Hebben de feestdagen – met bijbehorende pastijtjes, gevulde kerstkalkoenen en ettelijke glaasjes champagne – er bij jou ook weer flink ingehakt? Geen nood, want met een paar simpele aanpassingen in je dagelijks dieet raak je die feestkilo’s in een mum van tijd weer kwijt. Acht makkelijke tips om dat extra opgelopen gewicht na de feestdagen zo snel mogelijk weer kwijt te raken!

10 x tips om je kerstkilo’s weer kwijt te raken

1. Beperk je porties

De beste truc om zo snel mogelijk terug op gewicht te komen, is om – logischerwijs – je hoeveelheid voedsel te beperken. Hoe je het immers ook draait of keert: afvallen gaat simpelweg nog steeds om minder calorieën verorberen, dan je er verbrandt op een dag. Schakel na de overvloedige feesten dan ook zo snel mogelijk terug over op je normale porties: drie maal daags en een paar (gezonde tussendoortjes). Regelmaat en soberheid zijn hier de way to go.

Let wel: gezonde porties wil ook zeggen, honger jezelf niet uit. Wie in die val trapt, zal ook snel weer ten prooi vallen aan de zogenaamde binges. Hoewel het aantal calorieën dat je dagelijks nodig hebt, natuurlijk afhangt van een aantal factoren als lichaamsbouw, leeftijd, gewicht en je dagelijkse activiteiten, zouden voor een gemiddelde vrouw die graag wat gewicht zou verliezen zo’n 1.500 kcal per dag moeten volstaan.

2. Stop de suikers

Natuurlijk is niet alleen hoeveel je eet, maar ook wat je eet van belang. De grootste aanrader op dat vlak: ban suikers zoveel mogelijk uit je dieet. Suiker bevat niet alleen erg veel calorieën – dus je wordt er dik van – het is ook nog eens gevaarlijker voor je gezondheid dan je zou denken. Te veel suiker ontregelt je bloedsuikerspiegel, brengt je gevoel van verzadiging in de war, verzwakt je immuunsysteem, werkt negatief in op je gemoed én op de functionering van je hersenen en verhoogt je kansen op diabetes type 2.

Bovendien werkt suiker nog verslavend ook: bij elke hap suiker die we nemen, geven onze hersenen een kleine hoeveelheid dopamine af – een hormoon dat ervoor zorgt dat we ons tevreden en voldaan voelen. Omdat we dat we ons graag opnieuw en opnieuw zo willen voelen, gaat ons lichaam hunkeren naar suiker. Suiker zoveel mogelijk uit je dieet schrappen, lijkt dan ook de enige optie. Weg met koekjes, snoepjes, corn-flakes en frisdranken, maar ook met vruchtensap, gesuikerde yoghurt en verschillende sauzen en andere verborgen suikerhouders.

Ook geraffineerde koolhydraten zoals pasta’s, wittebrood en witte rijst zouden een soortgelijk effect op je lichaam hebben, dus ook daarmee is het opletten geblazen.

3. Kies een nieuwe sport

Naast gezond eten, is ook voldoende fysieke activiteit een goed idee voor wie graag snel terug op gewicht zou raken. Een goede tip in die regio: kies in 2020 eens voor een andere sport dan je gewoon bent. Hoe liever je een sport doet, hoe groter de kans immers dat je het ook lang volhoudt – óf dat je ze zelfs vaker gaat beoefenen.

Het wekelijkse rondje joggen, zwemmen of fietsen beu? Probeer dan eens iets dat evenveel calorieën verbrandt, maar dat meteen ook iets meer spel-element heeft! Wat dacht je van een spelletje squash, een lidkaart bij het dichtstbijzijnde Roller Derbey-team of een abonnementje Bikram-yoga?

4. Drink meer water

Een tip zo oud als de straat, maar daarom niet minder efficiënt en bovendien vaak vergeten: drink meer water. Wie veel water drinkt, zorgt er niet alleen voor dat zijn spijsvertering zo efficiënt mogelijk verloopt, maar ook dat alle afvalstoffen sneller uit het lichaam worden weggevoerd. Wie vet wil verbranden, drinkt dan best ook zo’n 1,5 liter water per dag. Tijdens de vetverbranding komen er immers allerlei toxische stoffen vrij, die moeten worden afgevoerd.

Tot slot zijn er ook verschillende wetenschappelijke studies die een correlatie ontdekten tussen water drinken en afvallen. Wie veel water drinkt vult zijn maag immers met een stof die geen enkele calorie bevat. Doordat de hersenen het signaal krijgen dat er reeds een ‘vol gevoel’ is, zal je veel minder snel honger krijgen, en dus ook minder eten.

