Voel je het kriebelen? De lente is in het land. Minder leuk nieuws voor wie hooikoorts heeft. Zelf last van hooikoorts? Deze tips helpen je.

1. Neem vaker een douche

Pollen draag je mee in je haren. Douche dus vaker om de pollen letterlijk van je lijf te spoelen. Zo krijgt hooikoorts minder kans.

2. Steek je was in de droogkast

Ook in je kledij draag je pollen mee. Kleed je dus uit in een andere kamer dan je slaapkamer, en was ze regelmatig. Laat ook zeker niet je was buiten drogen, maar steek hem in de droogkast.

3. Stop met stressen

Er is een verband tussen stress en symptomen van allergie. Probeer stress dus zoveel mogelijk te vermijden.

4. Smeer vaseline

Een vettige zalf zoals vaseline kan hulp bieden. Smeer regelmatig een dunne laag in en rond je neusgaten en op je wimpers. De pollen zullen aan de vaseline blijven plakken.

5. Draag een bril

Ga je naar buiten? Draag dan een zonnebril. Die vermindert het rechtstreeks contact tussen pollen en je ogen. Jeukende ogen? probeer zeker niet te wrijven of te krabben. Kies liever voor een nat washandje.

6. Sport binnen

Buiten joggen hou je beter voor de maanden dat er minder pollen in de lucht hangen. Na een regenbui kan het eventueel wel.

7. Eet knoflook en appels

Bepaalde voedingsstoffen kunnen helpen tegen de vervelende symptomen van hooikoorts. Het gaat om producten die een grote hoeveelheid quercetine bevatten, een stof die een allergische reactie op de pollen blokkeert en ontstekingsreacties in de luchtwegen vermindert. Zet dus rode ui, appels, knoflook en groene thee op het menu.

8. De stofzuiger is je vriend!

Stofzuig je huis vaker. Daarnaast is het belangrijk je huis te verluchten. Doe dit niet overdag, maar eerder als de lucht vochtig is. ‘s Ochtends of ‘s avonds dus. Is het droog en winderig? Houd de ramen dan gesloten. Bovendien kunnen ook verse bloemen de symptomen verergeren. Kamerplanten vormen geen probleem.

9. Maai het gras niet zelf

Bovendien blijf je best weg van plekken waar iemand het gras maait.

10. Rijd niet met de ramen open

Houd de ramen van je open altijd gesloten, ook als het erg warm is.

11. Neem desnoods medicijnen

Veel last? Medicijnen kunnen helpen. Ga eerst langs bij een huisarts, die bepaalt of je symptomen effectief afkomstig zijn van hooikoorts en welke medicatie je best neemt.

Meer tips voor een zorgeloze zomer: