfood. Hier lees je welke vetten wel écht gezond zijn.

6. Pimp je lijf met vitaminen en mineralen

Wil je helemaal healthy en funky zijn? Dan zijn vitaminen en mineralen erg belangrijk. Ze zijn onontbeerlijk voor tal van lichaamsfuncties. Ze maken je energiek en mentaal sterk. Ze geven je een stralend uiterlijk: ze zorgen er mee voor dat je haar, nagels en huid glanzen. Ze beschermen tegen ziektes en infecties. Bovendien genees je sneller als je voldoende vitaminen en mineralen via je voeding binnenkrijgt aka gezond en gevarieerd eet.

7. Cut the crap!

Oftewel, smijt alles weg wat niet goed voor je is. Schrap junkfood, geraffineerde suikers én kant-en-klare bewerkte voeding zo veel mogelijk als je gezonder wil worden én gewicht wil verliezen zonder veel moeite. Let ook op met verborgen dikmakers, hier vind je er 9.

Groenten

8. Move your ass

Beweeg een paar keer per week, een halfuurtje per sessie volstaat! En probeer elke dag een eindje te wandelen. Wat je doet, heeft niet zoveel belang, als je het maar graag doet! Wat voor zin heeft het om je tegen je zin naar de fitness te sleuren? Dan is zó niet-funky. Als het even kan, beweeg je zo veel mogelijk in de frisse, gezonde buitenlucht. Wist je dat je met wandelen meer calorieën verbandt dan je denkt? Hier lees je er meer over. 

9. Get your zzz’s

Vroeg gaan slapen is geen straf, want de volgende dag word je er dubbel en dik voor beloond! Wakker worden voor je wekker afloopt zorgt ervoor dat je uitgeslapen aan je fantastische, funky dag kan beginnen. Slaap dus voldoende. ’s Nachts herstelt je lichaam zich immers. Dus hoe beter je uitgerust bent, hoe beter je lichaam kan functioneren. Slapen is niet alleen goed voor je lijn, hier lees je wat te weinig slaap doet met je lichaam.

10. Diëten is bullshit, Healthy is Funky is groovy!

Om healthy en funky te leven hoef je niet op dieet. Als je overgewicht hebt, dan is het uiteraard goed om dat kwijt te geraken, maar doe het op een gezonde, uitgebalanceerde manier. Gezonde voeding is cruciaal als je gewicht wilt verliezen én je gewichtsverlies wilt behouden. Het is mijn persoonlijke – misschien niet zo bescheiden – mening dat je van diëten ongelukkig en kribbig wordt. Hoe kan je nu gelukkig worden van jezelf uit te hongeren? Van je alle dingen die je lekker vindt te ontzeggen? Van nog dikker te worden zodra je met je dieet stopt? Door Healthy is Funky te eten verlies je net gewicht zonder honger te hebben! En zo blijf je happy…

 

Healthy Deze tips komen uit 'Healthy is Funky' van uitegeverij Manteau. Je vindt er meer uitleg over de tips en meer dan 100 recepten om ze toe te passen. Het boek is hier te koop. 

 

 

Lees ook: 

6 tussendoortjes die lief zijn voor je lijn

Na zoveel kilo ziet je omgeving dat je afgevallen bent

Campagne toont gruwelijke gevolgen van diabetes