5. Wees lief voor je lijf

Niet alleen gezond eten en fysieke activiteit zijn belangrijk voor wie graag gewicht wil verliezen, ook je goed in je vel voelen is dat! Volgens Gary Foster, grondlegger van het vernieuwde Weight Watchers programma zal enkel wie zijn lichaam al mooi en waardevol vindt, ook die extra drive krijgen om goed voor zichzelf te zorgen. Succesvol diëten komt er dus vooral op neer dat je ook mentaal in balans bent: mild en lief zijn voor jezelf en voor je lichaam zijn dan ook boodschap nummer één.

Hoe je jezelf daarbij helpt? Ga bijvoorbeeld elke ochtend voor de spiegel staan en probeer oprecht te houden van wat je ziet. Lukt dat niet: noem dan bijvoorbeeld elke ochtend 3 dingen op die je mooi vindt aan jezelf. Het hoeft trouwens niet bij uiterlijkheden te blijven: ook dingen opsommen waarvoor je dankbaar bent dat je ze hebt in je leven of een paar kleine succesjes van de vorige dag overlopen, zullen je allemaal helpen om positiever en milder in het leven te staan.

6. Slaap voldoende

Nog een boutade, maar ook erg belangrijk: zorg voor een goede nachtrust. Wie niet goed slaapt, grijpt niet alleen veel sneller naar een ongezonde snack en heeft veel minder energie voor een stevige work-out, maar zal ook letterlijk door z’n eigen lichaam gesaboteerd worden op de weg naar gewichtsverlies. Een lichaam dat te maken krijgt met een slaaptekort, zal immers gaan leiden aan ‘metabolic grogginess’: het metabolisme zal in de war raken en ook de capaciteiten van het lichaam om vet te verbranden zullen naar omlaag gaan. Toch maar die acht uurtjes nachtrust vrijwaren dan?

7. Keep it mindful

Nog een tip voor wie graag gewicht wil verliezen: leer mindful eten. Vaak eten we niet omdat we honger hebben, maar uit verveling of gewoon: omdat er eten op tafel staat en dat extra toastje nu eenmaal sneller in je mond zit dan je denkt. Probeer je niet door omstandigheden te laten afleiden, en luister naar je lichaam. Vraag je elke keer opnieuw af: waarom wil ik eten? En heb ik eigenlijk wel honger? Is het antwoord nee, eet dan ook niet.

Ook tijdens het eten zelf kan je mindful zijn: probeer echt te genieten van je eten, en proef alle smaken in je mond? Kauw bovendien langzaam en eet trager: je zal zien dat je met een kleinere portie genoeg hebt, omdat een gevoel van verzadiging nu eenmaal zo’n 20 minuutjes op zich laat wachten.

8. Ga voor groenten en fruit

Niks nieuws onder de zon, maar wel een must voor wie gewicht wil verliezen: geef groenten en fruit een aardig aandeel in je dieet. Wie voldoende groene groenten eet, zou zijn natuurlijke hang naar suiker al wat onder controle moeten kunnen houden. Toch zin in zoet? Kies dan voor een stukje fruit: ook fructose smaakt immers zoet, maar is minder schadelijk dan glucose. Bovendien zitten er in fruit nog aardig wat vitaminen ook.

9. Doe een korte work-out

Heb je niet veel tijd om te sporten? Geen probleem want ook een workout van om en bij de 15 minuten kan al aardig wat voor je doen. Wie per dag een korte periode van intense fysieke activiteit inlast, zorgt ervoor dat hij in een mum van tijd z’n gemoed toch een serieuze boost geeft. Tijdens fysieke inspanning geven onze hersenen immers een beetje serotonine af – opnieuw een hormoon dat een rol speelt in ons natuurlijk beloningssysteem. Daarnaast krijgt ook je stofwisseling een oppepper, waardoor je de hele dag wat meer calorieën verbrandt dan wie de hele dag op z’n luie bureaustoel blijft zitten.

10. Vermijd alcohol

Tot slot, ook een dooddoener van formaat, maar niet te versmaden: go easy on the alcohol. Niet alleen is alcohol eigenlijk een vorm van vloeibare suiker en dus een ware caloriebom, daarnaast zorgt de toxische stof er ook nog eens voor dat je spijsvertering vertraagd wordt, waardoor er minder vetstoffen worden afgebroken en meer vet wordt opgeslagen.

Lees meer over afvallen en diëten: