Redactrice Evelien heeft er genoeg van: stress, rugpijn, opspelende darmen, overtollige kilo’s. Drie maanden lang gooit ze haar leven over een heel andere boeg en test ze verschillende methodes uit om de beste versie van zichzelf te worden. Voor een energieboost kiest ze voor Japanse matcha. 

 

Lees ook: 3 maanden gezonder leven, onze redactrice testte de Fitbit

Er is een groot verschil tussen groene thee en matcha. Bij groene thee worden de theeblaadjes als infuus gebruikt: na het weken in heet water verwijder je de blaadjes en drink je het vocht. Bij matcha worden de groene blaadjes twintig dagen voor de oogst afgedekt met een zeil, zodat ze mooi groen blijven. Daarna worden ze gestoomd, gedroogd en vermalen tot een zeer fijn poeder dat je moet oplossen in water. Koop wel Japanse matcha en geen Chinese, want die ondergaat een ander productieproces en is daardoor van mindere kwaliteit. Een potje Japanse matcha van 30 g kost dan ook makkelijk € 25. Ik ben benieuwd naar de effecten van dit wondermiddel: het zou je een energieboost geven en het zit vol antioxidanten. Bij Bio Planet koop ik een minipotje matcha (€ 26). Ik schaf me ook een bamboe kloppertje aan.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Thuis schep ik een koffielepel matcha in een kommetje, overgiet het met kokend water en begin te kloppen. Het resultaat is klonterig slootwater. Een collega van Koreaanse afkomst schiet te hulp. Blijkbaar moet je Spa blauw gebruiken en geen kraantjeswater. Het water mag ook niet heter worden dan 60 à 70°C. Bovendien moet het poeder gezeefd worden om klonters te vermijden. Giet er dan eerst een beetje water bij en klop tot een zalfje. Voeg dan beetje bij beetje water toe en beweeg vanuit je pols met de bamboe klopper razendsnel over het oppervlak. Zo krijg je een kop matcha, die eruitziet als een groene cappuccino.

‘Na mijn eerste kop matcha krijg ik een energie- boost als of ik drie Red Bulls heb gedronken. En die blijft de hele ochtend nazinderen’

De textuur is beter, maar de smaak blijft erg ‘grassig’. Een halfuur na mijn eerste kop krijg ik een enorme energieboost. Matcha bevat zeer veel cafeïne en aangezien ik al drie jaar geen koffie meer drink, voel ik het meteen. Wow! Net alsof ik drie Red Bulls heb gedronken. Dat gevoel blijft de hele ochtend nazinderen. De thee werkt ook enorm vochtafdrijvend, naar het schijnt verdwijnen zo de afvalstoffen uit je lijf. Maar het laatste wat ik wil, is opnieuw afhankelijk worden van cafeïne, dus beperk ik mijn matcha-shots tot enkele keren in de week.

CONCLUSIE: na drie maanden merk ik niet echt een groot verschil in mijn gezondheid, maar mijn matcha-moment is wel een meditatief ritueel geworden dat me blij en energiek maakt.

 

Lees hier nog meer artikelen van Evelien:

 

Tekst door: Evelien Rutten