Redactrice Evelien heeft er genoeg van: stress, rugpijn, opspelende darmen, overtollige kilo’s. Drie maanden lang gooit ze haar leven over een heel andere boeg en test ze verschillende methodes uit om weer fit en actief te worden, te beginnen met dé Fitbit.

 

Een tirannieke Fitbit

Mijn beste vriend geeft me in de herfst van 2017 een Fitbit voor mijn verjaardag. Ik ben er oprecht blij mee, voortaan wordt elke vorm van beweging geregistreerd, zelfs de stappen die ik zet naar de koelkast. Onderzoek toont aan dat zitten het nieuwe roken is. Daar ben ik in 2002 al succesvol mee gestopt: in vergelijking met die hel lijkt stoppen met zitten een eitje. Wandelen zou goed zijn tegen depressie, het risico op diabetes verminderen en helpen in de strijd tegen overtollige kilo’s. Pas in de winter begin ik het ding écht serieus te nemen, in die zin dat ik zelfs in het pikkedonker mijn dochter nog de kou in sleur, want “mama moet nog 5.000 stappen zetten”. Tijdens een van die goedbedoelde avondwandelingen stappen we voorbij een frituur, stappen we vervolgens binnen bij de frituur en delen we samen een kleintje met mayonaise. Vrij contraproductief, maar het is ijskoud en dan mag het.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ik merk dat ik het leuk begin te vinden om mijn dochter te voet naar school te brengen. Brengen én halen. Stap stap stap. Zo kom ik toch algauw aan 4.000 stappen extra per dag. Als ik met de auto wegga, parkeer ik die bewust een stukje verder, om nog snel wat extra stappen op de teller te krijgen. Het lukt me om dagen na elkaar, soms zelfs weken na elkaar, dagelijks 10.000 stappen te zetten. Bij een citytrip kom ik een enkele keer zelfs aan 18.000. Ik ben elke avond blij met het virtuele vuurwerk op de Fitbit. Yes! Weer gelukt! Als ik aan slechts 9.245 stappen kom, huppel ik voor de televisie tot de teller op 10.000 staat. Tijdens het koken trek ik korte sprintjes in de keuken. Op mijn smartphone worden de resultaten in grafiekjes en tabellen gegoten. Mijn inspanningen worden meetbaar en dat voelt enorm goed. Het motiveert me om de volgende dag zeker niet voor minder te gaan. Sexy beach body, here I come! Tegen de lente moet ik mijn verwachtingen echter bijstellen. Mijn onbestaande conditie is geen spatje verbeterd en ik ben geen gram vermagerd. Waarschijnlijk zijn er in mijn lichaam allerhande chemische processen in gang gezet die me gezonder maken, maar ik voel er niets van. Wat ik wél als een enorm voordeel ervaar, is dat ik tijdens het wandelen bewuster ben van mezelf en mijn omgeving. Het heeft iets meditatiefs, in je eigen buurt rondwandelen en kleine ontdekkingen doen.

CONCLUSIE

Een zeer grote motivator om meer te bewegen, maar ik voel weinig concrete ‘voordelen’.

 

Lees hier nog meer artikelen van Evelien:

 

Tekst door: Evelien Rutten