Redactrice Evelien heeft er genoeg van: stress, rugpijn, opspelende darmen, overtollige kilo’s. Drie maanden lang gooit ze haar leven over een heel andere boeg en test ze verschillende methodes uit om weer fit en actief te worden. Om haar stressniveau te verlagen testte ze een meditatie-app.

Lees ook: 3 maanden gezonder leven, onze redactrice testte de Fitbit

In stressvolle momenten heb ik vaak last van chronische hyperventilatie: snel en oppervlakkig ademen waardoor je te veel zuurstof en te weinig koolzuur in het bloed krijgt, met hoofdpijn, hartkloppingen en een ongemakkelijk gevoel als gevolg. Ik heb een hekel aan meditatieoefeningen, laat staan dat ik op transcendente meditatiecursus wil. Maar ademhalingsoefeningen wil ik wél doen. In het verleden heb ik bij een kinesist geleerd hoe ik rustig kan worden door buikademhaling. Niet je borstkas mag uitzetten tijdens het ademen, maar je buik. Drie tellen inademen en dan zo lang mogelijk, gecontroleerd uitademen. Op die manier herstel je automatisch weer de balans tussen zuurstof en koolzuur in het bloed. Om dat een beetje gerichter en gedisciplineerder te doen, heb ik hulp nodig.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Na wat onderzoek kies ik voor InnerBalance, een app waarmee je je ademhaling en daarmee ook je emoties in balans krijgt. Ik hoop dat het werkt, want het ding kost € 169. Voor die prijs installeer je de app op je smartphone en krijg je een hartmeter die verbonden is aan je smartphone. Door gerichte ademhalingsoefeningen te doen, train je je hartritmecoherentie: dat leidt tot een regelmatige, rustige hartslag waardoor je stress kunt reduceren tot een minimum. De eerste pogingen zijn vrij confronterend, het lukt me nauwelijks om rustig te worden. Maar na een tijdje werkt de app hypnotiserend en kom ik zelfs in een soort trance. Na enkele weken is de app een bijzonder nuttig instrument geworden dat ik zelfs gebruik in de wagen. Net voor een stresserende vergadering even mijn ademhalingsoefeningen doen en ik kan ertegen. Heel leuk is dat je vooruitgang wordt bijgehouden op grafiekjes. Ideaal voor een controlefreak zoals ikzelf.

 

CONCLUSIE

Bijzonder effectief, bij stressvolle momenten helpt dit echt om te kalmeren.

Lees nog meer artikelen van Evelien:

 

Tekst: Evelien Rutten